PrimariaMea
NUMĂR RECORD DE ÎMBOLNĂVIRI ȘI 10 000 EURO PENTRU R. BÂC Image
25 iun. 2020

NUMĂR RECORD DE ÎMBOLNĂVIRI ȘI 10 000 EURO PENTRU R. BÂC

 

Ultima săptămână s-a remarcat cu un număr record de peste 800 de îmbolnăviri de coronavirus în capitală și inundații după noi ploi puternice. Autoritățile planifică să desfunde rețeaua publică de canalizare și să curețe albia râului Bâc, ca o parte din apele adunate după ploi să se scurgă în râu.

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 15 iunie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 COVID-19 în capitală

Măsuri pentru inundații

Suprataxă pentru șantierele abandonate

Gherete care au prins rădăcini

Primăria vs Judecători: 0-1

Pretorii la raport 

 

COVID-19 în capitală

Ultima săptămâna a adus un număr de infectări crescut în capitală: încă 862 de locuitori ai Chișinăului au luat virusul COVID-19. Numărul total al celor infectați a ajuns la 4525 (la 22 iunie). 

Numărul de paturi în spitalele municipale a fost suplimentat cu 48, dar locuri sunt tot mai puține. Astfel, din 672 de paturi, 606 sunt ocupate, a raportat șefa Direcției Sănătate a primăriei. 

32 de lucrători medicali care activează în spitalele din Chișinău au fost infectați în ultima săptămână. În total, din cei 2 146 de lucrători medicali îmbolnăviți în țară, 276 activează în capitală.

Măsuri pentru inundații

Inundațiile dau din nou bătăi de cap autorităților municipale. Grupul de lucru creat pe 19 iunie, la o săptămâna de la primele inundații din această lună, a constatat că gurile și canalele rețelei publice de canalizare sunt blocate în proporție de 70-80% și trebuie curățate, a anunțat viceprimarul Ilie Ceban. 

De asemenea, grupul de lucru propune curățarea albiei râului Bâc, pentru a aduna o parte din apa care se scurge pe strada Albișoara la fiecare ploaie puternică. 

Conform primăriei, reabilitarea albiei r. Bâc ar costa circa 10 milioane de euro care, însă, nu au fost bugetați. Drept soluție, proiectul de reparație a străzii Albișoara și devizul de cheltuieli vor fi modificate, astfel încât să includă și curățarea albiei râului.  

Primarul general Ion Ceban a cerut ca direcțiile primăriei care se ocupă de construcții capitale, transport și arhitectură să prezinte în 7 zile o listă de măsuri pentru a curăța rețeaua de canalizare și albia râului

Iar Direcția Transport se așteaptă să prezinte până la 10 iulie un Plan de măsuri pentru prevenirea inundațiilor în capitală, a decis Comisia pentru Situații Excepționale a mun. Chișinău la două zile după ședința de luni a primăriei. 

În legătură cu gropile apărute în asfalt după ploaie, Ion Ceban a cerut ca toate să fie acoperite și nu doar cu pietriș, iar până vor fi acoperite - să fie semnalizate cu bandă de delimitare. 

 

Suprataxă pentru șantierele abandonate

Primarul general a propus o soluție pentru șantierele abandonate de mai mult timp, care afectează aspectul orașului. 

Ion Ceban a cerut viceprimarului responsabil de domeniul juridic să pregătească o propunere de lege către Parlament prin care proprietarii construcțiilor neterminate și lăsate în paragină să plătească o suprataxă. Ceban a dat exemplul României, care ar aplica o astfel de strategie.

 

Gherete care au prins rădăcini

Lucrările de reparație de pe str. Tighina au scos la iveală că terenurile de sub unele gherete amplasate ca anexă la Piața Centrală au fost privatizate din contul drumului public. Astfel, proprietarii ar putea refuza ca gherete să le fie evacuate pe durata lucrărilor de reparație.

Primarul general a cerut o listă de soluții în termen de 3 zile pentru a rezolva problema. 

Sursa: Arhiva Primăria Mea

 

Primăria vs Judecători: 0-1

O benzinărie urmează să fie amplasată la intersecția străzii N. Dimo cu str. Studenților, deși primăria se opune acestui lucru. 

Decizia prin care primăria a revocat autorizația de construcție a benzinărie a fost contestată în instanță de către agentul economic, iar judecătorii i-au dat dreptate. 

Primarul general s-a indignat că instanțele de judecată se expun pe chestiuni ce afectează managementul orașului și a evidențiat că trebuie căutate soluții juridice. Viceprimarul Victor Chironda a menționat că se examinează posibilitatea unei suspendări repetate a actelor permisive.

 

Pretorii la raport 

Pretorii de sector au fost informați că trebuie să pregătească până vineri, 26 iunie, rapoartele de activitate pentru ultima jumătate de an. Astfel, pretorii trebuie să raporteze la ce etapă de execuție se află fiecare proiect planificat conform planurilor de acțiuni aprobate, dar și conform indicatorilor de performanță, iar dacă nu au reușit să execute anumite lucrări - să motiveze întârzierile. 

Rapoarte similare trebuie să pregătească și direcțiile primăriei.  

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

 

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie