Noi restricții și reabilitare gratuită la Vadul lui Vodă
Tulpina 1.1.7 (britanică) a ajuns în Republica Moldova, cauzând o creștere mare a numărului de cazuri. Între timp, autoritățile naționale și municipale au emis noi hotărâri pentru a stabiliza situația, printre care: trecerea la învățământ online în capitală, limitarea activității piețelor, restaurantelor și centrelor comerciale, prezentarea testului negativ la intrarea în țară și interzicerea oricăror evenimente în masă. Totodată, cei cu pneumofibroze cauzate de COVID-19 se pot adresa asistenților sociali pentru recuperare gratuită la Vadul lui Vodă.
Tulpina B.1.1.7 de COVID-19, despre care se presupune că a apărut în Marea Britanie, a ajuns și în municipiul Chișinău, lucru confirmat de laboratoarele private de testare și de primarul general. Prezența tulpinei, care este cu 30-70% mai contagioasă, se resimte în capitală și la nivel național prin numărul foarte mare de infecții, dar și de decese, înregistrat în ultimele săptămâni. În perioada 1-20 martie, doar în municipiul Chișinău au fost înregistrate 14 620 cazuri noi (52.67% din cazurile la nivel național) și 102 decese (18.34% din cele la nivel național). De la începutul pandemiei, 94 882 chișinăuieni au fost testați pozitiv la COVID-19, ceea ce înseamnă o persoană din șapte. Autoritățile au mărit numărul de paturi în spitalelele municipale, iar în spitale din regiuni au fost amenajate noi unități dedicate pacienților din Chișinău. Totuși, personalul medical este deja pus în situația în care trebuie să aibă grijă de zeci de pacienți în același timp, astfel încât nu mai poate trata sau supraveghea noi bolnavi.
Restricții înăsprite începând cu 22 martie
În ultimele săptămâni autoritățile au început să desfășoare controale inopinate la diverse activități comerciale, printre care cluburi de noapte, piețe și magazine, și au aplicat amenzi celor care încalcă restricțiile în vigoare. Pe 19 martie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis o nouă Hotărâre, înăsprind restricțiile în vigoare. Și Comisia Municipală Extraordinară de Sănătate Publică în mun. Chișinău a adoptat o nouă Hotărâre pentru a stabiliza situația în capitală. Conform noilor hotărâri:
Se restricționează:
- Activitatea piețelor cu orar de la 07.00 la 15.00;
- Activitatea centrelor comerciale, cu program de lucru până la 18.00;
- Activitatea restaurantelor și cafenelelor, care se vor închide la 20.00. Între 20.00 -07.00, acestea pot activa în regim de livrare.
Se interzic:
- Nunțile, cumetriile, evenimentele în localurile de alimentație publică - indiferent de numărul de participanți;
- Întrunirile profesionale în masă, competițiile sportive, târgurile și expozițiile;
- Activitatea instituțiilor teatral-concertistice;
- Vizitele la unități de interes public (bancă, poștă etc.) decât în cazuri de urgență;
- Aflarea a persoanelor în vârstă de peste 63 ani în afara domiciliului, decât în cazuri de urgență;
- Aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc) în grupuri mai mari de 3 persoane, excepție fiind membrii aceleiași familii;
- Aflarea pe terenuri de joacă a copiilor în absența părinților/tutorelui legal;
- Aflarea persoanelor în zone de agrement în grupuri mai mari de 3 persoane, excepție fiind membrii aceleiași familii.
Se obligă:
- Trecerea învățământului școlar (clasele 1-12) la regim online, pe teritoriul municipiului;
- Purtarea măștii în spațiile publice, deschise și închise, inclusiv în transportul public, la nivel național;
- Prezentarea testului negativ la COVID-19 (în engleză, română sau rusă) la intrarea în țară și efectuat cu maximum 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat. Rezultatul negativ trebuie prezentat indiferent de țara de pornire. Cei care nu prezintă rezultatul testului se vor autoizola timp de 14 zile și vor prezenta Fișa epidemiologică completă de date de contact și semnată la intrarea în țară;
- Prestarea doar a serviciilor de asistență medicală esențiale;
- Prestarea doar a serviciilor esențiale (vitale).
Totodată, grădinițele rămân deschise și transportul public, în capitală, va circula la capacitate maximă, pentru a evita aglomerările. Mai mult, primăria va solicita Ministerului Afacerilor Interne să fie prezenți carabinieri la stații în orele de vârf.
Tratament pentru cei cu fibroze de la COVID-19 la Vadul lui Vodă
Primăria mun. Chișinău oferă bilete de reabilitare/recuperare pentru persoanele vârstnice și/sau cu dizabilități care suferă de pneumofibroze cauzate de COVID-19. Reabilitarea are loc la Centrul „Speranța”, la Vadul lui Vodă. Persoanele care doresc să beneficieze de acest serviciu trebuie să:
- Corespundă criteriilor de eligibilitate (persoane în vârstă sau persoane cu dizabilități și 18 ani împliniți);
- Se află la evidența structurilor teritoriale de asistență socială, în baza Regulamentului în vigoare;
- Prezinte trimiterea-extras (Formularul nr. 027/e) și Fișa medicală a bolnavului de staționar (Formular nr. 003/e-2012) sau de ambulator (Formular nr. 025/e), care confirmă pneumofibrozele drept consecință a COVID-19;
- Prezinte confirmarea că nu a beneficiat de bilet pentru tratament sanatorial prin intermediul altor structuri în primele 9 luni după boală.
Pentru mai multe detalii, primăria îndeamnă apelarea la specialiștii de profil din cadrul instituțiilor teritoriale de asistență socială.
Ce facem cu tulpina britanică?
Tulpina 1.1.7, numită și britanică, a fost identificată și în laboratoarele din Republica Moldova. Virusul, care este la fel COVID-19, doar că cu anumite mutații, are simptome similare cu COVID-19 obișnuit, însă o rată de infectare și, probabil, de mortalitate mai mare. Tulpina 1.1.7 a dezvoltat 23 de mutații, dintre care una care-i permite să se „agațe” mai ușor de corpul uman și să-l infecteze. La momentul de față 90% din cazurile diagnosticate de COVID-19 în Marea Britanie conțin mutația respectivă. În Republica Moldova, o reprezentantă a laboratoarelor private de testare a menționat că 90% din cazurile depistate în propriul laborator sunt cauzate de tulpina 1.1.7. Conform datelor preliminare, rata de transmitere este cu 30-50% mai mare decât pentru virusul original, deși unii cercetători estimează că ar putea fi chiar cu 70%.
Deși inițial se credea că unica diferență dintre noua tulpină și cea obișnuită este rata de transmitere, rezultatele preliminare ale unor studii inițiate în 2021 menționează inclusiv creșterea ratei de mortalitate în cazul noii tulpini. Astfel, se atestă o creștere cu 30% a cazurilor soldate cu deces la infectarea cu tulpina 1.1.7.
Simptomele noii tulpine sunt similare cu cele a COVID-19 obișnuit, doar că mai comune: tuse, oboseală, dureri de cap și de mușchi, febră. Conform studiilor efectuate în Marea Britanie, procentajul celor care au dureri de cap, diaree sau senzație de vomă rămâne la fel. Totuși, noua variantă cauzează mai rar pierderea simțului gustului și al mirosului. O altă diferență constă în diagnosticarea virusului. Una dintre mutațiile virusului afectează componenta care este utilizată pentru identificare la anumite teste, inclusiv cele rapide. Astfel, chiar dacă persoana este bolnavă, testul ar putea ieși negativ. Din acest motiv, este necesară efectuarea testului molecular, care se bazează pe mai multe gene ale virusului și, astfel, va identifica corect dacă persoana este sau nu bolnavă.
În ce privește vaccinarea, studiile demonstrează că acesta continuă să funcționeze atât pentru COVID-19 obișnuit, cât și pentru tulpinele care s-au creat. De asemenea, în cazul mutațiilor ulterioare, vaccinul va putea fi modificat astfel încât să fie eficient pentru noile tulpini.
Tulpina 1.1.7, numită și britanică, a apărut în regiunea Kent în toamna anului trecut. Apariția unor variații este un lucru comun. Astfel, un virus poate dezvolta mutații care l-ar putea face mai eficient sau, din contra, l-ar putea slăbi. Virușii cu mutații care nu sunt benefice pentru virus dispar, pe când cele cu mutații benefice ies în evidență, de obicei pentru că cauzează daune mai mari celor infectați.
Echipa Primăria Mea vă îndeamnă în continuare să stați acasă pe cât de posibil, să evitați locurile aglomerate, să purtați masca pe gură și pe nas, atât în încăperi, cât și afară, să vă spălați pe mâini cu săpun cel puțin 30 de secunde, să vă dezinfectați mâinile și să vă vaccinați, atunci când vă vine rândul.
Autoare: Cristina Sîrbu
Dacă doriți să susțineți activitatea Primăria Mea, puteți redirecționa 2% din venit la IDNO 1017620003813. Vă mulțumim ❤