Newsletter: Primar cu limbaj licențios, „mafie socialistă” la Piața Centrală și buget „antisocial”
Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.
Rezumat din Primărie
Primar cu limbaj de mahala
Cu atacuri îndreptate către jurnaliști și vloggeri, dar și povestiri despre subiecte care nu țin de activitatea municipiului Chișinău – așa a început Ion Ceban ședința Primăriei. Ceban a folosit un limbaj vulgar:
„Tot mă uit la instituțiile media, la troliata PAS, și invit acești măscărici, lingecur, alcoolici…”.
Primarul a continuat cu:
„Deci, îi rog pe acești cetățeni, dar și alți cățeluși ai PAS-ului, să iasă și să mai vadă ce se întâmplă, de facto, în Moldova, în momentul în care încearcă să schimbe pampersurile pline de… știți voi ce ale acestei guvernări și după asta să se dea cu părerea.”
Nestingherit, Ceban a ocupat timpul alocat subiectelor municipale cu discuții care vizează întreaga țară. Acesta a adus acuzații generale, fără însă a veni cu exemple sau soluții concrete. În așa mod, liderul partidului MAN folosește resursele publice pentru a aduna capital politic. Nu este prima ieșire de acest gen a primarului. În ultima perioadă, Ion Ceban folosește tot mai des tribuna Primăriei pentru a intimida presa și activiștii.
ONG-urile de media condamnă discursul primarului. În declarația publicată de Centrul pentru Jurnalism Independent, se arată:
„Condamnăm atitudinea inadecvată a lui Ion Ceban, nepotrivită pentru o persoană care deține o funcție de demnitate publică. Solicităm primarului, repetat și insistent, să renunțe la acest comportament deviant și să adopte un limbaj demn și adecvat, evitând manifestarea oricăror forme de intoleranță față de jurnaliști, instituții media, dar și vloggeri.”
AO Primăria Mea subliniază că:
„Ședințele primăriei nu sunt pentru atacuri personale sau autopromovare, ci pentru a raporta cetățenilor/elor cum sunt cheltuiți banii lor, cum sunt prestate serviciile publice și pentru a răspunde la întrebările presei.”
Probleme la Piața Centrală
Comercianții de la Piața Centrală ar fi obligați să plătească taxe ilegale. Informația ar fi ajuns la urechile primarului chiar de la agenții economici, dar și de la persoane fizice. Taxa ar fi cerută în schimbul permisiunii de a vinde pe teritoriul pieței. În acest sens, Ion Ceban a cerut demararea auditului, instalarea camerelor și digitalizarea proceselor și a anunțat că târgul va avea o nouă conducere. Primarul a solicitat ca „mafia socialistă să fie evacuată și stârpită”.
Conform informațiilor publicate pe site-ul oficial al Pieței Centrale, director interimar este Alexandru Ciugureanu. El a fost numit în funcție în februarie 2024, în urma unei înțelegeri neformale cu PSRM.
„Probabil că a venit ziua să deschid aceste paranteze, în condițiile în care încercam să votăm bugetul pentru anul 2024, împreună cu Partidul Socialiștilor, cota nemijlocită, neformală, a conducerii Pieței Centrale îi revenea reprezentantului Partidului Socialiștilor. Îmi pare foarte rău să anunț acest lucru, pentru că și atunci circumstanțele numirii erau într-o formulă sau alta, puturoase. Au ieșit la iveală acele dosare despre care a anunțat mass-media.”, a declarat Ion Ceban.
Numirea lui Ciugureanu a avut loc mai mult în șoaptă. Informația a apărut în spațiul public abia în aprilie. Chiar și așa, datele din dispoziția de numire sunt depersonalizate exagerat. Nu este clar nici cine a fost numit și nici la ce întreprindere municipală.
Alexandru Ciugureanu este și consilier local din partea PSRM în orașul Codru. Mass-media a scris anterior că acesta ar fi fost implicat într-un dosar privind trafic de influență și fapte de corupție, informații respinse de cel vizat.
***
Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor pot fi găsite aici.
Rezumat din CMC
Pentru joi, 12 decembrie, primarul general al capitalei a convocat ședința extraordinară a CMC. Ordinea de zi conține 34 de subiecte, inclusiv: corelarea bugetului pentru 2024; stabilirea plății pentru eliberarea certificatului de edificare a construcțiilor; aprobarea unor scheme de amplasare a unităților de comerț ambulant; precum și examinarea a nouă notificări primite din partea Oficiului Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat.
Transmisiunea video a ședinței din 12 decembrie poate fi urmărită aici.
Procesele verbale ale ședințelor CMC din acest an aici.
Alte știri din Chișinău
Când nu vezi paiul din ochi: străzi inundate și guri de canalizare nesecurizate
În timp ce primarul capitalei nu mai poate de grija țării și folosește ședințele de la primărie pentru a critica guvernarea și mass-media, capitala abundă în probleme. Primăria Mea a pescuit câteva situații semnalate de internauți și iată ce am adunat.
Ploaia care a căzut luni, 9 decembrie, deși nu a fost torențială, s-a lăsat cu inundații pe unele străzi. De exemplu, str. Andrei Doga din sectorul Rîșcani, care este drumul de acces spre un spital privat, s-a umplut cu apă. Deși mașinile își făceau loc, pietonilor le-a fost mai greu (video). Un alt sector, o altă problemă. Pe str. Sarmizegetusa din sectorul Botanica, o gură de canalizare stă descoperită din luna iunie. Deși cei care locuiesc în zonă au semnalat problema autorităților, nu a fost mișcat un pai. În tot acest timp, mai mulți șoferi s-au blocat acolo cu roțile mașinilor.
PAS critică bugetul 2025 propus de Ceban
Fracțiunea PAS din CMC susține că taxele locale, conform proiectului întocmit de autoritățile de la primărie, ar urma să crească cu 10%. Cifra este aproape dublă față de creșterea aprobată în vara acestui an. Este menținută taxa de salubrizare, pe marginea căreia au fost discuții intense în anii precedenți. În cadrul unei conferințe de presă, fracțiunea a anunțat că nu va susține majorarea și nici taxa de salubrizare, colectarea căreia spun că a fost un eșec.
„Bugetul propus de Ion Ceban pentru anul 2025 este unul antisocial, fără compensații pentru căldură, fără sprijin pentru asistenții personali și fără finanțare suficientă pentru grădinițele cu program prelungit. În schimb, vedem milioane de lei alocate pentru PR personal: ziare, forumuri și concerte. Bugetul Chișinăului trebuie să răspundă nevoilor reale ale oamenilor.”, se arată în comunicatul emis de fracțiune.
Ei au mai cerut: grupe cu program prelungit finanțate din bugetul local, salarii pentru o mie de asistenți personali care așteaptă să fie angajați, reluarea programului de compensații la căldură etc.
Viceprimara Olga Ursu a declarat că taxele sunt ajustate la rata inflației. Ursu a mai spus că grupele cu program prelungit vor funcționa după același mecanism, iar programele sociale sunt suficient de diverse.
Primăria riscă să piardă 1,5 miliarde de lei
Primăria Chișinău riscă să piardă 1,5 miliarde de lei în cazul intentării unui proces de judecată de către o companie, administrația căreia susține că a investit fonduri proprii în construirea și întreținerea a 312 stații de așteptare pentru transportul public din municipiu. Compania acuză autoritățile locale de nerespectarea obligațiilor contractuale prevăzute într-un parteneriat public-privat încheiat în 2007 și amenință cu un proces internațional dacă nu se ajunge la o înțelegere amiabilă.
Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău a anunțat că va sesiza autoritățile competente cu privire la acest risc financiar major. Între timp, Primăria Chișinău nu a oferit încă o reacție oficială, iar șeful Direcției Juridice a declarat că subiectul nu ține de competența sa, potrivit jurnaliștilor Agora.
Agenda urbană
13 decembrie – Consultarea publică a proiectului „Planului urbanistic zonal pentru teritoriul cuprins în perimetrul străzilor Tudor Vladimirescu – Andrei Doga – Pajurii – Macilor – str-la Florăriei 1 – Florăriei 2”. Locația: Pretura Rîșcani.
13 decembrie – Dezbatere publică privind procedura de elaborare a Strategiei municipale privind organizarea gestionării condominiilor cu destinație locativă, prezentată de Direcția Generală Locativ-comunală și Amenajare. Locația: Pretura Botanica.
14 decembrie – Maraton de Crăciun. Locația: PMAN.
14 decembrie – Târgul cadourilor de Crăciun la EcoLocal. Locația: Kentford.
14-15 decembrie – Cămara Fest. Locația: Parcul Alunelul.
Imaginea săptămânii
A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.
Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul!
Un oraș bun este un efort comun