PrimariaMea
Newsletter: Mansardă în flăcări, „Vis olimpic” dat cu vopsea, pretorul sectorului Rîșcani prins băut la volan și 13 milioane de lei pentru panouri informaționale Image
04 oct. 2024

Newsletter: Mansardă în flăcări, „Vis olimpic” dat cu vopsea, pretorul sectorului Rîșcani prins băut la volan și 13 milioane de lei pentru panouri informaționale

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie 

Măsuri de informare după ce mansarda unui bloc vechi a luat foc

Chișinăuienii care locuiesc în blocuri vechi cu mansarde vor fi informați despre riscurile în cazul efectuării unor lucrări neautorizate la sistemele inginerești ale clădirii. Despre acest lucru a anunțat Andrei Moroi, șef Secție securitate publică, Direcția de Poliție Mun. Chișinău. Decizia vine în urma incendiului din 29 septembrie, care a izbucnit la mansarda unui bloc situat pe strada Paris 34/2. Incendiul a fost provocat de lucrările de reparație a acoperișului comandate de locatari. În urma focului, șase apartamente de la ultimul etaj au fost afectate, iar alte 12 apartamente au suferit daune din cauza apei folosite pentru stingerea incendiului. 

 

Ping-pong cu „Visul olimpic”

Patru luni, atâta timp a putut fi admirată pictura murală „Visul olimpic”, inaugurată la sfârșitul acestei primăveri, pe fațada unui bloc de locuit de la intersecția bl. Ștefan cel Mare și Sfânt și str. Ismail. Buchetul de culoare a stat intact până muncitorii SRL „Neorama” au început să o acopere cu vopsea albă. Nu și-au dus la bun sfârșit sarcina, deoarece au fost întrerupți de oamenii legii. Chiar și așa, potrivit vicepretorului sectorului Centru, la două zile după, alți muncitori au intrat în clădire și au instalat pe fațada acesteia un panou, fără autorizație. 

La polul opus, directorul companiei are altă versiune. Acesta a declarat„o minciună a Preturii sectorului Centru este că agenția a oferit benevol spațiul pentru executarea picturii, iar o altă minciună este că agenția nu deține autorizație”

„Obraznic și sfidător”, așa califică Ion Ceban acțiunile companiei care a acoperit cu vopsea pictura murală. Primarul a solicitat ca aceasta să fie restabilită cât de curând posibil.

Peretele unde este pictura a fost acoperit cu un panou un mesaj pro referendum și UE. Despre acest lucru, deputatul Radu Marian a declarat că:

„Vandalizarea este o provocare ordinară. O companie publicitară a decis să facă niște bani în plus și au instalat deasupra un banner cu Uniunea Europeană, cu un scop de denigrare a cauzei europene.”

Cancelaria de Stat a venit cu precizări:

Cancelaria de Stat nu a oferit niciun document permisiv pentru plasarea acestui banner și folosirea simbolurilor de stat agenției de publicitate care l-a plasat. ⁠Cancelaria de Stat consideră că Pictura Murală „Visul Olimpic” trebuie reconstituită imediat, iar bannerul retras.”, se arată în comunicat. 

Pictura murală a fost creată pentru a celebra spiritul de echipă și realizările sportivilor moldoveni. 

***

Ordinea de zi poate fi găsită aici.
Transmisiunea video poate fi găsită aici.
Transcrierea discuțiilor aici.


Rezumat din CMC

Joi, 26 septembrie, consilierii municipali au continuat examinarea ordinii de zi aprobată la 12 septembrie, cu un total de o sută de proiecte. 

În ședință, consilierii au supus votului mai multe subiecte care țin de stabilirea relațiilor de locațiune, stabilirea hotarelor și suprafeței terenurilor, vânzarea-cumpărarea terenurilor. 

Valeriu Bogdan, șeful Direcției Juridice, a fost chemat să prezinte informații privind hotărârea instanței de judecată din 9 septembrie 2024, privind construcția din str. N. Testemițanu 12. Este vorba de un complex locativ pentru care lucrările au demarat în primăvara acestui an. Compania responsbilă nu ar avea acte permisive eliberate în modul corespunzător și ar ocupa abuziv un teren proprietate municipală.

Consilierul Platformei DA, Victor Chironda, a menționat că prima instanță a decis că procesul-verbal constatator, întocmit de responsabilul preturii și care este în măsură să oprească lucrările, nu ar fi întrunit condițiile legale. Astfel că documentul a fost anulat în instanța de judecată. Chironda a menționat că litigiul este unul simplu și a fost pierdut prea ușor. În replică, Bogdan a declarat că instanța ar fi avut suficiente motive pentru a da câștig de cauză preturii.

O altă solicitare de informație ținea de construcția din str. Ismail 28, însă arhitecta șefă, Svetlana Dogotaru, nu s-a prezentat. Anterior, consilierii PAS au semnalat despre faptul că, la respectiva adresă, se ridică un bloc fără autorizație. Anterior, în toamna lui 2023, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a comunicat că în rezultatul inspectării Nucleului Istoric Chișinău din str. Ismail 28, a constatat demolarea unei clădiri urbane fără careva acte permisive.

Întrucât subiectele din ordinea de zi au fost epuizate, ședința a fost închisă. 

Următoarea ședință CMC a fost anunțată pentru data de 8 octombrie. 

***

Ordinea de zi poate fi accesată aici.
Proiectele de decizie aici.
Transmisiunea video a ședinței din 26 septembrie poate fi urmărită aici.
Procesele verbale ale ședințelor CMC din acest an pot fi accesate aici.


Alte știri din Chișinău

13 milioane de lei pentru… panouri informaționale

Primăria Chișinău se pregătește să scoată din buzunar circa 13 milioane de lei pentru achiziționarea unor panouri informaționale în stațiile de așteptare a transportului public. Direcția Generală Mobilitate Urbană (DGMU) a lansat o licitație pentru 99 de ecrane cu specificații tehnice de înaltă performanță, echipate cu mini-PC-uri și capacități Full HD, capabile nu doar să afișeze informații, ci și să ruleze publicitate. În ciuda scopului declarat – vizualizarea circulației transportului public – aceste panouri par mai degrabă destinate difuzării de reclame, o cheltuială discutabilă având în vedere existența aplicației Tranzy, care oferă aceleași informații gratuit. Unii internauți au scris pe rețelele de socializare că panourile ar putea fi folosite și pentru promovarea partidului MAN, așa cum se întâmplă în cazul unor ecrane similare, recent instalate. 

Mai mult, garanția este limitată la doar 12 luni, deși echipamente similare sunt vândute cu garanții de 2-3 ani. Mentenanța hardware și software este inclusă doar pentru primul an, după care se prevede un contract suplimentar, lăsând ușa deschisă unor costuri suplimentare. Citiți mai multe în articolul publicat de revizia.md. 

 

La un pas de a se muta în „Palmieri și Stele”

După circa 15 ani de așteptare, cei 430 de proprietari de apartamente din complexul „Palmieri și Stele” din sectorul Ciocana ar urma să-și primească locuințele. Despre acest lucru a anunțat administratorul procesului de insolvabilitate al companiei Galsam-Service SRL. 

Proiectul „Palmieri și Stele” a fost inițiat în anul 2007 de compania de construcții Galsam-Service, care era responsabilă de finalizarea complexului locativ din sectorul Ciocana. În 2014, compania a avut conturile blocate din cauza datoriilor, iar proprietarii au creat o nouă firmă, Iki-Invest Grup, care a preluat finanțarea proiectului „Palmieri și Stele”. În 2015, Galsam-Service a fost declarată insolvabilă pentru datorii de 4,7 milioane de lei la bugetul de stat. Citiți aici mai multe despre epopeea acestei construcții. 

 

Companie de construcții, funcționari ai primăriei Chișinău și angajați INST, vizați într-un dosar deschis de CNA

Directorul unei companii de construcții ar fi dat bani unor angajați de la Primăria Chișinău și de la Agenția Servicii Publice și Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, în schimbul unor acte permisive pentru construirea unor imobile. Clădirile erau prevăzute pentru Chișinău și suburbii. În comunicatul emis de CNA se arată că:

„Potrivit materialelor cauzei, s-a stabilit că, directorul agentului economic vizat ar fi avut multiple discuții și întrevederi cu agenți economici și cu persoane cu atribuții de eliberare a actelor permisive și verificare a lucrărilor de construcție din cadrul Primăriei mun. Chișinău în cadrul cărora ar fi convenit asupra înregistrării actelor de recepție finală pentru mai multe imobile din municipiu.”

 

Dosar penal pentru pretorul Furculiță, prins beat la volan

Mihai Furculiță, pretorul sectorului Râșcani și membru al partidului MAN, s-a ales cu dosar penal pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate. Furculiță a fost oprit de oamenii legii, după ce aceștia au observat cum conducea haotic. Jurnaliștii TVR Moldova scriu că totul s-a întâmplat în noaptea de 28 septembrie, pe un traseu din raionul Criuleni. După ce a fost testat cu alcoolscopul, aparatul a indicat 0,70 miligrame pe litru în aerul expirat. Rezultatul este de cinci ori mai mare decât norma admisă de lege. În consecință, pretorului i-a fost dusă mașina la parcare. Vasile Chirilescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Chişinău, a declarat pentru jurnaliștii TVR că totul s-a întâmplat în afara orelor de serviciu, iar municipalitatea nu comentează incidentul.

Mihai Furculiță a fost numit în funcție în luna august a acestui an. Asta după ce, socialistul Victor Poleacov, aflat la conducerea preturii de circa șase luni, a fost demis

 

Pavaj proaspăt pus, dus la fundul… pământului

Pavajul pus pe trotuarele din bl. Traian nici nu a reușit să se așeze bine, că se și duce la fund. Un locuitor al capitalei a surprins starea în care se află trotuarul după reparație. În schimb, din postările primarului Ion Ceban și a Preturii Botanica, aflăm că trotuarul arată ideal după intervenție, iar Chișinăul se transformă datorită implicării fiecăruia.”

 

Teren de sport periculos pentru copii

Mama unui copil de doi ani s-a plâns pe rețelele de socializare de faptul că fetița sa s-a accidentat la terenul de sport din str. Petru Zadnipru, sectorul Ciocana. Din fotografiile postate, se vede că aceasta s-a ales cu obrazul tăiat de sârmele gardului. Deși terenul a fost recent inaugurat, mai multe fire de metal atârnă din gard, semn că nu ar fi fost fixate bine ori că cineva le-ar fi rupt. Potrivit realitatea.md, la sfârșitul lunii august, cinci minori au fost răniți după ce gardul aceluiași teren de sport recent renovat s-a prăbuşit. Cel puțin două familii au depus plângeri la Pretura Ciocana, urmare a incidentului.


Agenda urbană

3-19 octombrie – Expoziție „Scriitorii și Glebus Sainciuc”. Locația: Muzeul Național al Literaturii Române. 

4-5 octombrie – Târgul de cariere. Locația: Palatul Național „Nicolae Sulac”. 

5 octombrie – Târgul bunicilor la EcoLocal. Locația: Kentford.

5-6 octombrie – YardSale Market. Locația: Teatrul Gastronomic.

5-6 octombrie – Ziua Națională a Vinului. Locația: PMAN. 

6 octombrie – Race for the Cure Moldova. Locația: Parcul Valea Morilor.


Imaginea săptămânii


Citește pe Primăria Mea

Am încheiat proiectul „Voluntariat pentru comunități mai puternice” și ne-am adunat alături de cele 6 grupuri de inițiativă din diferite regiuni ale țării. Am făcut schimb de experiențe, lecții și idei. 

Ne bucurăm să vedem cum locuitorii se implică activ și cred cu tărie în puterea comunităților lor. Noi vom continua să-i susținem și să ne implicăm pentru localități mai bune. Vă invităm să vizionați cum a fost această călătorie. 

Schimbarea nu vine de la sine. Oamenii o fac împreună.


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Un oraș bun un efort comun heart 


  


Distribuie