
Newsletter: Mansardă ilegală în flăcări, decizii discriminatorii în CMC și se cer soluții pentru maidanezi
Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.
Rezumat din Primărie
La ședința din această săptămână, primarul a avut un discurs lung și nu a lăsat timp suficient pentru toți raportorii. Deși pe ordinea de zi figurau mai multe subiecte – prezentări despre evenimente culturale, bacalaureat, drumuri, sănătate, spații verzi etc, la ședință s-a vorbit despre incendiul de la Durlești, comerțul ambulant, tabere de vară, înscrierile în clasa I, camerele video la examenele de clasa a IX-a și reproșuri către Guvern.
Examenele de clasa IX-a: cu supraveghere video sau ba?
„Camerele de supraveghere pentru examenele de clasa a IX-a de pe teritoriul municipiului Chișinău să nu fie utilizate. Camere de vedere să fie folosite pentru alte necesități.”
– a cerut Ion Ceban cu doar câteva zile înainte de organizarea probelor de clasa a IX-a. Asta deși, potrivit primarului, în acest sens ar exista o decizie a Ministerului Educației.
De cealaltă parte, ministrul Dan Perciun a explicat că, de fapt, nu există nicio obligativitate impusă de Ministerul Educației și Cercetării privind instalarea camerelor video în sălile de examen: „Ion Ceban minte”. Potrivit ministrului, decizia de a instala camerele a fost luată de Comisia Municipală de Examene Chișinău, fără vreo solicitare din partea ministerului. Mai mult, ministrul a precizat că școlile ar fi primit instrucțiuni clare de la municipalitate privind agentul economic de la care să efectueze achiziția echipamentului de supraveghere.
Mai puține gherete
În ultimii cinci ani, numărul gheretelor din capitală a scăzut – de la circa 2.900 la 585 în prezent. În perioada 1 octombrie 2020 – 15 mai 2025, au fost organizate 45 de licitații publice pentru amplasarea unităților de comerț ambulant, în valoare de peste 180 milioane lei. Conform autorităților municipale, amplasarea acestor unități se face exclusiv prin licitații, locațiile sunt analizate de o comisie și supuse votului în Consiliul Municipal Chișinău.
A început a doua etapă de înscriere în clasa I
Această etapă se desfășoară în perioada 19 – 30 mai 2025, iar cererile pot fi depuse prin escoala.chisinau.md. Sunt disponibile 6.169 locuri: 6.004 în instituții publice și 165 în instituții private. În prima etapă au fost înregistrate 9.098 cereri, dintre care 4.121 au fost aprobate.
***
Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor aici.
Rezumat din CMC
Pe 15 mai, după mai multe încercări eșuate, a fost convocată ședința Consiliului municipal. Ordinea de zi aprobată include bugetul municipal, litigiul cu Epamedia, interzicerea promovării diversității sexuale şi de gen, executarea planului anticorupție, colectarea ilegală a banilor în școli, strategia de comerț interior, activitatea Spații Verzi, terenuri municipale înstrăinate ilegal, podul de la Mihai Viteazul etc. În prima zi s-au examinat doar trei puncte. Ședința a continuat pe 20 mai, concentrându-se doar pe formarea grupului de lucru pentru litigiul cu Epamedia. După dispute legate de responsabilitatea executiv-CMC, a fost aprobată crearea acestui grup, constituit din reprezentanți ai primăriei și consilieri locali. Continuarea ședinței va avea loc pe 27 mai.
Oamenii cer soluții urgente pentru câinii maidanezi
O locuitoare a semnalat că, de cinci ani, Asociația de Protecție a Animalelor fără Adăpost a trimis zeci de solicitări fără răspuns. Ea a cerut constituirea unei comisii formate din reprezentanți ai tuturor fracțiunilor pentru a găsi soluții la problema câinilor maidanezi. Organizația a colectat și a sterilizat aproximativ 2.000 de animale, pe cont propriu. Reprezentanta organizației a avertizat că, în lipsa unor decizii rapide, animalele vor fi eliberate în oraș, lăsând autoritățile să gestioneze consecințele. De asemenea, a subliniat necesitatea alocării unui teren pentru adăpost, în baza unei hotărâri din 2020.
Pretinsa interzicere a marșului LGBT
La inițiativa primarului Ion Ceban, consilierii municipali MAN, PSRM și PCRM au votat un proiect care interzice desfășurarea marșurilor, manifestațiilor și a „propagandei LGBT” în Chișinău. Consilierii PAS nu au participat la vot și au părăsit sala în semn de protest. Comunitatea LGBT a organizat un protest la Primărie, cerând retragerea deciziei. Mai mulți reprezentanți ai societății civile au declarat că aceasta nu poate avea efecte juridice, este una simbolică și discriminatorie. GENDERDOC-M a anunțat că va contesta decizia la Consiliul pentru egalitate. Detalii în articolul Newsmaker.
Grup de lucru pentru negocieri cu Epamedia
După mai multe replici și tentative de a pasa responsabilitatea, CMC a votat componenţa grupului de lucru care va negocia cu Epamedia despăgubiri de peste 66 de milioane de euro. Au fost incluși patru reprezentanţi ai Primăriei, consilierul primarului și trei consilieri municipali din fracțiunile MAN, PSRM și Partidul Nostru. Fracţiunea PAS a refuzat să delege un membru, acuzând administraţia că a gestionat defectuos litigiul şi că primarul trebuie să îşi asume responsabilitatea. PSRM au criticat lipsa de transparenţă, în timp ce șeful Direcţiei juridice a asigurat că membrii grupului vor avea acces la toate documentele relevante.
***
Transmisiunea video a ședinței din 15 mai aici.
Transmisiunea video a ședinței din 20 mai aici.
Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.
Alte știri din Chișinău