PrimariaMea
Newsletter: Iluminat de Crăciun în plină primăvară, consultări de bifă la Durlești, iar Ceban în deplasare la Strasbourg și Bruxelles Image
27 mar. 2025

Newsletter: Iluminat de Crăciun în plină primăvară, consultări de bifă la Durlești, iar Ceban în deplasare la Strasbourg și Bruxelles

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie

În această săptămână, ședința serviciilor municipale nu a fost organizată. Potrivit unui video publicat luni pe pagina oficială de Facebook a instituției, aflăm că Ion Ceban era la Strasbourg. Ca mai apoi, miercuri, primarul să anunțe că participă la Summitul Social al Orașelor, organizat de rețeaua Eurocities, în incinta Parlamentului European de la Bruxelles. Din imaginile postate pe rețelele de socializare, aflăm că din delegația primarului face parte inclusiv fostul socialist, actual membru MAN, Gaik Vartanean, viceprimara Angela Cutasevici și Mihai Cebotar, șef al Direcției relații externe. 


Rezumat din CMC

La ședința Consiliului Municipal Chișinău din 25 martie 2025, doar 17 din cei 51 de consilieri s-au prezentat. Astfel, din lipsă de cvorum, organizarea ședinței a eșuat și pentru a opta oară consecutiv. 

Înainte de tentativa de a organiza ședința, consilierii PAS au distribuit pliante locuitorilor capitalei chiar în fața Primăriei. Materialele informau despre criza administrativă provocată de absența primarului Ion Ceban și a consilierilor MAN de la ședințele CMC. Referindu-se la conținutul pliantelor, Ceban a calificat totul drept „prostii publice și fake” și a menționat că va merge în judecată.

***

Video de la ședință aici

Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.


Alte știri din Chișinău

Trotinete electrice evacuate de poliție

Mai multe trotinete electrice au fost evacuate de pe străzile din capitală, de către poliție. Oamenii legii vor să atragă atenția asupra parcării neregulamentare și încălcării regulilor de circulație de către utilizatori. Poliția a reamintit că acestea sunt considerate vehicule și că utilizatorii trebuie să respecte Codul Rutier, inclusiv în ceea ce privește circulația și parcarea. În paralel, autoritățile cer instalarea de limitatoare de viteză și interzic folosirea trotinetelor pe trotuare sau în zone pietonale. Operatorii susțin că sunt deschiși la dialog și soluții comune, dar acuză lipsa de consultare și spun că măsurile dure le afectează activitatea. 

În același timp, o altă alternativă pentru transportul ecologic este bicicleta sau mașina electrică. Cum promovează alte țări ciclismul urban, care este situația la noi și dacă avem o strategie, dar și ce trebuie făcut pentru a avea un oraș prietenos transportului pe două roți, citiți în articolul CPR. Tot de la ei aflați și cum stă Republica Moldova la capitolul electromobilitate și dacă mașina cu baterie chiar reduce poluarea.

 

Iluminat festiv de iarnă, în plină primăvară

În timp ce copacii au înflorit, mai multe străzi din capitală continuă să fie iluminate ca în plină sărbătoare de iarnă. Internauții au surprins imagini în care becurile iluminatului stradal ard în toiul zilei, iar pe strada Florilor și în alte sectoare, ornamentele de Crăciun sunt periodic incluse. Totul se întâmplă în timp ce primarul Ion Ceban cerea anterior Guvernului compensații pentru acoperirea cheltuielilor la consumul de energie al municipalității. Edilul invoca majorări la tarifele energetice și susținea că municipalitatea nu mai poate face față costurilor. Primăria Mea a expediat o solicitare de informație în adresa autorităților municipale, în care am întrebat cum explică conectarea decorațiunilor și vom reveni cu răspunsul acestora. 

 

Sezonul termic s-a încheiat 

Începând cu 24 martie, sezonul termic a fost închis pentru toți consumatorii. Furnizorii de energie termică au început deconectarea treptată a obiectivelor din fondul locativ, a instituțiilor de învățământ și a celor medicale de la sistemul centralizat de termoficare, în baza solicitărilor și prevederilor contractuale. 

 

Consultări publice de bifă la Durlești

Proiectul Planului urbanistic zonal (PUZ) pentru cinci terenuri din or. Durlești va fi supus consultărilor publice. Discuția va avea loc la 4 aprilie, ora 15:00, la Casa de Cultură din Durlești. Deși cheamă oamenii la consultări, autoritățile locale nu au atașat PUZ-urile care urmează a fi puse în discuție. Mai mult, nu este clar nici care sunt terenurile mai exacte, întrucât numerele cadastrale din anunț sunt blurate. În acest context, deși se mimează o consultare a PUZ-urilor, așa cum prevede legea, transparența lipsește cu desăvârșire. 


Agenda urbană

27 martie – Expoziția „Chișinăul interbelic în documente de epocă”. Locația: str. 31 August 1989, nr. 78 „A”.

28 martie – Masa Critică. Locația: Scuarul Liceului Gheorghe Asachi.

29 martie – Atelier de încondeiere a ouălor pascale. Locația: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

29 martie – Strada Păcii. Intervenție urmată de o discuție. Locația: Zpațiu / Zpace.

3-6 aprilie – Moldenergy 2025, soluții moderne de economisire a energiei electrice. Locația: Moldexpo. 

11 aprilie – Licitație cu strigare pentru spații de la 11 la 183 m², care pot fi închiriate. Locația: Pretura Centru. 

12-13 aprilie – Târg „Produs acasă pentru Râșcani”. Locația: Parcul Afgan. 


Imaginea săptămânii

„Не без рукожопия”reacția primarului la lucrările necalitative pe un trotuar pentru nevăzători.


Citește pe Primăria Mea

Mai multe nereguli au fost semnalate pe șantierul de construcție de pe strada Tudor Vladimirescu din Durlești. Recent, acolo au început lucrările pentru ridicarea unor blocuri locative. Într-un video postat online, se observă lipsa îngrădirii corespunzătoare, absența panoului informativ, praf și riscuri pentru siguranța pietonilor. Pentru a remedia situația, am inițiat două petiții – către Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică și Agenția Națională Transport Auto. 

La scurt timp după publicarea petițiilor, la șantier a apărut un panou informativ. Acesta ilustrează un bloc de 9 etaje, parter și demisol în imediata apropiere a străzii. Totuși, terenul pe care au loc construcții are o suprafață mult mai mare. Vom solicita instalarea panourilor despre toate blocurile și publicarea Planurilor Urbanistice pentru acest teren.

Dacă ai comentarii, informații suplimentare sau dorești să includem și numele tău la semnatarii petițiilor, scrie-ne la primariamea@gmail.com. 


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze. Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 

Dacă vrei să susții munca noastră, poți redirecționa 2% din impozitul pe venit către Primăria MEA. IDNO-ul Asociației este: 1017620003813. Vezi aici detalii despre procedură. Contribuția ta, dincolo de suportul financiar, înseamnă că activitatea noastră este relevantă pentru locuitorii orașului. 

Un oraș bun este un efort comun  heart

 

 

 


Distribuie