Newsletter: Consultarea bugetului, Târg de Crăciun și afișe cu oamenii primarului
Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.
Rezumat din Primărie
Primăria acuză Ministerul Educației că ar băga mâna în bugetul școlilor
Adjunctul Direcţiei generale educaţie, tineret și sport, Andrei Pavaloi, susține că în urma unei hotărâri de Guvern aprobată în luna octombrie a acestui an, din 2025 Ministerul Educației ar urma să aibă un fond de investiții. Astfel, 1% din bugetul instituțiilor va merge în acel fond, iar MEC va decide cum aceștia vor fi cheltuiți. Pavaloi afirmă că în cazul unei școli cu 600 de elevi, suma alocată va fi de circa 120 mii lei.
„Ne pare rău că ministerul de resort a decis să „umble” la bugetele instituţiilor care şi aşa nu sunt tare bogate.”, a declarat Pavaloi.
Responsabilul mai susține că reprezentanți ai partidului de guvernare, consilieri municipali, miniștri, deputați, ar pune presiune pe managerii instituțiilor de învățământ din capitală, sub pretextul unor plângeri venite de la părinți. Acesta însă nu a dat exemple concrete.
În replică, MEC explică că din fondul de investiții vor fi procurate autobuze școlare, tehnică, mobilier și proiecte tehnice pentru extinderea rețelei școlilor model. Aceștia au calificat declarațiile municipalității drept manipulatorii și incorecte, iar MEC este în drept să solicite explicații de la directori și să poarte discuții pentru soluționarea fiecărei plângeri.
Ceban s-a apucat să caute responsabilii de creșterea prețului la gaz
Primarul Ceban anunță că juriștii primăriei vor depune un denunț de inițiere a urmăririi penale a celor care se fac responsabili de scumpirea gazelor naturale. Acesta susține că majorarea se va răsfrânge asupra bugetelor instituțiilor publice, care au prevăzut alte cheltuieli.
Din luna decembrie, consumatorii casnici plătesc pentru gaz cu 3 lei și 34 de bani mai mult pentru un metru cub. Astfel, noul tarif este de 16 lei și 34 de bani. Moldovagaz a explicat necesitatea majorării tarifelor la gaze prin creșterea prețurilor internaționale și a costurilor de transport și distribuție.
Târgul de Crăciun a fost inaugurat
În prima zi de iarnă, Târgul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurat, iar pe pomul de Crăciun s-au aprins luminițele. Până pe 15 ianuarie, chișinăuienii vor putea vizita standurile cu produse autohtone și mărfuri tradiționale. În PMAN a fost instalat și un patinoar, dar și carusele. Copiii vor putea participa la ateliere de creație și se vor întâlni cu Moș Crăciun. Autoritățile nu au menționat bugetul alocat pentru organizarea evenimentelor, însă au precizat că banii vin din bugetul prevăzut al Direcției Generale Cultură, al altor direcții, preturi de sector, secții și servicii subordonate primăriei.
Nici cu această ocazie, cei de la primărie nu au ezitat să afișeze pe ecrane fotografii ale funcționarilor, care sunt și membri MAN. Acest fapt a stârnit nemulțumirea internauților, care au afirmat că afișele ar avea tentă electorală.
***
Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor pot fi găsite aici.
Rezumat din CMC
Cea mai recentă întâlnire a consilierilor a fost la 26 noiembrie. Detalii în edițiile anterioare.
Procesele verbale ale ședințelor CMC din acest an aici.
Alte știri din Chișinău
Marcaj rutier de 25 de milioane de lei
Aplicarea marcajului rutier, în primele zece luni ale acestui an, a costat bugetul municipal peste 25 milioane de lei. 2/3 din bani au fost încasați de un agent comercial, iar restul au mers la Întreprinderea Muncipală „Regia EXDRUPO”. Cele două contracte de achiziție nu prevăd specificații legate de străzi sau tipurile de marcaje, iar distribuirea lucrărilor, potrivit celor de la DGMU, a fost făcută în funcție de necesitate. La licitația pentru identificarea companiei private au fost identificate nereguli care țin de claritatea specificațiilor tehnice și respectarea standardelor de calitate pentru vopsele, iar marcajele aplicate cu produse precum vopseaua PF-115 sunt neconforme și nesustenabile. Mai multe detalii în articolul revizia.md.
Se consultă bugetul și taxele locale pentru 2025
Autoritățile municipale sunt în plin proces de consultare publică a bugetului și a taxelor locale pentru anul 2025. La consultările din 3 decembrie, Olesea Pșenițchi, șefa Direcției Generale Finanțe, a menționat că veniturile planificate sunt de 8,5 miliarde de lei, adică în creștere cu 6% comparativ cu anul precedent. Cheltuielile estimate sunt de 9,14 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o majorare de 9,3% față de 2024. Potrivit responsabilei, cheltuielile vor depăși veniturile cu 689 milioane lei. De asemenea, municipalitatea propune o ajustare de 10% a taxelor locale anuale. Recomandările pot fi expediate până la data de 16 decembrie, ora 12:00. Graficul consultărilor aici.
Pretorul sectorului Centru în vizorul poliției
Oamenii legii au pornit o cauză contravențională pe numele pretorului sectorului Centru, Vadim Hîncu. Se întâmplă după ce, în iunie 2024, purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS din CMC, Sergiu Bejenari, a fost amenințat de către acesta. Pretorul ar fi instigat la violență și l-ar fi amenințat cu răfuială fizică. Într-o postare pe rețelele de socializare, Hîncu a îndemnat internauții să aplice violența în raport cu purtătorul de cuvânt. Ca mai apoi, membrii MAN să publice la rândul lor texte intimidante, a explicat Bejenari într-o postare pe Facebook.
România își alege președintele
În acest weekend, românii sunt așteptați la urnele de vot să-și alegă președintele. Este al doilea tur de scrutin, iar în buletin se regăsesc Elena Lasconi (USR) și Călin Georgescu (candidat independent). Românii din diaspora pot vota începând de vineri, 6 decembrie, timp de trei zile. Lista secțiilor o găsiți aici.
De la oameni adunate
Ileana K, locuitoare a capitalei:
„Vorbiți despre frunzele pe care le adună Spații Verzi, dar veniți prin ogrăzile de pe str. Calea Ieșilor 5/2, 5/3 și veți vedea că de luni de zile nu se face curățenie în ogradă.”
Agenda urbană
7-8 decembrie – Târg al producătorilor autohtoni. Locația: Parcul Afgan.
7 decembrie – International Charity Bazaar 2024. Locație: Palatul Republicii.
8 decembrie – Gala Antreprenoriatului Social. Locația: Digital Park.
11 decembrie – Festivalul reciclării creative. Locație: str. Bănulescu Bodoni 59.
11 decembrie – Consultări publice asupra proiectului „Strategia municipală privind organizarea gestionării condominiilor cu destinație locativă din Chișinău”. Locația: Pretura Centru.
13 decembrie – Licitație funciară cu strigare privind vânzarea-cumpărarea și obținerea dreptului de încheiere a contractului de locațiune a terenurilor din intravilanul municipiului Chișinău. Locația: Pretura Centru.
16 decembrie – Consultare publică „Strategia municipală privind condominiile cu destinație locativă din Chișinău”. Locația: Pretura Rîșcani.
Imaginea săptămânii
A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.
Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul!
Un oraș bun este un efort comun