PrimariaMea
Municipalitatea ar putea rămâne fără microbuze, scuar cu năbădăi pentru strada Sârbească și start discuțiilor pentru aprobarea de PUZ-uri Image
16 dec. 2022

Municipalitatea ar putea rămâne fără microbuze, scuar cu năbădăi pentru strada Sârbească și start discuțiilor pentru aprobarea de PUZ-uri

Durata ședinței: 5 ore 20 minute

Pauză: 1 oră

Municipalitatea riscă să rămână fără microbuze. Acest lucru s-ar putea întâmpla de la 1 ianuarie 2023, când intră în vigoare noile standarde de calitate. Printre cerințele solicitate se numără și faptul că vehiculul trebuie să aibă o lungime de cel puțin 7,5 m, condiție greu de satisfăcut conform declarațiilor celor de la Direcția transport. Astfel, unii proprietari de microbuze au început să-și retragă microbuzele de pe traseu. Pentru a preveni o eventuală situație critică, cei din Direcție au pregătit un proiect de decizie care să modifice dimensiunile admise pentru microbuzele de rută. 

În ședința din 16 decembrie, aleșii locali au început examinarea proiectului de decizie pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru teritoriul adiacent str. Bucovinei. Mai exact, proprietarul terenului de 6,5 ha vrea să construiască un complex locativ rezidențial de până la 12 nivele, dar și blocuri cuplate cu regim de înălțime redus, toate cu o capacitate de două mii de oameni. Unii consilieri au semnalat o serie de neconformități în privința PUZ-ului. Decizia finală va fi însă la ședința următoare, când va fi supus votului.

Ședința CMC a început la ora 12:25, asta deși cu o zi înainte, s-a decis întrunire la ora 10:00. Ulterior însă, consilierii  au fost anunțați că ședința se va convoca la 12:00.

Zinaida Popa (PAS) a declarat că este inadmisibilă o asemenea situație. Consiliera a cerut transferarea zilei de ședință pentru săptămâna viitoare, în condițiile în care este prea puțin timp pentru muncă. 

Consilierii PSRM, P.P ,,Șor” și PUN s-au expus la microfon cu argumente pentru continuarea ședinței. În urma procedurii de vot, propunerea celor de la PAS a fost respinsă. Zinaida Popa (PAS) a propus și trimiterea la reexaminare a punctele rămase din ordinea de zi și încheierea ședinței. Acest lucru a generat discuții contradictorii și lungi. Serghei Burgudji (P.P. ,,Șor) către președintele ședinței: ,,De ce permiteți unor consilieri să vorbească la microfon de zeci de ori, pe aceeași temă? Trebuie să încetați să le oferiți drept de cuvânt.”

Nici cea de-a doua propunere a consilierei Popa nu a întrunit numărul necesar de voturi. După 45 de minute de polemici, consilierii au început examinarea ordinii de zi.

Durata ședinței:  5 ore 20 minute

Pauză: 1 oră

 


 

Ordinea de zi 

 


 

23. Formarea Scuarului din str. Sârbească

Proiect de decizie 

Autorii proiectului au propus ca terenul municipal din str. Sârbească 7, nr. cadastral 0100419576, cu suprafața de 0,0902 ha, domeniul public, să fie destinat amplasării unui scuar. 

Conform celor de la Premier Energy, cu care s-a coordonat proiectul elaborat de operatorul economic, amenajarea unui scuar pe respectivul teren este imposibilă. Cauza principală ar fi încălcarea zonelor de protecție a cablurilor subterane, dar și crearea obstacolelor în procesul de întreținere și exploatare a lor. Drept urmare, Direcția locativ-comunală, la 12 decembrie 2021, a indicat stoparea proiectului. 

Corneliu Pântea (PUN): ,,Este o procedură ilegală. Ca să poată fi realizat proiectul, trebuie să se vina cu un PUZ. Mai grav este că acest teren este zona de protecție a rețelelor termice și electrice, nu se admite amplasarea teritoriilor de agrement în apropiere. Dacă vreți sa fiți complici la tragedie, votați acest proiect.”

Proiectul a fost intens susținut de Valerii Klimenco (P.P. ,,Șor”), care a fost și raportor. Despre aceasta, Pântea a declarat că: ,,Chiar în zonă locuiește fiica dl. Klimenco. Consilierul vrea să amenajeze fiicei un scuar din bani publici.” 

Informația a împărțit consilierii în două tabere. Unii au criticat argumentul lansat de Pântea, alții i-au dat dreptate. 

Amendament: 

  • Excluderea sintagmei din pnt. 1 ,,destinația Scuar”. 

Statut: Aprobat

Voturi
PSRM
DA
PAS
PL
PP
 
 Șor
PSDEM
PCRM
PUN
Neafiliat
 
Nedelea
Neafiliat
 
Jitari
Neafiliată
 
Tîșcul
Neafiliată
 
Mandatii
Neafiliat
 
Afanasenco
Neafiliat 
 
Cebotari
Neafiliat
 
Doroș
Pro
19
-
2
3
2
1
1
-
-
1
1
1
1
1
1
Contra
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Abțineri
-
7
-
-
-
-
-
1
-
-
-
-
-
-
-

Decizia finală lipsea în momentul publicării sintezei

 


 

 

24. Stabilirea suprafeței totale a apartamentului nr. 3a din str. Liviu Deleanu 5/4g

 

Proiect de decizie

 

Iurie Tesa (Platforma DA) a explicat că o locuitoare a capitalei, care a primit prin repartiție spații de locuit pe ambele părți ale unui coridor, dintr-un bloc din capitală, s-a trezit că respectivul coridor este spațiu de intrare comună. Asta deși vecinii ar avea și altă opțiune de acces.  

 

Proiectul de decizie a propus ca spațiul vizat, de 10 m.p. să fie atribuit apartamentului femeii. 

Vitalie Mucan (PSRM): ,,Acolo este o problemă între doi vecini. Noi nu putem, în calitate de Consiliu, să rezolvăm problema unui vecin în defavoarea altuia. Proprietara apartamentului trebuie să se adreseze în instanța de judecată.”

Statut: Respins

Voturi
PSRM
DA
PAS
PL
PP
 
 Șor
PSDEM
PCRM
PUN
Neafiliat
 
Nedelea
Neafiliat
 
Jitari
Neafiliată
 
Tîșcul
Neafiliată
 
Mandatii
Neafiliat
 
Afanasenco
Neafiliat 
 
Cebotari
Neafiliat
 
Doroș
Pro
-
7
5
-
-
1
-
1
1
-
-
1
-
1
1
Contra
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Abțineri
16
-
-
-
2
-
1
-
-
-
1
-
-
-
-

 


 

25. Informație privind scoaterea din circulație a microbuzelor, implementarea Standardelor de calitate și a tichetării electronice în transportul public municipal

Raportorul de la Direcția transport nu s-a prezentat. În condițiile în care informația a fost inclusă pentru a doua oară în ordinea de zi, iar responsabilul nu a venit, consilierii s-au arătat nemulțumiți.

A fost luată o pauză, timp în care un reprezentant al Direcției să vină în fața consilierilor. Ședința s-a reluat după 35 de minute.

Potrivit lui Lilian Copaci, vicedirectorul Direcției transport, în momentul de față, în mun. Chișinău, activează pe 17 rute circa 150 din cele 225 de unități de transport autorizate. 

În contextul modificării standardelor de calitate (Decizia 6/1 cu privire la aprobarea standardelor de calitate), care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023, unii agenți economici au început retragerea din circulație a vehiculelor neconforme. 

Vicedirectorul de la transport crede că în asemenea condiții, municipalitatea ar putea rămâne fără microbuze. Responsabilii iau în calcul achiziționarea unor unități de transport de capacitate mică, pentru zonele în care unitățile mai mari nu pot ajunge. Totuși, vehiculele identificate nu se încadrează la capitolul lungime admisă: ,,Am pregătit un proiect de decizie pentru modificarea dimensiunilor. În decizie, lungimea minimă admisă este 7,5 m, ofertele noastre au 6/7,1 m.”

Valentin Cebotari (neafiliat), care a și solicitat informația, a vorbit despre graficul de circulație a unor rute pentru suburbii: ,,Autobuzul nr. 11 merge la Durlești. Ultimul care pornește de la stația de la Flacăra este la ora 19:30. Ultimul care pleacă la Ghidighici este la 22:00. Cu ce să se deplaseze oamenii care lucrează în oraș, după ora 19:30?” Raportorul nu a putut prezenta detalii suplimentare, astfel că s-a convenit oferirea lor ulterioară. 

Anatolie Umaneț (PAS) a vorbit despre lipsa transportului care să lege str. Calea Moșilor dintr-o direcție în alta. Umaneț a susținut că anterior au fost colectate și semnături în care oamenii cereau transport pe direcția respectivă. 

Lilian Copaci: ,,Cunoaștem problema, și aceasta, și altele. Până când nu avem posibilități. Parcul urban de troleibuze are deficit de 22 de șoferi, asta pentru a asigura unitățile de transport existente.”

Ion Bîndiu (PAS) a cerut informații despre sistemele de monitorizare GPS. 

Lilian Copaci: ,,RTEC și Parcul Urban de Autobuze au reziliat contractele precedente cu agenții economici care au prestat aceste servici. Au fost făcute licitațiile, au fost anunțați câștigătorii. RTEC deja a instalat sistemul, l-a testat. În cazul Parcului Urban de Autobuze, noul agentul economic a instalat toate sistemele, acum are loc testarea.” Tergiversarea procesului a avut loc din cauza contestațiilor depuse în urma licitațiilor desfășurate, dar și pentru că era necesară expirarea precedentelor contracte, a mai detaliat responsabilul. 

Lilian Copaci despre tichetarea electronică: ,,Așteptăm rezultatul studiului de fezabilitate. Raportul va fi prezentat în CMC, pentru a decide dacă mergem pe achiziții sau pe parteneriat public-privat.”

 


 

 

26. Informație privind renovarea spațiilor locative vechi, demolarea și construcția spațiului locativ nou, în conformitate cu RLU

Ghenadie Dubița, șeful adjunct al Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare, a menționat că din cele 3.500 de blocuri cu multe etaje, circa 1.400 sunt în gestiunea întreprinderii municipale. 

Ghenadie Dubița: ,,Cea mai mare parte a fondului locativ este într-o stare proastă. În cazul a 80% din blocuri a trecut perioada de amortizare, necesită reparație capitală. Urmează măsuri care vor veni în contextul noii legi cu privire la condominiu. Astfel, trebuie să trecem blocurile la asociații, să implicăm proprietarii.”

Svetlana Dogotaru, arhitecta municipiului, a declarat că în urma unei analize aprofundate, s-a constat că blocurile de locuit mai vechi au o degradarea foarte mare și este nevoie de realizarea unor programe de reabilitare a fondului locativ. Una din propuneri incluse în strategia direcției este ca fondul locativ cu degradare maximală, să beneficieze nu de reparație pe clădire, dar pe cartier.

 


 

27. Informație cu privire la aprobarea PUZ-urilor din localitățile Băcioi, Durlești și Stăuceni și coordonarea acestora cu DGAURF a municipiului Chișinău

Primarii suburbiilor Băcioi, Durlești și Stăuceni, raportori pe acest subiect, nu s-au prezentat la ședință. 


 

28.1 Aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru teritoriul adiacent str. Bucovinei

Conform celor de la Chișinău Proiect, în 2017, a fost elaborat PUZ-ul pentru teritoriul adiacent str. Bucovinei. Ulterior, în 2020, s-a întocmit compartimentul infrastructură tehnico-utilitară, adică a fost completat cu rețelele inginerești. În 2022, la solicitarea beneficiarului, compartimentele au fost comasate cu denumirea de PUZ pentru teritoriul adiacent str. Bucovinei, nr. 33-34. Scopul proiectului este de a modifica codul de reglementare urbanistică în regulamentul local al orașului din C7 (zonă de depozit cu trafic intens) în  cod rezidențial/locativ pentru parcelele prevăzute în PUZ. 

Terenul obiect al PUZ-ului este compus din opt loturi cadastrale, care se află în proprietate privată, cu suprafața totală de 6,5 ha. 

Conform planului urbanistic general, terenul era preconizat pentru zonă industrială.

Proprietarii au preconizat construcția pe terenul respectiv a obiectivelor social-culturale, o școală cu capacitatea de două mii de locuri, trei grădinițe pentru copii, cu capacitatea totală de 660 delcouri. 

Totodată, va fi ridicat un complex rezidential de blocuri locative, cu 9-12 nivele, parcări subterane. Acolo se vrea construcția unui alt complex de blocuri cuplate, cu regim de înălțime redus, respectiv cu codul R5.

Numărul total de locatari pentru terenul vizat este de două mii de oameni, 700 de apartamente. 

Într-un răspuns al Ministerul Infrastructurii, referitor la acest proiect, se arată că: ,,PUZ-ul nu reglementează zona”. Ulterior, într-un al doilea răspuns pentru autorii proiectului se menționează că: ,,Nu sunt studiile de fundamentare justificate din punct de vedere social, politico-economic și că nu se elaborează pe teritorii.”

O locuitoare a capitalei, care trăiește într-un bloc amplasat în zonă, a cerut ca proiectul să fie trimis la reexaminare. Mai mult, aceasta a solicitat discuții publice cu oamenii care locuiesc în zonă.

PUZ-ul nu a fost supus votului, Ruslan Verbițchi (Platforma DA) a propus o pauză până marți, 20 decembrie. Zinaida Popa (PAS) a cerut prezența primarului capitalei la următoarea ședință. 

 

Responsabilă de monitorizare: Loreta Lisnic

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ


Publicat de:

Distribuie