Mișmașuri la licitația pentru gherete și Cod Vizual unic pentru publicitatea de pe fațadele clădirilor
Primele licitații pentru distribuirea locațiilor pentru gherete n-au trecut fără acuzații de încălcări. Atât câțiva agenți economici, cât și jurnaliști de investigație au vorbit despre participarea la licitație a mai multor companii, dar cu același beneficiar în spate, care au câștigat o parte din cele mai bune locații, contrar regulamentului. Între timp, primăria își propune să scape de publicitatea încărcată de pe fațadele clădirilor și promovează Codul Vizual elaborat voluntar de 2 asociații obștești.
Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 21 decembrie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:
Primele mișmașuri la licitația pentru gherete
Mozaicul de pe bd. Negruzii - unde va fi relocat?
Reguli pentru amenajarea fațadelor
Primarul vrea mai mulți bani în bugetul municipal
COVID-19 în capitală
După 8 săptămâni de creșteri continue a îmbolnăvirilor de Covid-19, săptămâna trecută a fost înregistrată o ușoară descreștere. Chiar și așa, 3552 de cazuri noi de Covid-19 au fost depistate în capitală în intervalul 14-20 decembrie 2020. Totuși, crește numărul cazurilor grave și a deceselor.
996 de pacienți erau internați în spitalele municipale în ziua de 21 decembrie, rămânând încă 76 de locuri libere pentru cei infectați. Se examinează deschiderea a încă 150 de paturi în Blocul 3 al Spitalului Municipal de Ftiziopneumologie și încă peste 100 de paturi la Centrul Covid-19 la Moldexpo.
Începând cu 22 decembrie și până pe 15 ianuarie este interzisă organizarea evenimentelor și ceremoniilor festive, atât în localuri, cât și în instituții.
Între timp, a fost modificat protocolul de tratament, astfel încât și pacienții care se tratează de la domiciliu vor beneficia de medicamente compensate (în proporție de 70% pentru adulți și 100% pentru copii).
Primele mișmașuri la licitația pentru gherete
Doi participanți la prima etapă de licitare a locurilor pentru gherete din capitală au depus câte o sesizare la primărie în care acuză că mai multe firme care au participat aveau același fondator. Viceprimara Inga Ionesii a declarat că verificarea fondatorilor companiilor care pretind la locuri pentru gherete nu intră în sarcinile comisiei care a organizat licitația. Însă, pe viitor, se va prevedea și posibilitatea de a descalifica din această cauză.
Săptămâna trecută, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că patru companii afiliate fratelui fostului primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, au participat concomitent la licitațiile pentru obținerea dreptului de amplasare a gheretelor în parcurile din capitală. Acestea au obținut o treime din locurile strategice, iar 3 companii și-au adjudecat 4 loturi la o singură licitație, pe când regulamentul spune că firmele afiliate pot obține doar 3 locuri.
Primarul general a luat apărarea licitației și s-a referit la investigația Ziarului de Gardă, cu mențiunea că este pentru prima dată când locațiile pentru gherete se împart transparent, prin licitație și nu prin înțelegeri obscure.
captură video zdg.md / „Stăpânii gheretelor din parcuri”
Mozaicul de pe bd. Negruzii - unde va fi relocat?
Se caută casă pentru un nou mozaic. Viceprimarul Victor Chironda a anunțat că va fi demolată clădirea sovietică de la bd. Constantin Negruzzi 2, care are pe fațadă un panou cu mozaic.
Însă, proprietarul clădirii (firma „PROMILTON” SRL) va trebui să demonteze și să păstreze mozaicul, ca mai apoi să-l instaleze în altă parte, fie pe clădirea nouă ce va fi construită în loc, fie într-o altă locație. Cheltuielile vor fi suportate de agentul economic.
Astfel, va fi lansat un apel pentru ca cetățenii să-și spună opinia care ar fi cel mai potrivit loc pentru amplasarea mozaicului. Viceprimarul Victor Chironda a completat într-o postare pe Facebook că apelul lansat în septembrie către societatea civilă nu a avut succes.
Facebook/ Vica Tepordei
Reguli pentru amenajarea fațadelor
Primăria își propune să implementeze un Cod Vizual unic pentru Chișinău, astfel încât fațadele clădirilor să arate estetic, iar elementele de arhitectură să fie puse în valoare.
Un astfel de Cod a fost deja elaborat de Asociațiile „Save Chișinău” și „Centrul de Urbanism”. Documentul conține reprezentări grafice pentru cum să fie amplasate firmele pe fațadele clădirilor, vitrinele, copertinele, dar și recomandări pentru publicitatea stradală.
Primarul general i-a invitat pe toți cei interesați să consulte versiunea actuală a Codului Vizual al Chișinăului și a menționat că documentul ar trebui supus dezbaterilor publice.
Savechisinau.org / „Codul Vizual al Chișinăului privind publicitatea exterioară”
Primarul vrea mai mulți bani în bugetul municipal
Activitatea economică din Chișinău contribuie în cea mai mare parte la formarea bugetului de stat. Astfel, aproape 70% din banii colectați în bugetul de stat vin din Chișinău, a precizat primarul general Ion Ceban. Însă, acesta s-a arătat nemulțumit că bugetul orășenesc primește puțini bani în comparație cu veniturile și taxele colectate. Astfel, Ion Ceban a anunțat că a făcut demersuri către Guvern pentru ca banii să se împartă echitabil, iar mun. Chișinău să primească mai multe resurse.
Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu
Această sinteză a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.