Marele șantier Chișinău și măsurile autorităților pentru a preveni criza energetică
Elevii au reveni fizic la ore. Peste 700 de copii refugiați din Ucraina frecventează școlile și grădinițele din Moldova începând cu 1 septembrie. Între timp, virusul Covid-19 continue să înregistreze îmbolnăviri. Săptămâna trecută s-au înregistrat 130 de cazuri la 100 mii de persoane.
Mai multe proiecte de infrastructură se desfășoară pe străzile din capitală, în toate cele cinci sectoare ale orașului. Primăria lucrează la strategia de dezvoltare a infrastructurii pentru transport alternativ și cere preturilor reguli mai stricte pentru transportatorii de pasageri și colete.
La data de 12 septembrie 2022, șefii serviciilor și subdiviziunilor subordonate primăriei Chișinău s-au întrunit în ședință. Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 21 martie 2022. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:
Reguli mai stricte pentru transportatorii de colete și pasageri
Transportul alternativ - prioritate strategică
Revenirea elevilor la școală și organizarea procesului de învățare
Situația Covid-19 și asistența pentru refugiații din Ucraina
Întreținerea infrastructurii rutiere din municipiul Chișinău
Pregătirea gospodăriei comunale pentru sezonul rece al anului
„Marele șantier Chișinău” se extinde
Reguli mai stricte pentru transportatorii de colete și pasageri
Preturilor din Chișinău li s-a solicitat să propună măsuri pentru a stopa activitatea neregulamentară desfășurată de transportatorii de colete și pasageri pe străzi, în locuri neamenajate sau chiar pe carosabil.
Apelul a venit din partea viceprimarului Ilie Ceban, care a remarcat efectele negative precum generare de trafic, pericol de accidente. Mai mult, în preajma punctelor de staționare se formează deșeuri, deoarece serviciile Primăriei nu reușesc să facă ordine și să evacueze deșeurile lăsate în urmă de transportatorii de colete.
În colaborare cu organele de ordine de publică, pretorii vor identifica locații amplasate în zone iluminate, sigure pentru pietoni și trafic, unde agenții economici ar putea să-și desfășoare activitatea. În contextul evitării situațiilor de sancționare, pe parcursul lunii curente de către pretori vor fi inițiate negocieri cu agenții economici pentru aplicarea eficientă a măsurilor înaintate.
Transportul alternativ - prioritate strategică
Primăria a organizat grupul de lucru pentru transportul alternativ format din specialiști și experți din domeniu care vor consulta executivul în vederea aprobării Strategiei de dezvoltare a infrastructurii pentru transport alternativ în municipiu Chișinău.
Acest document a fost elaborat din necesitatea creării infrastructurii de transport alternativ.
Acesta prevede:
– Crearea unei rețele de trasee cu o lungime totală de 200 km în orașul Chișinău;
– Schimbarea atitudinii locuitorilor față de transportul alternativ;
– Creșterea numărului celor care utilizează bicicleta ca mijloc de transport zilnic până la 1% (6360 locuitori);
– Creșterea numărului de parcări pentru biciclete lângă punctele de interes public.
Reamintim că, autoritățile municipale au organizat consultări publice în luna martie, iar până la finele anului curent și-au propus actualizarea strategiei.
Revenirea elevilor la școală și organizarea procesului de învățare
Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a raportat privind:
Procesul de școlarizare
Procesul de studii din anul 2022-2023 este organizat cu prezență fizică în toate instituțiile de învățământ. În cele 150 de instituții de învățământ public și privat au fost școlarizați 99 220 de elevi. Încadrarea temporară în învățământul școlar și preșcolar cu statut de „refugiat” au fost încadrați 198 de copii în instituțiile preșcolare și 546 copii în instituții de învățământ secundar, dintre care cu statut de „elev” 152 de copii și cu statut de „audient” - 394 de elevi, numărul fiind în creștere comparativ cu săptămâna anterioară.
Alimentația în instituțiile de învățământ
De la data de 5 septembrie a început procesul de alimentație în 114 instituții de învățământ primar și secundar. A fost implementat modelul unic de alimentare (meniu) vară - toamnă. În perioada raportată deja au fost efectuate 31 de verificări în instituții de educație timpurie.
Mai mult, raportorul a înaintat un demers către organele de stat privind majorarea sumei în vederea alimentației corecte în instituțiile de educație timpurie. Acesta susține că suma alocată - 34.5 lei nu asigură în totalitate necesarul pentru alimentație în instituțiile de educație timpurie.
Angajarea tinerilor specialiști
Din partea Direcției generale educație, tineret și sport a parvenit o solicitare de 509 de tineri specialiști, din partea Ministerului de Educație și Cercetare. Au fost direcționați 223 de tineri specialiști, dintre care doar 72 au fost angajați.
Cetățenii ucraineni cu statut de refugiat au fost încadrați în câmpul muncii în 10 instituții de învățământ.
Proiecte în derulare
- amenajarea stadionului Liceului Teoretic „ProSucces”;
- amenajarea instituțiilor de educație nr. 3 și nr. 18;
- lucrări de reparație în grădinița nr. 28 din sectorul Râșcani.
Tinerilor din municipiul Chișinău li s-a propus pe parcursul lunii septembrie să aleagă activitățile extrașcolare de care ar putea beneficia pe parcursul anului de învățământ 2022-2023 expuse în catalogul extrascolar.md.
Situația Covid-19 și asistența pentru refugiații din Ucraina
Boris Gîlca, șef al Direcției generale asistență medicală și socială a raportat cu privire la:
Situația COVID-19
Raportorul a reamintit cetățenilor să fie prudenți deoarece infecția COVID-19 rămâne a fi periculoasă, iar vaccinarea este soluția primară de prevenție. Săptămâna trecută în municipiul Chișinău a fost înregistrată incidența de 130 cazuri la 100 mii de persoane.
În spitale sunt internate 151 de persoane COVID-19 pozitiv dintre care 25 de persoane sunt în stare gravă. Însă, nu au fost înregistrate decese.
La asistența medicală primară sunt la evidență cu tratament la domiciliu 1246 de persoane care au forma ușoară sau medie a infecției COVID-19.
Instituțiile medicale incluse în circuitul COVID-19 dispun de spații special amenajate.
Refugiații din Ucraina
În continuare este asigurat suportul refugiaților din Ucraina. La Centrul de plasament „Patria-LukOil” sunt cazate 90 persoane, cărora li se acordă asistență medicală, socială și suportul juridic privind angajarea în câmpul muncii.
Sunt asigurați cu produse alimentare și produse de igienă. În aceeași ordine de idei, săptămâna trecută au fost distribuite 1248 de boxe alimentare, iar din 16 martie până astăzi 38 211 persoane au primit pachete cu produse de primă necesitate.
Întreținerea infrastructurii rutiere din municipiul Chișinău
Conform lui Vitalie Mihalache, șef al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Î.M. Regia „EXDRUPO” a demarat lucrările de asfaltare pe bul. Renașterii, str. Calea Ieșilor și str. Mihai Viteazul. Circulația rutieră va fi sistată în momente de strictă necesitate. În unele zone afectate de lucrări a fost aplicat marcajul rutier.
De asemenea, ținând cont de faptul că au fost precipitații săptămâna trecută, au fost executate lucrări de curățare a sistemului de canalizare pluvială. Totodată, au fost efectuate lucrări de salubrizare în subterane și în stațiile de așteptare.
Au fost desfășurate lucrări de modernizare a iluminatului stradal pe bl.Traian, în curțile de la str. Bănulescu Bodoni nr. 11 și str. Dragomirna nr. 6 etc. Au fost instalate 41 indicatoare rutiere și au fost reînnoite 70 indicatoare vechi.
S-a menționat că se cunoaște despre problema insuficienței transportului public de la Malina Mică și se va optimiza ruta autobuzului nr. 9, accentuându-se necesitatea intervenției și în suburbiile: Sângera, Durlești și Stăuceni.
Pregătirea gospodăriei comunale pentru sezonul rece al anului
Progresul privind pregătirea gospodăriei comunale către sezonul rece al anului a fost analizat în cadrul ședinței extraordinare convocate pe 8 septembrie, unde s-a pus în discuție strategia de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice, a informat raportorul, Tudor Gîrbu, consilier pe probleme locativ-comunale în Cabinetul Primarului General.
TERMOELECTRICA S.A., care are în gestiunea sa două centrale termice, este pregătită 95% pentru a livra energie termică consumatorilor conform programului. În cazul sistării furnizării gazelor naturale, aceasta va reactiva sursele de păcură, ce vor fi suficiente pentru 1.5 luni. De asemenea, a fost lansată o licitație pentru suplinirea rezervelor.
Premier Energy, o altă companie ce poate livra energie electrică a propus consumatorilor o serie de recomandări în cazul întreruperii pentru o anumită perioadă a furnizării energiei electrice:
- să limiteze consumul de energie electrică, pentru cei care folosesc aparate casnice pentru încălzire;
- să respecte normele de securitate privind utilizarea aparatelor casnice.
În cazul defecțiunilor pe liniile de transportare și distribuție a energiei, compania preconizează să organizeze echipe de tehnicieni suplimentare.
S.A. Apă Canal Chișinău are 3 surse de producere a energiei termice amplasate la Codru, Aeroport și Costiujeni, prin care gestionează o rețea termică de 12 km. Aceasta la fel a lansat o licitație privind trecerea acestora la surse alternative (trecerea de la arderea gazelor, la arderea motorinei). Compania este pregătită în proporție de 90 la sută de sezonul rece.
Direcția Generală Educație Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău are în gestiune 284 de instituții dintre care 127 grădinițe, 151 școli, școli cu profil sportiv și licee, toate sunt conectatea la rețeaua de energie termică. Instituțiile menționate sunt pregătite în proporție de 95 la sută de funcționarea în perioada rece a anului.
Direcția Generală Asistență Medicală și Socială a Primăriei municipiului Chișinău gestionează activitatea a celor 29 instituții medicale dintre care, 12 policlinici. Instituțiile sunt pregătite în proporție de 90 la sută de sezonul rece.
Direcția Generală Locativ-comunală și Amenajare a Primăriei municipiului Chișinău are în gestiune 1491 blocuri locative. Din bugetul municipal au fost alocate 19 mln lei pentru executarea lucrărilor de:
- reparații capitale a acoperișurilor la 24 de blocuri locative;
- reparații și reabilitare a rețelelor inginerești la 24 de blocuri locative;
- înlocuire a geamurilor din scări la 25 de blocuri locative.
Raportorul susține că până la sfârșitul lunii curente vor executa ultimele lucrări. De asemenea, acesta a constatat un nivel de pregătire mai scăzut la fondul locativ cu alte tipuri de gestionari precum: CCL, APLP, ACC.
Î.M. Regia „EXDRUPO” asigură efectuarea lucrărilor în domeniul construcţiei, reparaţiei şi exploatării infrastructurii drumurilor şi podurilor. Întreprinderea este dotată cu 70 unități de transport specializate în efectuarea lucrărilor de deszăpezire. Aceasta mai are în stoc o cantitate de material derapant (nisip, sare, amestec) necesară pentru menținerea funcțională a infrastructurii municipale timp de 1 lună. Pentru suplinirea stocului a fost lansată o licitație publică.
Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, pentru asigurarea efectuării lucrărilor de întreținere și curățare a scuarurilor și parcurilor în perioada rece a anului, este dotată cu 20 unități de transport și 60 tone de material derapant, deși pentru sezonul rece ar avea nevoie de 80 de tone. Pentru suplinirea stocului a fost lansată o licitație publică.
La final, raportorul a constatat că gospodăria comunală este pregătită pentru sezonul rece al anului în proporție de 95 la sută. De asemenea, a asigurat chișinăuienii că vor beneficia de servicii neîntrerupte și de calitate dacă nu vor apărea situațiile excepționale.
„Marele șantier Chișinău” se extinde
Pretorii au raportat despre proiectele în desfășurare și cele finalizate din sectoarele pe care le gestionează.
În sectorul Botanica se află în executare sistemul de irigare, montarea bordurilor și pregătirea aleilor pentru lucrările de pavare din cadrul proiectului de amenajare a parcului Decebal. Au demarat lucrările pentru instalarea iluminatului public stradal.
La proiectul cu privire la lucrările de reparație a accesului din str. Melestiu către lacul nr. 1 din Parcul Valea Trandafirilor s-a finalizat montarea bordurii și asfaltarea carosabilului. Va urma amenajarea trotuarelor.
Proiectarea integrală a Parcului Valea Trandafirilor a ajuns la etapa de elaborare a caietului de sarcini și a devizelor.
La reabilitarea aleilor și amenajarea locurilor de parcare de pe bd.Cuza Vodă, segmentul intersecției cu str. Butucului are loc montarea bordurii.
Se finalizează lucrările de montare a pavajului pe str. Sarmizegetusa.
La proiectul de amenajare a scuarului de pe șos. Muncești se execută lucrări de montare a terenului de joacă pentru copii.
În cadrul proiectului de amenajarea scuarului de pe str. Titulescu s-au executat lucrări de montare a fundamentului pentru instalarea monumentului. Au fost amenajate căile de acces.
Proiectul de restaurare a subteranei de la intersecția bd.Dacia cu bd.Traian este la prima etapă. S-au finalizat lucrările de montare a bordurii și se execută lucrările de construcție a scării și carcasei din metal.
Amenajarea mini scuarului din str. Belgrad 19/1, 19/4 este finalizată, urmează instalarea mobilierului.
Au fost finalizate amenajarea:
✔ mini scuarului de la intersecția bd. Cuza Vodă cu bd.Dacia;
✔ trotuarului de pe str. Melestiu vizavi de blocurile locative 26/9, 24/15;
✔ parcării de la str. Cetatea Albă 5, str. Brăncuși 146, str. Muncești 54, str. Burebista etc.
La celelalte proiecte inițiate s-au lansat licitațiile publice.
În sectorul Ciocana pe str. Mihai Sadoveanu se pavează trecerile spre blocurile locative.
A demarat proiectul cu privire la primul amfiteatrul din sector de la str. Mircea cel Bătrîn 4/3.
La celelalte proiecte inițiate s-au lansat licitațiile publice.
În sectorul Râșcani, în cel mai mare parc din sector, „Dumitru Rîșcanu”, continuă lucrările de amenajare.
Au demarat lucrările pentru instalarea iluminatului public stradal. De asemenea, au început lucrările de reabilitare a trotuarelor cuprinse între străzile Braniștei și Tudor Vladimirescu.
Pe str. Florilor se duc lucrări de reparație, iar pe str.Nicolae Dimo se reabilitează zona pietonală.
Între timp, s-a finalizat amenajarea trotuarului de pe străzile Gheorghe Madan, Miron Costin, Columna (intervalul str. Pușkin - str. Eminescu - Columna - Alexandru cel Bun).
La celelalte proiecte inițiate s-au lansat licitațiile publice.
În sectorul Centru se lucrează la:
- Amenajarea și reabilitarea trotuarului din str. Valea Trandafirilor până la intrarea în parcul Valea Trandafirilor.
- Amenajarea și reabilitarea scuarului din str. Grenoble colț cu str. Nicolae Testemițanu;
- Reabilitarea subteranei de pe str. Ștefan cel Mare și Sfânt intersecție cu str. Ciuflea;
- Reabilitarea trotuarului de pe str. Vladimir Korolenko;
- Amenajarea și reabilitarea trotuarului de pe str. Alexandru Bernardazzi.
La celelalte proiecte inițiate s-au lansat licitațiile publice.
În sectorul Buiucani se află în desfășurare:
- Amenajarea curții de bloc din str. Piața Unirii Principatelor – ⅓;
- Proiectul de restaurare a subteranei de la str. Ion Creangă. Pe 12 septembrie se va efectua vizita o vizită de lucru pentru a oferi o expertiză tehnică;
- Asfaltarea porțiunilor de trotuar de la str. Milano spre str. 27 Martie 1918.
Au fost finalizate:
✔ Reabilitarea trotuarului de pe str. Sciusev (porțiunea de pe sectorul Buiucani);
✔ Amenajarea trotuarului de pe str. Liviu Deleanu (partea pară).
Deși, potrivit ordinii de zi a ședinței, Tudor Borș, șef adjunct al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău urma să ofere informație cu privire la menținerea ordinii publice, subiectul nu a mai fost pus în discuție.
Responsabilă de monitorizare: Alina Stăvilă