Infrastructură, expertiza podului Ismail, situația incertă cu bugetul municipal
Pretorii din Chișinău au raportat progrese în proiectele de infrastructură. Se lucrează la reabilitarea parcului Dumitru Râşcanu și la schimbarea bordurilor pe strada N. Dimo. De asemenea, se reabilitează străzi în sectorul Centru și se continuă lucrările pe trotuarele din Buiucani. Întreprinderea Exdrupo a efectuat lucrări de reparații și reîmprospătare a marcajelor rutiere. În altǎ ordine de idei, autoritățile au furnizat informații despre expertiza podului Ismail, iar incertitudinile privind bugetul municipal și cheltuirea banilor publici încǎ mai persistǎ.
În deschiderea ședinței, primarul general Ion Ceban a anunțat despre desfășurarea mai multor evenimente la Chișinău:
- Deschiderea sezonului estival 2024 la „Teatrul de Vară” din Parcul „Valea Morilor” a avut loc prin concertul în memoria lui Ion Aldea-Teodorovici, sub genericul „Mi-a fost dorul, dor pribeag”.
- În data de 26 mai, la fel ca și în anul precedent, Primăria Chișinău va găzdui Forumul Municipal al Tinerilor, începând cu ora 10:00, la Digital Park. Autoritățile municipale au anunțat că evenimentul va include prezentarea rezultatelor sondajului privind necesitățile tinerilor. Amintim că sondajul pentru identificarea nevoilor tinerilor din capitală a fost lansat la data de 10 aprilie. Organizatorii au planificat să intervieveze 1,800 de persoane cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani.
- Duminică, 26 mai, Primăria Chișinău și Uniunea Juriștilor din Republica Moldova vor co-organiza primul semimaraton al profesiilor juridice din Chișinău. Începând cu ora 08:00, evenimentul va fi inaugurat printr-o ceremonie în Piața Marii Adunări Naționale, urmată de startul cursei la ora 08:30.
Situația în sănătatea publică
Pe parcursul săptămânii trecute, la nivel național s-a înregistrat o tendință de scădere a cazurilor de rujeolă. În capitală au fost raportate doar două cazuri suspecte de rujeolă. În pofida acestui fapt, specialiștii în sănătate publică au subliniat importanța vaccinării ca fiind cea mai eficientă modalitate de prevenire a cazurilor grave de boală și deces. Pentru a primi vaccinul gratuit, persoanele trebuie să se adreseze la medicul de familie.
Înscrierea copiilor în clasa întâi
Zile numărate până la finele primei etape de înscriere a copiilor în clasa întâi. Autoritățile au recepționat 8 378 de cereri de înscriere a copiilor în clasa întâi din cei 10 409 de copii preconizați pentru anul de învățământ 2024-2025. Șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport Andrei Pavaloi a amintit că, înscrierea copiilor în clasa întâi este obligatorie pentru toți picii care împlinesc vârsta de șapte ani până la data de întâi septembrie 2024. Procedura de înscriere se va desfășura în două etape, și anume: 1 aprilie - 24 mai, respectiv 3 iunie - 17 iunie. Totodată, în limita locurilor disponibile în instituțiile de învățământ municipale, va fi organizată și etapa cu numărul trei de înscriere, care se va desfășura în perioada 20-30 august.
Actualizări privind activitatea taberelor pentru copii
În ajunul verii, municipalitatea a revenit cu informații privind activitatea taberelor de vară. În capitală, vor fi deschise tabere pentru copii: 15 de zi, 3 permanente, 14 sportive și una ecologică, împreună cu alte 13 activități. Sunt disponibile în total 9 880 de locuri, dintre care 2 438 vor fi gratuite. Potrivit responsabililor, bugetul alocat este de 35 384 650 lei, inclusiv pentru pregătirea taberelor. În privința prețurilor biletelor, acestea variază: 510 lei pentru taberele de zi (prețul integral 2 550 lei), 740 lei pentru cele permanente (prețul integral 3 700 lei) și 760 lei pentru cele sportive (prețul integral 3800 lei). 1828 de bilete sunt gratuite pentru familii nevoiașe. Părinții pot obține bilete la preț redus adresându-se la școala copilului lor, plătind doar 20% din prețul normal.
În luna iulie, mai multe instituții municipale de învățământ își vor sista temporar activitatea. Decizia a fost luată în contextul concediilor personalului și a reparațiilor care vor avea loc în instituții.
Pretorii raporteazǎ pe proiecte de infrastructurǎ
Responsabilii au oferit informații relevante referitoare la stadiul și progresul proiectelor. De la ei aflǎm cǎ pentru reabilitarea parcului Dumitru Râşcanu a fost pregǎtit caietul de sarcini și urmeazǎ coordonarea unor modificǎri la devizul de cheltuieli. Ulterior, va începe reamenajarea zonei sportive din parc. De sǎptǎmâna viitoare se planificǎ inițierea lucrǎrilor de schimbare a bordurilor pe str. N. Dimo. Se mai lucrează și la alte proiecte, cum ar fi amenajarea scuarului „CIOCANA” cu amfiteatru, adiacent bd. Mircea cel Bătrân nr.4/3. În sectorul Centru autoritǎțile și-au propus reabilitarea strǎzilor din str. Ciuflea, I. Gagarin, Hristo Botev (partea parǎ). La Buiucani vor reîncepe lucrǎrile pe trotuarele din str. Calea Ieşilor. Pe bd. Decebal, se depun eforturi pentru a finaliza lucrările de reabilitare a trotuarelor pe porțiunea cuprinsă între bd. Dacia și str. Nicolae Zelinski.
Întreținerea infrastructurii de Exdrupo
În perioada raportatǎ, lucrări de lichidare a situațiilor de avariere au fost executate pe mai multe drumuri municipale, prin plombări cu asfalt fierbinte. Pe strada Alba Iulia o serie de lucrări sunt desfǎșurate cu scopul de a prelungi durata de exploatare. Același gen de lucrări au început și pe bulevardul Mircea cel Bătrân, între strada Petru Zadnipru și strada Ion Dumeniuc. Astfel, pe o suprafațǎ de peste 4 500 metri pǎtrați au fost executate lucrǎri cu asfalt fierbinte. În același timp, s-a lucrat la înnoirea marcajului rutier longitudinal, transversal și cel de orientare. Marcajele au fost aplicate pe o suprafață totală de peste circa 2 500 metri pǎtrați, în toate sectoarele orașului, La fel, au fost reparate 40 de indicatoare rutiere.
Expertiza podului Ismail
Jurnaliștii prezenți la ședință au solicitat autorităților informații cu privire la expertiza podului Ismail. Vitalie Mihalache a comunicat că aceasta a avut deja loc, având ca scop determinarea stării generale a podului și identificarea lucrărilor de reparație necesare. În plus, nu s-a putut estima încă costul total al proiectului de reparație capitală a podului. Până în prezent, Primăria a cheltuit 2 700 000 lei doar pentru lucrările de expertiză și proiectare.
Ce se aude cu bugetul municipal?
În curând, se va face jumǎtate de an de când Primǎria Chișinǎu funcționeazǎ în lipsa bugetului municipal 2024. Mai mult, chișinăuienii nu au fost informați cum s-au cheltuit banii publici în 2023 de către Primăria Chișinău. La solicitarea jurnaliștilor, Ion Ceban, nu a putut indica termenul exact de prezentare a bugetului municipal în CMC, motivând prin lipsa unei voințe politice. De asemenea, a declarat cǎ restanța înregistratǎ nu cauzeazǎ blocaje financiare. Pe când, luna trecutǎ, responsabilii informau despre imposibilitatea de transferare a banilor în suburbii pentru investițiile planificate în anul curent.
Aflați mai multe detalii din articolul: Cum și de ce Primăria Chișinău funcționează fără un buget în 2024