PrimariaMea
Începerea sezonului de încălzire 2023-2024, măsurile municipale pentru problema ambuteiajelor și salubrizarea din capitală Image
16 nov. 2023

Începerea sezonului de încălzire 2023-2024, măsurile municipale pentru problema ambuteiajelor și salubrizarea din capitală

Durata ședinței: 39 min

Din 13 noiembrie a început sezonul de încălzire în capitală. Chișinăuienii pot solicita conectarea locuințelor la agentul termic, iar Termoelectrica va răspunde solicitării în timp de maxim 24 de ore. 

În contextul timpului ploios de săptămâna trecută, 1 400 de captatoare de apă au fost curățate de gunoi și frunziș pentru scurgerea fără impedimente a apei. În același timp, autoritățile municipale au sesizat devieri de la orarul de circulație a transportului public de pasageri. Pentru fluidizarea traficului rutier, viceprimarul Ilie Ceban a înaintat măsuri serviciilor municipale. Printre ele a fost și declararea cu unic sens a unei porțiuni din strada Varnița, în apropiere de intersecția străzilor Ismail și Calea Moșilor. Aceasta a fost implementată chiar din weekend, dar fără informarea prealabilă a conducătorilor auto.


Conectarea instituțiilor sociale la încălzire


Sezonul de încălzire 2023-2024 pentru consumatorii din municipiu a început. O dispoziție în acest sens a fost semnată astăzi de primărie. În blocurile locative va fi pornită căldura în regim individual, la cererea asociațiilor de locatari. Șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Ion Burdiumov, a confirmat că toate pașapoartele tehnice au fost semnate, ceea ce presupune că fondul locativ este pregătit pentru primirea agentului termic.
În acest sens, Termoelectrica informează că termenul conectării va fi în maxim 24 de ore, din momentul solicitării. În așa mod, a fost pornită căldura în 129 de instituții din învățământul preșcolar din cele 154 localizate în oraș. Din cele 131 școli, în 29 s-a dat start sezonului de încălzire la solicitarea directorilor.


Evenimentele din capitală


Șeful Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a menționat că evenimentele marca „Weekend sportiv” continuă. Astfel, săptămâna trecută au avut loc campionatele municipale  la șah și la volei. Un alt eveniment a avut loc pe 7 noiembrie în Liceul Teoretic „Vasil Levski". Acolo a fost lansat un laborator digital, la care elevii liceului vor avea acces și în afara programului școlar.


Întreținerea infrastructurii rutiere


Din martie 2022 a început reparația străzilor Tighina și Alexandru cel Bun, iar conform contractului de execuție, lucrările urmau a fi finalizate la sfârșitul lunii septembrie 2023. În mijloc de noiembrie 2023, autoritățile au finalizat lucrările de recepție și au cerut agentului economic unele remedieri a neconformităților. În același timp, șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache afirmă că au fost respectate termenele contractuale. Pe str. 31 august 1989 se lucrează asupra definitivării proiectului dispoziției cu privire la demararea lucrărilor de blocare a accesului zona tronsonului str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni cu str. Pușkin (zona caldarâmului) și crearea condițiilor de securizare și conservare a lucrărilor. Asta va presupune demararea lucrărilor de blocare a accesului în această zonă.

Serviciile municipale au continuat lucrările pe zona podului Mihai Viteazul cu turnarea betonului de ciment. Urmează pregătirea lucrărilor sub pod, pe str. Albișoara. În același timp, autoritățile s-au preocupat de reparația străzilor. A fost aplicat asfalt pe o suprafață de 1300 m2, dar volumul acestor lucrări se va diminua din cauza răcirii timpului de afară.

În contextul timpului ploios, 1 400 de captatoare de apă au fost curățate de gunoi și frunziș pentru scurgerea fără impedimente a apelor subterane. De către LUMTEH au fost executate lucrări de reparație și întreținere a iluminatului stradal atât în oraș, cât și în suburbiile Chișinăului.


Măsurile Primăriei Chișinău pentru fluidizarea traficului rutier


Din cauza ploilor abundente, au fost constatate unele devieri de la orarul de circulație a transportului public de pasageri. În altă ordine de idei, potrivit autorităților numărul unităților de transport public este în creștere. Zilnic, activează peste 145 de autobuze și 340 de troleibuze. În același timp, chișinăuienii se confruntă cu problema ambuteiajelor. Pentru fluidizarea traficului celor mai aglomerate zone, precum str. Calea Moșilor, str. Tudor Vladimirescu, Gara de Nord și „TUTUN-CTC”, autoritățile au propus următoarele măsuri:

a) transformarea unei porțiuni din strada Varnița în zonă de circulație cu unic sens, în apropiere de intersecția străzilor Ismail și Calea Moșilor. Astfel, la intersecția străzii Varniţa cu strada Haltei, care duce spre străzile Uzinelor şi Calea Basarabiei, au apărut indicatoare de acces interzis şi virare obligatorie la stânga şi la dreapta;

b) proiectarea unei bretele de virare de pe str. Tudor Vladimirescu,  rondul de la „TUTUN-CTC” spre Gara de Nord;

c) reamplasarea stației pentru transportul public, ce vine dinspre str. Ismail, deoarece în zona actuală se creează unele blocaje.


Campania de salubrizare


Pe parcursul unei săptămâni, serviciile primăriei au reușit să mobilizeze 400 de muncitori la campania de salubrizare a locurilor de uz comune. Ca urmare, a fost evacuat un volum mare de deșeuri vegetale, mai exact 325 de rute. O atenție sporită este acordată colectării frunzișului.

Și angajații Î.M. „Asociația de gospodărie a spațiilor verzi” au fost antrenați la activitățile de salubrizare în parcuri, scuaruri, aliniamente stradale, efectuând cca 49 curse pentru evacuarea deșeurilor vegetale. În rezultat, au fost salubrizate circa 276 ha de spații verzi, curățați 275 de arbori și tăiați alți 125 de arbori uscați. De asemenea, au avut loc acțiuni de salubrizare, cu participarea locuitorilor capitalei, pe o porțiune a râului Bâc, între străzile Varnița și Calea Basarabiei.

În perioada de referință, Î.M. „Combinatul Servicii Funerare” a desfășurat lucrări de salubrizare pe teritoriul cimitirelor din oraș, precum și pe spațiile adiacente acestor obiective, pe o suprafață totală de 162 de hectare, fiind acumulat un volum de 184 metri cub de frunziș, resturi vegetale, gunoi menajer și efectuate 43 de curse de evacuare a deșeurilor. 

În context, autoritățile municipale au invitat cetățenii și asociațiile de gestionare a fondului locativ indiferent de forma de proprietate să se implice activ în cadrul acțiunilor de salubrizare și amenajare a orașului.


Publicat de:

Distribuie