PrimariaMea
În sistemul educațional și medical tot mai puține cadre Image
25 sept. 2022

În sistemul educațional și medical tot mai puține cadre

În domeniul asistenței, protecției sociale, educației și sănătății este insuficiență acută de cadre. Municipalitatea caută soluții pentru aceasta. 

Între timp, numărul cazurilor de Covid-19 descresc lent, însă continuă să fie înregistrate îmbolnăviri. Săptămâna trecută au fost 117 de cazuri la 100 mii de persoane.

La data de 19 septembrie 2022, șefii serviciilor și subdiviziunilor subordonate primăriei Chișinău s-au întrunit în ședință. Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședință.

Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

Majorarea salariului pentru anumite categorii de lucrători

Procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățământ general din municipiu

Activități extrașcolare

Încadrarea în procesului educațional

Instituțiile de învățământ: COVID-19 și alimentație

Măsurile întreprinse în domeniul social și de sănătate la nivelul municipiului Chișinău

COVID-19 în instituțiile medicale

Întreținerea infrastructurii rutiere din municipiul Chișinău

Menținerea ordinii publice pe teritoriul municipiului Chișinău

Plan anticriză pentru sezonul rece


 

Majorarea salariului pentru anumite categorii de lucrători


Luând în considerarea creșterea ratei inflației până la 35% și deficitul de lucrători – circa 1000 persoane din domeniul social și de sănătate, municipalitatea va iniția o solicitare de ajustare a salariilor. 

În această săptămână, Primarul general va înainta un demers către guvern prin care va solicita a fi majorate salariile pentru cel puțin trei categorii de lucrători – din domeniile asistenței și protecției sociale, educației și sănătății.

Potrivit acestuia, salariile ar trebui să fie majorate cu minimum 50%, ținând cont de rata inflației, astfel, creșterea finală să fie de cel puțin 10%.


 

Procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățământ general din municipiu


Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău a organizat Conferința municipală cu genericul: „NOBILA PROFESIE DE PEDAGOG”. Autoritățile astfel și-au propus să promoveze profesia de pedagog, printr-o campanie de conștientizare publică. La eveniment au participat 280 de cadre didactice și 120 de tineri specialiști.

În contextul săptămânii europene dedicate mobilității, Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a informat că s-a planificat să aibă loc o discuție la nivel instituțional despre necesitățile persoanelor cu cerințe educaționale speciale, având ca scop elaborarea unor măsuri concrete ce ar  facilita accesul acestora la procesul educațional și în zonele de agrement. 


 

Activități extrașcolare


Pe parcursul lunii septembrie, tinerilor din municipiu li se propune să aleagă activitățile extrașcolare, de care ar putea beneficia pe parcursul anului de învățămînt 2022-2023, expuse în catalogul extrascolar.md.


 

Încadrarea în procesului educațional


De la începutul lunii septembrie, 11 976 de elevi au fost încadrați în 963 de cercuri extrașcolare, inclusiv 170 de copii refugiați din Ucraina. Referitor la elevii cu statut de refugiat, raportorul a menționat că au încadrați temporar 544 de copii în 41 de instituții de învățământ secundar dintre care au fost școlarizați 156, iar 388 cu statut de audient.


 

Instituțiile de învățământ: COVID-19 și alimentație


În 150 de instituții de învățământ primar și secundar a fost monitorizată dinamica stării de sănătate a elevilor și cadrelor didactice. Astfel, 140 de elevi au fost testați pozitiv, iar 736 de elevi sunt în autoizolare. La fel, 33 cadre didactice a fost confirmate pozitiv și 6 au fost supuse autoizolării. 

De asemenea, raportorul a menționat că a primit răspuns la demersul înaintat către Ministerul Educației și Cercetării privind majorarea sumei pentru alimentație în instituțiile de educație timpurie. S-a menționat că la începutul lunii ianuarie 2023, când se va vota bugetul național, se va analiza posibilitatea de majorare a sumei alocate – 34.5 lei, care nu asigură în totalitate necesarul pentru alimentație în instituțiile de educație timpurie. Primarul general a sugerat punerea în discuție a acestui subiect la nivelul Congresului Autorităților Locale din Moldova.


 

Măsurile întreprinse în domeniul social și de sănătate la nivelul municipiului Chișinău


Domeniul social și de sănătate se confruntă cu problema insuficienței resurselor umane, cauzată de nivelul neatractiv de salarizare, conform raportului, Boris Gîlca, șef al Direcției generale asistență medicală și socială. Acesta a menționat că 1000 de locuri vacante sunt doar la nivel municipal, la nivel național insuficiența de cadre e mult mai acută. Raportorul a ținut să facă și o paralelă la situația din țara vecină, România, unde sunt circa 11 000 locuri vacante pentru poziția „asistent social”.


 

COVID-19 în instituțiile medicale


Evoluția infecției cunoaște o descreștere lentă. La nivel municipal pentru săptămâna trecută a fost înregistrată o incidență de 117 cazuri la 100 000 de persoane. În spitalele din Chișinău continuă a fi internați 114 pacienți cu COVID-19 dintre care 20 sunt în stare gravă. De asistență medicală primară la domiciliu beneficiază 635 de pacienți. Boris Gîlca s-a arătat îngrijorat de faptul că toamna începe gripa sezonieră, iar suprapunerea acestor două infecții ar pune o presiune mai mare asupra cadrelor medicale, iar pacienților le-ar genera complicații. În acest sens, raportorul a făcut apel la societate de a se vaccina cât mai curând.


 

Întreținerea infrastructurii rutiere din municipiul Chișinău


Lucrările de asfaltare continuă pe bul. Renașterii, str. Calea Ieșilor, str. Mihai Viteazul.

În unele zone afectate de lucrări a fost aplicat marcajul rutier.

Se duc lucrări de modernizarea a iluminatului stradal pe bl.Traian, curțile de la str. Bănulescu Bodoni 11, str. Dragomirna 6, str. Pomicultorilor, str. Dumitru Rîșcanu etc.

S-a instalat un semafor modern pe str. Burebista și s-a aplicat marcajul rutier pe str. Cuza Vodă. Raportorul a ținut să remarce că se observă în rândul populației din capitală o tendință de creștere a călătoriilor cu troleibuze în detrimentul maxi-taxiurilor.


 

Menținerea ordinii publice pe teritoriul municipiului Chișinău


Pe parcursul săptămânii trecute au avut loc 334 accidente rutiere dintre care 7 accidente cu implicarea pietonilor.

Pentru a preîntâmpina accidentele rutiere cu implicarea elevilor, colaboratorii Poliției rutiere au dedicat 21 ore instruirii elevilor din instituțiile de învățământ.


Plan anticriză pentru sezonul rece


Primarul general s-a arătat indignat de acțiunile Guvernului, de comunicarea slabă între aceste două administrații și de lipsa unui plan de acțiuni anticriză pentru sezonul rece în situație de criză energetică. Mai mult, edilul a solicitat să fie instituit în acest sens un comitet care să gestioneze situația. În opinia acestuia, societatea trebuie să cunoască cum vor fi susținute instituțiile sociale, administrațiile publice locale etc. 


 

Responsabilă de monitorizare: Alina Stăvilă


Publicat de:

Distribuie