PrimariaMea
În noul an cu majorări de salarii, trecerea spitalelor în gestiunea Ministerului Sănătății, probleme în domeniul social și medical Image
26 dec. 2022

În noul an cu majorări de salarii, trecerea spitalelor în gestiunea Ministerului Sănătății, probleme în domeniul social și medical

La ultima ședință a autorităților municipale nu s-au făcut totalizările anului, dar s-au criticat deciziile de a majora salariile miniștrilor și trecerea spitalelor în gestiunea Ministerului Sănătății. 

Totodată, insuficiența de cadre din sistemul medical și social se intensifică, iar numărul persoanelor internate e cu mult peste capacitățile spitalelor. Boris Gîlca, șef al Direcției generale asistență medicală și socială, a remarcat că sistemul medical se confruntă cu o situație epidemiologică fără precedent.


Majorarea salariilor la funcționarii publici

Ultima ședință din acest an condusă de Primarul General, Ion Ceban, a început cu un mesaj de felicitare adresat tuturor chișinăuienilor și cuvinte de recunoștință pentru cei care s-au implicat în organizarea evenimentelor dedicate sărbătorilor de iarnă.
Chiar dacă edilul a intenționat să continue ședința cu totalizări, și-a manifestat nemulțumirea și a adus critici deciziei guvernului de a majora salariile miniștrilor.
Potrivit primarului, banii alocați nu permit majorarea salariilor cu 1 300 MDL la cei 8 mii de funcționari publici din capitală. Acesta a menționat că pentru nu a falimenta Primăria Chișinău va exclude din salarii cumulurile și bonusurile de performanță Astfel, funcționarii publici din primărie ar avea salarii mai mici chiar dacă vor beneficia de majorare cu 1 300 MDL.

Cu referire la luarea spitalelor din gestiunea municipalității, primarul general a menționat că este un act ilegal și anticonstituțional, deoarece este nevoie de obținut decizia fondatorului (în acest caz, cea a CMC-ului).
Potrivit lui, în ultimii ani au fost alocați 467 mil. MDL spitalelor pentru reparații, dotare tehnică etc.

În contextul deschiderii „Chișinău Arena”, primarul a reamintit reacția persoanelor publice față de acest proiect și a recunoscut că el tot a pus la îndoială procesul de edificare. 


Pregătirea gospodăriei drumurilor și a celei locativ-comunale pentru intervenție la deszăpezire în sezonul rece 2022-2023

Reprezentantul Direcției generale transport public și căi de comunicație a raportat că pe parcursul săptămânii trecute au fost efectuate lucrări de lichidare a situațiilor de avariere, prin pavarea gropilor. Au fost salubrizate străzile, pasajele subterane, indicatoarele rutiere pentru menținerea siguranței rutiere. De asemenea, a fost curățat sistemul de canalizare pluvială, în special porțiunile de străzi cu risc sporit de inundare (str. Albișoara, str. Ceucari).
Se lucrează asupra conservării tuturor șantierelor.


Măsurile întreprinse în domeniul social și de sănătate la nivelul municipiului Chișinău

Presiunile asupra lucrătorilor din domeniul medical continuă. Boris Gîlca, șef al Direcției generale asistență medicală și socială, a remarcat că sistemul medical se confruntă cu o situație epidemiologică fără precedent. Acesta a raportat că pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 7 261 cazuri de infecții grave ale căilor respiratorii, atât la copii, cât și la adulți.

Spitalele sunt arhipline:
– IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii nr.1 sunt internați 130 de copii de până la 2 ani cu infecții respiratorii și pneumonie pe 100 de paturi existente;

– La Spitalul Clinic municipal de Boli Contagioase de Copii sunt internați 129 de copii, pe 100 de paturi existente;

– La Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” sunt internați cu complicații ale căilor respiratorii 130 de copii.

Vaccinarea antigripală este o prioritate. Din cele 47 300 de doze de vaccin recepționate în municipiul au fost utilizate peste 46 400 de doze, ceea ce constituie 98,2%. Potrivit raportorului, rata de vaccinare este una înaltă. În unitățile de primiri urgente, în spitalele municipale atât pentru adulți, cât și pentru copii au fost raportate 3 299 de adresări cu 110 mai mult decât săptămâna precedentă. Au fost internate 1 663 de persoane. Din rândul refugiaților, în spitalele municipale s-au adresat 217 de oameni, inclusiv 107 copii și 8 gravide. Preponderent cu complicații ale infecțiilor respiratorii.

În altă ordine de idei, Boris Gîlca a afirmat că inițiativa legislativă de a prelua spitalele municipale este una controversată. „Managerii instituțiilor medicale din municipiu au făcut o adresare către deputații din Parlament, oficiul Consiliului Europei, delegațiile Uniunii Europene, unde s-au expus pe intenția de deposedare anticonstituțională, de preluare a spitalelor de la autoritățile publice locale, inclusiv prin faptul că este încălcată grav carta europeană a autonomiei locale la care Republica Moldova este parte”, a spus șeful Direcției. 


Aminitm că, Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat raportul la proiectul de lege pentru modificarea Legii ocrotirii sănătății, care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății.


Publicat de:

Distribuie

Putem să îți recomandăm și aceste materiale

Cum și de ce Primăria Chișinău funcționează fără un  buget în 2024 Image
09 apr. 2024 de minute
Cum și de ce Primăria Chișinău ...
Suburbiile Chișinăului – haotice și autonome Image
07 mar. 2024 de minute
Suburbiile Chișinăului – haotice și ...
Consiliul Municipal Chișinău 2019-2023, radiografia ultimului an de mandat Image
28 feb. 2024 de minute
Consiliul Municipal Chișinău 2019-2023, ...
Ce facem cu „pristroicile” și garajele din curțile blocurilor locative? Image
08 feb. 2024 de minute
Ce facem cu „pristroicile” și garajele ...
De la spații publice la locuri publice: cum ne pot ajuta procesele participative să creăm spații publice vibrante? Image
05 ian. 2024 de minute
De la spații publice la locuri publice: cum ...