PrimariaMea
Împreună scăpăm orașul de rugina pe patru roți Image
24 nov. 2023

Împreună scăpăm orașul de rugina pe patru roți

 

La sfârșitul lunii august, echipa Primăria Mea a înregistrat pe platforma EU.CHISINAU.MD două sesizări. Acestea făceau referire la autovehicule staționate de o perioadă de peste șase luni, pe terenul public. Între timp, vehiculele sesizate au fost evacuate de pe terenul public. Mai mult, alte automobile aflate într-o situație similară au fost ridicate din locurile unde se aflau de luni sau chiar ani buni. Vezi mai jos detalii despre acțiunile întreprinse. 

 

În cazul primei sesizări, vizat era un microbuz parcat pe str. Calea Ieșilor 67, pe drumul de acces spre curtea unui bloc de locuit. Vehiculul, cu un aspect vechi, ocupa un loc de parcare și bloca vizibilitatea conducătorilor auto. 

Cel de-al doilea vehicul, la fel un microbuz, parcat pe str. Vasile Lupu 87, era într-o stare și mai uzată. Deși avea afișat un număr de telefon, destinat potențialilor cumpăratori, acesta era ruginit, bara de protecție din față era desprinsă, iar roțile dezumflate. Vehiculul, potrivit celor care locuiesc în zonă, era parcat acolo de peste un an.

Astfel, la circa o lună după depunerea plângerilor pe site-ul EU.CHISINAU.MD, cele două vechituri au fost ridicate de pe terenul public. Am cerut celor de la Pretura Buiucani detalii despre acțiunile întreprinse, printre care și informații despre:

  • Care au fost etapele aplicate în procesul documentării vehiculului din str. Calea Ieșilor 67? Explicați cum s-a ajuns ca vehiculul să fie evacuat? 
  • Prezentați aceleași informații și pentru vehiculul evacuat din str. Vasile Lupu 87.
  • Ce număr de vehicule au fost evacuate în perioada iulie-octombrie? Care a fost calea de recepționare a plângerilor din partea locuitorilor? Au fost cazuri în care Pretura s-a autosesizat? 
  • Unde sunt duse aceste vehicule? Are municipalitatea o parcare specială în acest sens?
  • Care sunt cheltuielile de evacuare și depozitare pentru un vehicul?

 

După patru săptămâni, responsabilii Preturii Buiucani ne-au comunicat că în urma plângerilor înregistrate, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Buiucani, au fost sesizați proprietarii vehiculelor. Cei din urmă au evacuat benevol bunurile pe patru roți. 

La celelalte întrebări nu am primit răspuns, autoritatea publică motivând că: „Dat fiind faptul că, în prezent nu este aprobat un regulament prin care se pune în sarcina administrației publice locale evacuarea forțată a automobilelor abandonate, la parvenirea petițiilor pe subiectul abordat, Pretura sectorului Buiucani sesizează Inspectoratul de Poliție Buiucani pentru a soluționa problemele invocate.”

În acest context, îndemnăm locuitorii mun. Chișinău să informeze responsabilii din cadrul Preturilor, Inspectoratelor de Poliție de sector, Primăriei Chișinău, fie prin intermediul unor plângeri transmise direct, ori a unor sesizări depuse online, despre prezența vehiculelor abandonate din mun. Chișinău.. Împreună, putem contribui la curățarea orașului de rugină. 

Primăria Mea desfășoară o campanie de advocacy în acest sens. Ne-am propus să mobilizăm autoritățile responsabile, să le motivăm să colaboreze și să le convingem de necesitatea unei legi/regulament, care să reglementeze regimul vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenurile care aparțin domeniului public. 

În luna august am organizat o discuție publică (LINK LIVE) cu genericul – Ce facem cu vehiculele uitate prin cartiere? Ulterior am publicat un reportaj sintetizat - LINK REPORTAJ.

Șirul de activități a demarat după ce, în perioada 28 martie – 16 aprilie, Primăria Mea a desfășurat un sondaj online, privind vehiculele abandonate. Din cei 405 de participanți la sondaj, aproape 94% au declarat că în sectorul în care locuiesc sunt mașini abandonate/fără stăpân. Majoritatea participanților la sondaj, adică aproximativ 90%, au susținut că vehiculele parcate de mult timp în același loc, îi afectează „foarte mult” și „relativ mult”. Doar 5,7% au precizat că sunt „neutri” față de situație, iar pe 4,7% au menționat că îi afectează „relativ puțin” sau „foarte puțin”. În baza sondajului am scris o cercetare, am analizat situația mașinilor abandonate în mun. Chișinău, acțiunile sau inacțiunile autorităților și lacunele la nivel de legislație. Citește cercetarea AICI

Primăria Mea monitorizează evoluția și intervenția instituțiilor responsabile. 


Publicat de:

Distribuie