PrimariaMea
Harta investițională și plan pentru lupta cu corupția Image
28 iul. 2021

Harta investițională și plan pentru lupta cu corupția

Municipiul Chișinău revine la Cod Galben de alertă epidemiologică, după ce numărul de cazuri a început să crească. Crește și cererea de vaccinare, cu tot mai mulți doritori să se imunizeze înainte de începutul următorului val. Între timp, autoritățile pregătesc mai multe evenimente, printre care Forumul Investițional, care va avea loc în capitală de Hramul Orașului și unde va fi prezentată „Harta Investițională”. Continuă și lucrările de reparație a străzilor municipale în toate sectoarele orașului. 

Primarul general a solicitat noului Parlament să implementeze prevederile declarației CALM privind descentralizarea primăriilor, a declarat că „mai nou, avem experți în toate”, referindu-se la domeniul construcțiilor, și că va fi organizată o întâlnire cu toți cei care activează sau sunt interesați de domeniu.  

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 26 iulie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 și vaccinarea în Chișinău

Investiții pentru dezvoltarea municipiului

Reparații curente și benzi dedicate pentru transportul public

„Note” pentru angajații primăriei

Fără autorizații pentru construcții problematice și planul de combatere a corupției

 

COVID-19 și vaccinarea în Chișinău

După aproximativ două luni de răgaz și scădere a numărului de cazuri de COVID-19, în capitală și în țară crește numărul de infectări. Municipiul Chișinău revine la Cod Galben de alertă epidemiologică, după ce au fost înregistrate 26 de cazuri raportate la 100 000 locuitori în ultimele 14 zile. 

Între timp, continuă campania de vaccinare. În municipiu, rata de vaccinare este de aproximativ 25%, comparativ cu aproximativ 14% la nivel național. Astfel, conform lui Boris Gîlcă - șef al Direcției generale asistență socială și sănătate, 256 000 locuitori din capitală s-au vaccinat. În ultimele zile, cererea de vaccinare din partea populației a crescut. Și unitățile mobile de vaccinare - troleibuzul și autobuzul puse în circulație la începutul lunii iunie, au fost solicitate. În weekend, acestea au staționat în preajma Pieții Centrale și asigurat vaccinarea a 441 persoane. Totuși, deși rata este bună, nu este suficientă. Pentru a avea siguranță din punct de vedere epidemiologic, este necesară atingerea pragului de 70% din populație vaccinată. Toate cele 70 de puncte de vaccinare disponibile în municipiul Chișinău continuă să activeze și vor activa cu program extins, inclusiv în weekend, pentru a asigura vaccinarea tuturor doritorilor. 

Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 18 ani, iar cetățenii pot alege între mai multe seruri: AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson și Sinovac. 

Infografic: Vaccinurile disponibile în Republica Moldova la 28/07/2021. Sursă: Primăria Mea Infografic: Vaccinurile disponibile în Republica Moldova la 28/07/2021. Sursă: Primăria Mea

* date conform CDC în timpul studiilor clinice. 

** eficiența se referă la infectarea cu COVID-19 după vaccinare. Toate vaccinurile sunt eficiente la peste 90% la prevenirea cazurilor grave, spitalizării și deceselor. 

 

Investiții pentru dezvoltarea municipiului

Autoritățile sunt în proces de pregătire a Hărții investiționale, care va fi prezentată la Forumul investițional, organizat în perioada 14-15 octombrie a anului curent. Conform Olgăi Ursu - noua viceprimară pe domeniul economic și de investiții, harta  ar urma să conțină peste 50 de obiective, compartimentate în imobiliare, funciare, de infrastructură, sociale, educaționale, de agrement, inclusiv parteneriate public-private. La Forum urmează să participe peste 150 de participanți, aproximativ 100 de vorbitori, online și offline.

 

Reparații curente și benzi dedicate pentru transportul public

Reparația nodului rutier din str. Calea Basarabiei a fost finalizat săptămâna trecută, efectuându-se lucrări de asfaltare și îmbunătățire a sistemului fluvial. În același timp, Exdrupo a efectuat lucrări de aplicare a marcajului rutier pentru delimitarea benzilor dedicate transportului public pe bd. Grigore Vieru, str. Bănulescu-Bodoni și str. Pușkin. Tot săptămâna trecută a fost frezat asfaltul pe str. Grenoble și str. Miorița și a început așternerea asfaltului cald pe străzile respective, dar și pe str. Pan Halippa. Progrese au fost făcute și pe str. Belinski, tronsonul între str. Ion Creangă și I. Pelivan, unde a fost instalată bordura trotuarului, turnat asfaltul cald pe trotuare și în curând vor începe lucrările de turnare a asfaltului pe carosabil. Alte lucrări au loc și pe bd. Dacia, str. Kiev, bd. Renașterii, aleea Mircea cel Bătrân și în comuna Țânțăreni. 

Transportul public municipal a fost suplinit cu mai multe autobuze pe gaz, iar Parcul Urban de Autobuze a pus în circulație patru dintre cele 18 importate. Prioritar sunt suplinite rutele spre suburbii, unde problema transportului public este mai resimțită. Cele patru autobuze, la moment, circulă pe rutele nr. 2 (or. Cricova), nr. 11 (or. Durleşti), nr. 16 (or. Vatra) și nr. 39 (com. Bubuieci).

 

„Note” pentru angajații primăriei

Tudor Gîrbu, consilier al primarului general, trebuie să „ofere note” angajaților primăriei responsabili de curățenie, în special pretori de sector, șefii secțiilor ai Direcției generale locativ-comunale și amenajare ș.a. Solicitarea vine din partea primarului, după ce salubrizare în urma evenimentelor care au avut loc în weekend nu a fost pe măsură. Astfel, Gîrbu trebuie să prezinte lista cu note până la sfârșitul săptămânii. 

 

Mandat fără autorizații pentru construcții problematice și planul de combatere a corupției

Primarul a făcut mai multe declarații pe parcursul ședinței de luni. Acesta a dorit succes noului Parlament și le-a reaminitit deputaților că partidele din care fac parte au semnat declarația CALM privind descentralizarea administrației locale. Astfel, acesta le-a solicitat să implementeze măsurile prevăzute în declarație, precum: alocarea directă în bugetul municipal a unei părți din impozitul pe venit al persoanelor juridice care activează în capitală; creșterea transferurilor din impozitul pe venit al persoanelor fizice în bugetul municipal de la 50% la 75%; asigurarea dreptului autorităților publice locale de a implementa propriile politici de remunerare și stimulare a angajaților ș.a,.  

Potrivit lui Ceban, la moment se pregătește o strategie și planul de combatere a corupției, care să contribuie la a face primăria mun. Chișinău instituția nr. 1 la capitolul transparență și la reducerea riscurilor de corupție. Strategia ar fi elaborată inclusiv cu susținerea partenerilor externi. 

Totodată, edilul a afirmat că în mandatul său nu au fost emise documente de autorizare pentru construcții problematice, Direcția generală arhitectură și urbanism ar fi emis mai puține avize pentru construcții decât în anii precedenți, iar CMC-ul s-ar face responsabil de aprobarea mai multor documente de reglementare a orașului, precum Planurile Urbanistice Zonale care au cauzat scandal. Declarația vine după ce, potrivit primarului, „mai nou, avem specialiști în toate domeniile, care nu sunt de acord cu un proiect sau altul și duc, foarte des, lumea în eroare. De cealaltă parte sunt dezvoltatorii care sunt supărați că autoritățile locale le-ar încurca în dezvoltarea domeniului construcțiilor în municipiu.”

Pentru a contribui la soluționarea problemei, primăria planifică organizarea unei întruniri cu participarea consilierilor municipali, reprezentanților societății civile și a dezvoltatorilor imobiliari, în care să aibă loc discuții deschise. Totodată, primăria ar pregăti o listă cu construcțiile problematice, iar dosarele ar trebui să fie expediate organelor de drept.  

 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 

 


Publicat de:

Distribuie