PrimariaMea
Grupele  cu program prelungit – incertă, situația din sănătatea publică și starea drumurilor publice Image
02 feb. 2024

Grupele cu program prelungit – incertă, situația din sănătatea publică și starea drumurilor publice

După ce săptămâna trecută a fost aprobată de către Primăria Chișinău decizia privind activitatea grupelor cu program prelungit pentru elevii din capitală, cu achitarea de către părinți a taxelor, la începutul săptămânii curente acestea și-au reluat activitatea. La scurt timp, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a anulat decizia, motivând că municipalii au depășit atribuțiile de serviciu, iar membrii CSE Chișinău care le-au luat – riscă să fie sancționați, inclusiv prin demiterea din funcție. Primăria Chișinău califică implicarea Ministerului Educației în treburile administrației publice locale drept „nemotivată”. Prin urmare, activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din Chișinău, rămâne incertă după o lună de la oprirea finanțării de către Primăria Chișinău și cofinanțării Guvernului.


Taxele pentru grupele cu program prelungit ilegale – declară guvernul


Din 29 ianuarie, a fost pus în aplicare regulamentul provizoriu aferent funcționării grupelor cu program prelungit, a anunțat Șeful Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi. Astfel, părinții, care doreau să își înscrie copiii la ore suplimentare, ar fi fost nevoiți să achite sume unice. Acestea ar fi putut varia în funcție de numărul de ore cu care era prelungit programul, trei ore de program prelungit vor costa 360 de lei lunar, iar șase ore – 690 de lei.
Pe 31 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale CSE a anulat decizia comisiei locale pentru situații excepționale, cu privire la taxele privind activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din capitală. Ministrul Educației, Dan Perciun, consideră că, prin deciziile luate, CSE Chișinău și-a depășit atribuțiile de serviciu, iar membrii comisiei care le-au luat riscă să fie sancționați, inclusiv prin demiterea din funcție.

Am anulat decizia CSE Chișinău prin care s-au pus pe umerii părinților taxele pentru programul prelungit. Comisia nu are asemenea atribuții să impună colectarea acestor taxe de la părinți, neasigurând finanțarea din bugetul municipal. Tot astăzi, CSE la nivel național a anulat și decizia prin care, în mod absolut abuziv și inexplicabil, a fost anulat ordinul ministrului Educației cu privire la încetarea raporturilor de muncă cu șeful Direcției Educației a municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi, promovat în această funcție cu încălcarea prevederilor legale”, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun.

Ulterior, consiliera primarului de Chișinău, Natalia Ixari, fiind contactată de către reprezentanții mass-mediei a declarat că decizia ministrului ar fi o „imixtiune în treburile administrației publice locale (APL)”, or, potrivit ei, în atribuțiile ministrului nu intră „declarațiile politice” cu privire la activitatea Primăriei Chișinău sau a Consiliului Municipal Chișinău (CMC).


Încadrarea copiilor refugiați în instituțiile de învățământ


Săptămânal, Primăria Chișinău încadrează copii refugiați în instituțiile de învățământ. Astfel, autoritățile raportează că 1 163 de copii din Ucraina beneficiază de serviciile sistemului educațional oferite de instituțiile din capitală.


Situația în sănătatea publică


În capitală, cât și în țară, se atestă o tendință de descreștere a cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19. Activitatea secției de COVID din cadrul spitalului municipal de ftiziopneumologie a fost închisă. 

În același timp, chișinăuienii se confruntă cu alte infecții virale respiratorii acute. Dinamica de creștere a ajuns la 12,5%. De asemenea, au fost confirmate cazuri de îmbolnăviri cu gripă. Vladimir Bolocan, șef adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a îndemnat cetățenii să fie precauți și să se adreseze la timp medicilor. Luând în considerare depistarea cazurilor de rujeolă la copii, responsabilul a recomandat administrarea vaccinului cu denumirea ROR.

Totodată, au crescut adresările în unitățile de primiri urgențe, (cu 54 cazuri mai mult decât în perioada precedentă), preponderent a traumelor la copii. Primăria  Chișinău a făcut apel către părinții cu copii minori să aibă grijă la siguranța celor mici în timpul plimbărilor pe afară sau a activităților de iarnă. Mai exact, să le interzică plimbările pe gheața lacurilor, pentru a evita cazurile de prăbușire sub apă. Suplimentar, acesta a informat că refugiații cu statut de protecție temporară pot să se adreseze la instituțiile medicale municipale pentru a beneficia de asistența medicală primară. 


Activitatea Centrului de găzduire pentru persoanele fără adăpost din Chișinău


Raportorul a amintit despre prestarea serviciilor non-stop a centrului. Totodată a subliniat că acesta poate găzdui și persoane din alte regiuni ale țării, nu doar chișinăuienii. Ulterior, cu implicarea autoritățile persoanele sunt transferate către localitatea de baștină.  


Întreținerea gospodăriei drumurilor în sezonul rece 2023-2024


Șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, a raportat că pe parcursul săptămânii trecute au fost inițiate lucrările de lichidare a situațiilor de avariere. Totodată, acesta a reamintit că în gestiunea municipalității sunt 1000 km de drumuri, iar, acolo unde s-a intervenit, asfaltul s-a păstrat. Săptămâna precedentă, EXDRUPO a plombat o suprafață de 600 m² din drumurile publice principale. De asemenea, este asigurată mentenanța sistemului pluvial de evacuare a apelor. 

 


Publicat de:

Distribuie