PrimariaMea
Gripa și COVID-19 pun în pericol sănătatea chișinăuienilor Image
23 ian. 2023

Gripa și COVID-19 pun în pericol sănătatea chișinăuienilor

Durata ședinței: 40 min

Datorită temperaturilor favorabile, autoritățile au inițiat lucrări de salubrizare și pregătire pentru perioada caldă a anului. Totodată, ca în fiecare an, a fost verificată situația financiară a instituțiilor de învățământ și monitorizat procesul de alimentație ale acestora.  În pofida descreșterilor nesemnificative a cazurilor de infecție ale căilor respiratorii, potrivit lui Boris Gîlca, șef al Direcției generale asistență medicală și socială, domeniul medical se află în stare de alertă epidemiologică. Mai mult, specialiștii în sănătate publică au prognozat un nou val de decese din cauza COVID-19. 

 

Edilul capitalei, primarul Ceban a ținut un discurs prin care a învinuit guvernarea de incompetență privind majorarea tarifelor la energia electrică și termică.


Verificarea situației financiare a instituțiilor de învățământ
 


Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, a raportat că în săptămâna precedentă de la instituțiile de învățământ din capitală s-a solicitat publicarea informațiilor privind situația financiară din anul 2022.
Din cele 66 de instituții verificate, raportul financiar a fost făcut public la 49 de instituții, celelalte au restanță încălcând termenul de prezentare înaintat, 23 ianuarie 2022.


Monitorizarea procesului de alimentație
 


Autoritățile au monitorizat sistemul de alimentație gratuit existent în toate cele 127 de instituții de învățământ primar și secundar.
În cadrul acestora, s-a constat că:
- în toate instituțiile copiii se alimentează cu bucate calde, dintre care circa 500 de copii sunt cei cu statut de refugiat;
- se respectă meniul model  aprobat de Centrul de Sănătate Publică;
- produsele proaspete sunt recepționate corect;
- sunt create comisiile de triere din instituții.

Raportorul a precizat care sunt sursele de acoperire a prețului pentru alimentație a copiilor din grădinițe, acestea fiind:
* transferurile de la Bugetul de Stat;
* alocațiile de la Primăria municipiului Chișinău;
* resursele colectate de la părinții copiilor (sunt obligați să achite 50% din transferul de la Bugetul de Stat). 
Potrivit lui, anul trecut, prețul pentru alimentație era de 34 lei și 50 bani, iar transferul de la Bugetul de stat era de 21 lei. Începând cu 1 ianuarie 2023, acesta a fost majorat la 25 lei și 20 bani. Astfel, dacă anterior părinții achitau 10 lei/zi, acum potrivit Hotărârii Guvernului și ordinului Ministerului Finanțelor aceștia vor achita 12 lei și 60 bani/zi.

Autoritatea a raportat că în săptămâna de referință s-au efectuat lucrări de salubrizare și pregătire pentru perioada caldă a anului. Totodată, pe teritoriul instituțiilor de învățământ au continuat lucrările de curățare și defrișare a arborilor care reprezentau un pericol pentru trecători.  


Măsurile întreprinse în domeniul social și de sănătate la nivelul municipiului Chișinău
 


Numărul cazurilor de infecții respiratorii s-a redus comparativ cu perioada precedentă. Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a raportat 4 381 cazuri înregistrate a bolilor respiratorii, fiind mai puține decât cele din săptămâna anterioară (5 272 cazuri).
Totodată, s-a modificat statistica privind grupurile afectate. Dacă anterior se manifestau în mod special la copii, acum circa 50% din persoane sunt din categoria „adulți”.

Autoritatea este îngrijorată de numărul în continuă creștere a cazurilor de gripă. Săptămâna trecută au fost înregistrate 141 de cazuri, inclusiv 88 de cazuri în rândul copiilor, cu vârsta cuprinsă între 0 - 17 ani. Din numărul total de cazuri de gripă înregistrate, 82 de pacienți au fost internați, iar un caz s-a soldat cu deces.

Asistența medicală pentru refugiați continuă. Toți refugiații din Ucraina beneficiază de servicii medicale. Au fost raportate 194 de cazuri de acordare a asistenței medicale, majoritatea fiind pentru copii și femei gravide.
La necesitate, unicul centru de plasament operațional din capitală – „Patria-Lukoil” – are pregătite paturi suplimentare. Potrivit raportorului, la sosirea unui nou val de refugiați ucraineni celelalte centre de plasament își vor relua activitatea.

Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a declarat că sănătatea și securitatea refugiaților este în pericol, deoarece Guvernul a refuzat utilizarea surselor de asistență externă repartizate pentru accesarea serviciilor de curățenie și pază fizică. Potrivit lui, aceste servicii au o importanță sporită în buna funcționare a celui mai mare centru de plasament destinat refugiaților. Autoritatea a înaintat o scrisoare Ministerului Muncii și Protecției Sociale la care nu au mai primit un răspuns.

Primarul General a recomandat raportorului să facă un apel cu titlul gratuit la instituțiile media pentru a publica acest caz. 


Vaccinarea antigripală și COVID-19
 


În centrele medicilor de familie din capitală continuă vaccinarea antigripală. La solicitarea Direcției generale asistență medicală și socială s-au mai oferit încă 500 doze de vaccin antigripal, preluate de către Agenția națională pentru sănătate publică din orașul Bălți.
În săptămâna de referință, în municipiu, au fost înregistrate 64 de cazuri COVID-19 și 5 cazuri de tuberculoză.
Raportorul a recomandat persoanelor din categoria de risc sporit să se vaccineze cât mai curând, deoarece specialiștii în sănătate publică au prognozat un nou val de decese din cauza COVID-19.


Întreținerea gospodăriei drumurilor în sezonul rece 2022-2023 
 


Temperaturile favorabile din săptămâna trecută au permis ÎM Regia „EXDRUPO” efectuarea lucrărilor de salubrizare și a lucrărilor de plombare a drumurilor în oraș, cât și în suburbii. De asemenea, au fost salubrizate canalele pluviale unde au fost acumulări de nisip și material antiderapant.
Autoritatea a raportat un volum considerabil de lucru în direcția securizării traficului rutier. Au fost verificate peste 100 de indicatoare de viteză existente pe teritoriul municipiului, a fost spălat materialul antiderapant de pe carosabil. Atenție specială a fost oferită indicatoarelor de viteze de lângă instituțiile de învățământ și  zonelor pietonale. 


Publicat de:

Distribuie

Putem să îți recomandăm și aceste materiale

Cum și de ce Primăria Chișinău funcționează fără un  buget în 2024 Image
09 apr. 2024 de minute
Cum și de ce Primăria Chișinău ...
Suburbiile Chișinăului – haotice și autonome Image
07 mar. 2024 de minute
Suburbiile Chișinăului – haotice și ...
Consiliul Municipal Chișinău 2019-2023, radiografia ultimului an de mandat Image
28 feb. 2024 de minute
Consiliul Municipal Chișinău 2019-2023, ...
Ce facem cu „pristroicile” și garajele din curțile blocurilor locative? Image
08 feb. 2024 de minute
Ce facem cu „pristroicile” și garajele ...
De la spații publice la locuri publice: cum ne pot ajuta procesele participative să creăm spații publice vibrante? Image
05 ian. 2024 de minute
De la spații publice la locuri publice: cum ...