PrimariaMea
Gripa sezonieră, COVID-19 și prioritățile suburbiilor municipiului Image
16 ian. 2023

Gripa sezonieră, COVID-19 și prioritățile suburbiilor municipiului

În pofida descreșterilor nesemnificative a cazurilor de infecție ale căilor respiratorii, potrivit lui Boris Gîlca, șef al Direcției generale asistență medicală și socială, domeniul medical se află în stare de alertă epidemiologică. În interiorul instituțiilor medicale populația este atenționată cu privire la evitarea spațiilor aglomerate și purtarea măștilor de protecție.

Târgul de Crăciun din capitala s-a închis, duminică a fost ultima zi de activitate. Căsuțele de lemn nu vor fi dezinstalate, deoarece lunar se planifică a fi organizate târguri tematice.

La începutul ședinței, primarul Ceban a venit cu un cuvânt de mulțumire pentru cei care s-au implicat în organizarea evenimentului din ziua de 15 ianuarie dedicat culturii. A ținut să remarce că bugetul pentru domeniul culturii a fost majorat de la 100 mil. la 255 mil. MDL.


Prioritățile suburbiilor municipiului în 2023

Edilul a menționat că sunt cunoscute rezultatele sondajului efectuat în Chișinău referitor la prioritățile suburbiilor municipiului. Potrivit lui, pe parcursul unei luni, la sondaj au participat 24,6 mii de cetățeni. În linii mari, cetățenii au raportat aceleași probleme ca și la sondajul anterior. În 16 din cele 18 suburbii, transportul public și repararea căilor de acces reprezintă o prioritate. Sondajul a mai arătat că toate suburbiile necesită alocații suplimentare și orientare pentru extindere și modernizarea elementelor de iluminat stradal. La fel, în top 5 proiecte investiționale se află reparația instituțiilor educaționale.


Organizarea procesului educațional în municipiul Chișinău în semestrul II al anului de studii 2022-2023

În prima săptămână după vacanța de iarnă, în instituțiile educaționale au avut loc olimpiadele școlare. În cadrul acestora au fost 2 351 de participanți. Primarul a propus elaborarea unui mecanism de stimulare pentru elevii participanți, cât și pentru profesori.
În aceeași perioadă, autoritățile au monitorizat sistemul de alimentație gratuit existent în toate cele 127 de instituții de învățământ primar și secundar. În cadrul vizitelor, a fost verificat meniul model, modul de procesare a produselor și dacă blocurile alimentare corespund normelor sanitare.
În cele 166 de instituții de învățământ preșcolar sunt înscriși 37 935 de copii. În săptămâna de referință, au lipsit 31%, dintre care 951 de cazuri din motivul infecției căilor respiratorii și 31 de cazuri de varicelă.

În data de 23 decembrie, Direcția generală educație, tineret și sport a emis un ordin prin care a solicitat directorilor instituțiilor preșcolare să monitorizeze strict situația privind îmbolnăvirilor copiilor. Raportorul a menționat că nu există grupe și instituții în care a fost sistată activitatea din cauza infecțiilor sezoniere.

La data de 13 ianuarie, în instituțiile de învățământ din capitală erau la evidență 851 de copii cu statut de refugiat, dintre care 542 de elevi în cadrul 42 de instituții de învățământ primar și secundar.

La fel ca și în săptămâna anterioară, pe teritoriul instituțiilor de învățământ au fost efectuate lucrări de salubrizare. Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” a continuat lucrările de curățare și defrișare a arborilor care prezentau un pericol pentru trecători.


Măsurile întreprinse în domeniul social și de sănătate la nivelul municipiului Chișinău

Potrivit lui Boris Gîlca, șef al Direcției generale asistență medicală și socială, se înregistrează o descreștere nesemnificativă a cazurilor de infecție ale căilor respiratorii, inclusiv o descreștere a numărului de internări. Totodată, numărul cazurilor de gripă păstrează un trend de creștere alarmant, iar spitalele municipale pentru copii rămân a fi suprasolicitate. Chiar dacă din contul externărilor presiunea asupra spitalelor este mai mică, comparativ cu situația din primele trei săptămâni.

Pe parcursul săptămânii trecute, în capitală au fost înregistrate:
– peste 5 200 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii, dintre care 44% în rândul copiilor;
– 162 cazuri de gripă, inclusiv 99 de cazuri au fost în rândul copiilor în vârstă de până la 17 ani.
În total, au fost internați 128, iar 34 de bolnavi primesc tratament la domiciliu.

Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca a declarat că în pofida faptului că vaccinarea antigripală ar trebuie să fie o prioritate, măsură întârziată. Acesta a motivat că perioada recomandată de administrare este octombrie – noiembrie, iar lotul de doze cu vaccin deja este utilizat.

Raportorul a reamintit că Ministerul Sănătății și Protecției Sociale nu a înaintat recomandări pentru autorități privind gestionarea situației epidemiologice. De asemenea, nici în cadrul Comisiei extraordinare pentru sănătate publică a municipiului Chișinău nu s-a pus în discuție acest subiect.

COVID-19
Pe parcursul săptămânii trecute, în capitală au fost înregistrate 67 cazuri de COVID-19, cu 14 cazuri mai multe comparativ cu săptămâna anterioară. Tot în această perioadă, a fost înregistrat un caz de deces din cauza COVID-19.

Asistența medicală pentru refugiați
În instituțiile medicale din capitală s-au adresat circa 13 mii persoane refugiate, inclusiv 7000 de copii și 400 de femei gravide. Dintre care, circa 2000 de cazuri s-au soldat cu internări. Pentru perioada raportată au fost înregistrate 182 de adresări pentru asistență medicală, majoritatea fiind pentru copii și femei gravide.


Întreținerea gospodăriei drumurilor în sezonul rece 2022-2023

Autoritățile au efectuat lucrări de prevenire și combatere a lunecușului. În noaptea din 15 ianuarie a fost aplicat material antiderapant în volum de aproximativ trei tone și o tonă de sare. Potrivit șefului Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, zilnic ÎM Regia „EXDRUPO” supraveghează situația pe drumurile publice și zonele cu flux sporit.
În zilele de 12 și 13 ianuarie, autoritățile au fost nevoite să se implice masiv, pe timp de noapte, cu peste 20 de unități de transport. Pe timpul zilei, autoritățile au implicat circa 24 de unități de transport în lucrări de menținere a practicabilității drumurilor publice și salubrizare a canalelor de scurgere a apelor subterane atât oraș, cât și suburbii.

Au fost inițiate evaluări a zonelor cu risc sporit de accidentări, prin care au fost identificate zonele unde trebuia de îmbunătățit iluminatul stradal. Raportorul a atenționat participanții la trafic să aibă un comportament care să nu afecteze siguranța circulației. 


Publicat de:

Distribuie

Putem să îți recomandăm și aceste materiale

Cum și de ce Primăria Chișinău funcționează fără un  buget în 2024 Image
09 apr. 2024 de minute
Cum și de ce Primăria Chișinău ...
Suburbiile Chișinăului – haotice și autonome Image
07 mar. 2024 de minute
Suburbiile Chișinăului – haotice și ...
Consiliul Municipal Chișinău 2019-2023, radiografia ultimului an de mandat Image
28 feb. 2024 de minute
Consiliul Municipal Chișinău 2019-2023, ...
Ce facem cu „pristroicile” și garajele din curțile blocurilor locative? Image
08 feb. 2024 de minute
Ce facem cu „pristroicile” și garajele ...
De la spații publice la locuri publice: cum ne pot ajuta procesele participative să creăm spații publice vibrante? Image
05 ian. 2024 de minute
De la spații publice la locuri publice: cum ...