PrimariaMea
A fi sau a nu fi... sau cine-i responsabilul? Image
15 sept. 2016

A fi sau a nu fi... sau cine-i responsabilul?

Cu siguranță fiecare dintre noi are o imagine despre cum ar dori să arate mun. Chișinău.

Fiecare cetățean, rezident şi alegător este responsabil de starea orașului. Însă alegătorii deleagă prin vot o parte din responsabilităţi aleşilor locali. Ei cedează o parte din drepturile lor consilierilor și organizațiilor societății civile, iar aceștia oarecum se fac responsabili finali de ceea ce se întâmplă sau, mai ales, de ceea ce nu se întâmplă în oraș. Dar haideți să le luăm pe rând.

 

Aleșii locali trebuie să fie responsabili față de cetățeni și față de plătitorii de taxe și impozite privind calitatea serviciilor furnizate de către autoritățile publice locale. În același timp, cetățenii au nevoie de mecanisme clare prin care pot reclama aceste servicii. Pentru a face acest lucru, oamenii au nevoie de informații cu privire la deciziile adoptate de consiliile locale și modul în care consiliile locale cheltuiesc banii publici.

Există un termen în engleză - “accountability” sau ”the act of being accountable”. Nu există o traducere mot-à-mot pentru cuvântul sau expresia de mai sus, însă asta ar însemna că „cineva trebuie să dea socoteală altcuiva pentru acțiunile sale”.  Noi nu avem un termen ca ”accountability”,  nici o descifrare la felul cum să dea socoteală alesul local, dar nici nu suntem învăţaţi cum să cerem socoteală. Haideţi să vedem cum se întâmplă în alte ţări, dar şi ce cred consilierii şi activiştii noştri despre cine în faţa cui trebuie să dea socoteală.

 

În Uganda bunăoară, organizațiile societății civile au fost chestionate și întrebate ce ar însemna pentru ele să fii ”accountable”? Iată care au fost răspunsurile:

accountability

Sursa: Civil Society Accountability Principles and Practice, Uganda Toolkit

 

Echipa Primăria Mea a întrebat câțiva dintre consilieri și activiști locali, despre ce ar înseamna pentru ei să fii ”accountable”:

 

Ion Ștefăniță“Evident, mă simt responsabil în fața tuturor cetățenilor acestui oraș, prin statutul pe care îl dețin, iar în cadrul CMC, încerc să-mi îndeplinesc responsabil acest mandat. Încerc să fiu prezent la toate ședințele, fie ele ordinare sau extraordinare, fie ele în cadrul comisiilor de profil. Vreau să fiu util în fața cererilor cetățenilor și toate dosarele care stau pe masa executivului să fie soluționate prin prisma legii (ex: probleme de arendă, privatizări, etc)”. ~ Ion Ștefăniță, consilier municipal neafiliat

 

Veaceslav Bulat“După mine, aceasta este în primul rând o datorie publică pe care trebuie să o onorezi și să o realizezi constant. Consiliul Municipal Chișinău este autoritatea de bază a administrației municipale, iar aceasta presupune că, în limitele competenţelor ce ne revin, suntem obligați să contribuim la asigurarea unor standarde minime de calitate de prestare a serviciilor publice şi de menținere a infrastructurii de utilitate publică de care municipalitatea este responsabilă”. ~ Veaceslav Bulat, consilier municipal (fracțiunea PPEM)

 

Sursă foto: realitatea.md Sursă foto: realitatea.md

”Consilierii municipali sunt actori politici locali. Respectiv, fiecare consilier local este direct responsabil în fața cetățenilor pentru activitățile și inactivitățile sale. Totuși, deoarece nu există circumscripții electorale teritoriale în Chișinău, responsabilitatea consilierilor nu este ancorată față de anumite ”cartiere urbane”, ci față de anumite ”segmente politice”. ~ Ghenadie Dumanschi, consilier municipal (fracțiunea PLDM)

 

Ruslan Codreanu”Consilierul local este și trebuie să răspundă pentru acțiunile și inacțiunile sale în fața fiecărui cetățean. În Moldova însă, tradițional, atunci când vorbim de răspundere colectivă, precum este cazul deciziilor luate de consiliile locale, presupunem că nimeni nu e responsabil și nu poartă răspundere decât morală. Este evident că cetățenii vor penaliza activitatea alesului local, iar partidele vor pierde din simpatizanții săi. Atât timp cât consilierul local va fi ales din partea unui partid, acesta se va baza pe acțiuni care aduc rating partidului și nu neaparat care țin de interesul cetățeanului”. ~ Ruslan Codreanu, consilier municipal, (fracțiunea PPEM)

 

Ilian Cașu„Legătura cu chișinăuienii o fac prin intermediul rețelei de socializare Facebook, a organizațiilor sectoriale din oras a Partidului Nostru și prin contact personal. De asemenea am ore de audiență cu cetățenii la primărie în fiecare luni la ora 9:00”. ~ Ilian Cașu, consilier municipal, (fracțiunea PN)

 

 

 

Și iată ce spun activiștii din mun. Chișinău referitor la acest subiect:

 

 

Radu Marian”Problema responsabilizării este oarecum ambivalentă: pe de o parte aleșii locali aleg să ignore cererile și doleanțele cetățenilor, iar cetățenii pe de altă parte, nu știu și nu au suficiente instrumente de responsabilizare a aleșilor locali.” ~ Radu Marian, activist civic

 

Sursă foto: unimedia.md

”Din câte știu, acest termen ține de responsabilitatea și răspunderea autorităților în fața cetățenilor. Primarul și consilierii, în calitate de aleși locali ar trebui să poarte răspundere politică în fața cetățenilor care i-au ales. Dar așa cum ei nu reprezintă comunități concrete sau grupuri de interese ci doar un partid, ei devin ”accountable” nu față de cetățeni, ci față de liderul de partid.Cred că dacă am avea alegeri pe circumscripții, cel puțin consilierii municipali ar fi mai responsabili. ~ Victor Chironda, activist civic

 

Ana Gherciu”În cazul consilierilor este pur și simplu imperativ să putem vedea aproape în regim live cu ce se ocupă și cum se rezolvă problemele alegătorilor. Evident, pentru asta trebuie să existe instrumente prin intermediul cărora să se creeze cât mai ușor legătura dintre consilieri, primari și societatea civilă. ~ Ana Gherciu, jurnalistă

 

Anastasia Vasilachi”Consilierii trebuie să asigure o comunicare constantă cu societatea civilă, sectorul privat și sectorul public în cadrul activității lor. Aceștia, împreună cu funcționarii publici trebuie să pună la dispoziția cetățenilor informația necesară despre tot ce înseamnă interes public, precum și implicarea lor în luarea deciziilor. Iar în procesul de planificare și executare a proiectelor de decizie este important să fie orientați pe soluții și alternative și să-și asume responsabilitatea asupra rezultatelor finale.” ~ Anastasia Vasilachi, cetățean al orașului Chișinău.

 

Deseori, în ședințe, dezbateri sau audieri publice auzim ”Da’ nu ține de competența mea!” sau ”Acest lucru nu intră în atribuțiile mele” sau mai rău ”Oare cu aceasta trebuie să se ocupe un consilier, să sune la S.A. Autosalubritate?”

 

Probabil atunci când vom avea responsabili concreți printre aleșii locali pe anumite procese și acțiuni concrete, când vom fi capabili să conlucrăm și să raportăm asupra lucrurilor care se întâmplă în acest oraș; atunci când în proiectele de decizii, planurile de acțiuni și în politicile publice locale vor fi cuvinte mai puțin sofisticate și vagi și care implică mai multă acțiune, poate că atunci vom putea genera propriile noțiuni care sunt strâns legate de responsabilitate, responsabilizare și reprezentare.

 

 

Autor: Paulina Cernăuțanu

 


Distribuie