PrimariaMea
Fără sărbători aglomerate de Hram și licitații problematice sub aripa primăriei Image
13 oct. 2021

Fără sărbători aglomerate de Hram și licitații problematice sub aripa primăriei

Hramul Chișinăului este aproape. Autoritățile nu vor organiza sărbători de amploare, însă au preconizat mai multe spectacole pentru copii și vor oferi acces gratuit la Grădina Zoologică și Parcul „Dendrarium” pe data de 14. Între timp, numărul de cazuri și decese de COVID-19 crește. Locurile în spitale s-au aproape epuizat, iar autoritățile nu mai au rezerve de paturi. 

 

Copiii învață în continuare, majoritar, cu prezență fizică. După scăderea temperaturilor, săptămâna curentă va fi pornită căldura în grădinițe, școli și spitale. 

 

Între timp, licitațiile Preturii Centru și Direcției construcții capitale au ajuns sub lupa Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, care a descoperit neconformități în selectarea câștigătorilor licitațiilor. Totodată, primăria ar putea pierde câteva milioane de lei într-un nou proces de judecată. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 11 octombrie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

Paturi în spitale tot mai puține și rata de 35% de vaccinare

Hramul Orașului în format restrâns și imnul Chișinăului

Licitații viciate la Pretura Centru și Direcția construcții capitale

Căutarea merelor pentru copii și căldură în grădinițe și școli

Reparații și salubrizare în capitală

Suburbii implicate: noi rute spre suburbiile capitalei și consultarea bugetului

Noi pierderi în instanță pentru Primăria Chișinău

 

Paturi în spitale tot mai puține și rata de 35% de vaccinare

 

Situația privind pandemia de COVID-19 se tot agravează. În perioada 4-10 octombrie, în capitală au fost înregistrate 2 522 de cazuri noi de infectare și 52 de decese. Astfel, bilanțul infectărilor în Chișinău a ajuns la 120 883, dintre care au decedat 2 100, de la începutul pandemiei. Spitalele municipale sunt suprasolicitate, pe 10 octombrie fiind internate în total 868 persoane, dintre care 45 în stare foarte gravă și 494 în stare gravă. Crește și rata deceselor. Paturile în spitale sunt aproape epuizate, iar în secțiile de terapie intensivă (ATI) nu mai sunt locuri libere. Săptămâna aceasta ar putea fi activate câteva din cele 310 la spitalul „Gheorghe Paladi” - ultima instituție medicală în care există o secție dedicată COVID-19 care nu e activă. 

 

Infografic: Situația privind COVID-19 în mun. Chișinău în perioada 4-10 octombrie. Sursă: Primăria Mea Infografic: Situația privind COVID-19 în mun. Chișinău în perioada 4-10 octombrie. Sursă: Primăria Mea

 

Copiii continuă să învețe cu prezență fizică la școală. Astfel, din 131 de instituții de învățământ, 111 activează cu prezență fizică, iar 20 - în baza modelului mixt (nr. 7). În total, 3310 elevi din 366 clase învață online. Totodată, săptămâna precedentă în 56 de instituții au fost depistate cazuri de îmbolnăvire - 200 de elevi și 36 de cadre didactice. 

Autoritățile au efectuat vizite în 17 instituții unde numărul de cazuri este în creștere. Deși majoritatea normelor sunt respectate, conform raportorului - Andrei Pavaloi, șef interimar al Direcției generale educație, tineret și sport, există următoarele probleme:  nerespectarea distanței între elevi în timpul pauzelor, purtarea măștii de protecție necorespunzător, lipsa măștii de protecție la părinții care aduc copiii în clasele primare, lipsa asistenților medicali pe teritoriul instituției și părinți confirmați pozitiv care trimit copiii la școală fără a informa diriginții despre îmbolnăvire. Personalul din școli beneficiază în continuare de testare gratuită, iar săptămâna curentă se va finaliza licitația pentru procurarea unui lot mai mare de teste rapide. 

Autoritățile nu au oferit date privind rata de vaccinare, însă conform declarațiilor lui Boris Gîlcă - șef interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate la ședința Consiliului municipal din 7 octombrie, rata de imunizare în capitală e de aproximativ 35%. În municipiul Chișinău activează în continuare 70 de puncte de imunizare. Vaccinarea este disponibilă și la punctele mobile (troleibuz și autobuz), și la domiciliu – pentru persoanele cu dificultăți motorii, solicitând acest lucru la medicul de familie; sau la serviciu - pentru grupurile mai mari. Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 18 ani.

 

Hramul Orașului în format restrâns și imnul Chișinăului

De Hramul Orașului, pe 14 octombrie, din cauza situației pandemice, nu vor fi organizate festivități de amploare. Totuși, autoritățile planifică o slujbă la Catedrala Mitropolitană, după care mai mulți funcționari vor participa la un eveniment cultural în incinta Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Evenimentul va fi completat cu înmânarea, de către Maestrul Eugen Doga, a drepturilor de autor asupra imnului municipiului Chișinău. Deși autoritățile nu au expediat invitații către reprezentanții administrațiilor locale din alte țări, mai multe delegații se vor afla la Chișinău în perioada respectivă și se vor alătura programului de festivități. Totodată, unii angajați ai Î.M. Asociația de gospodărire a spațiilor verzi, Direcția generală locativ-comunală și amenajare, Î.M. „Lumteh”, Regia „Exdrupo”, Parcul Urban de Autobuze, Regia Transport Electric Chișinău ș.a., vor primi un salariu suplimentar și diplome. Evenimentele vor fi transmise live la televiziunea națională.

Copiii vor avea și ei parte de un program festiv, cu mai multe spectacole organizate pe 13 și 14 octombrie, iar de ziua Hramului intrarea în Grădina Zoologică la Parcul „Dendrarium” va fi gratuită. Programul integral al festivităților poate fi găsit aici

 

Licitații viciate la Pretura Centru și Direcția construcții capitale

Agenția Națională de Soluționare a Contestațiilor (ANSC), instituție care se ocupă de verificarea contestațiilor din procesele de achiziții publice, a atenționat primarul capitalei despre nereguli în mai multe achiziții realizate de Pretura sectorului Centru și Direcția construcții capitale. Astfel, în cadrul mai multor licitații, Pretura Centru ar fi selectat de trei ori același agent economic ca fiind câștigător, chiar dacă de două ori ANSC a trimis decizia la reexaminare, stabilind că oferta este neconformă. Pe de altă parte, funcționarii din Direcția construcții capitale au selectat și semnat contractul cu ofertantul cel mai scump, chiar dacă perioada de contestare nu ar fi expirat. ANSC a informat primăria despre aceste neconformități printr-o scrisoare adresată edilului. 

La rândul său, Ion Ceban a menționat că primăria nu trebuie să răspundă, sau el, în calitate de primar, să primească scrisori prin care e anunțat de grave încălcări. Totodată, acțiunile ANSC-ului ar pune sub lovitură integritatea primăriei, pe când alegerea grupurilor de lucru care se ocupă de licitații este responsabilitatea șefilor de instituții și denotă o proastă administrare din partea acestora. Edilul a solicitat explicații de la persoanele responsabile din Pretura Centru și Direcția construcții capitale, în scris, până marți la ora 12.00 și a solicitat viceprimarului Ilie Ceban să monitorizeze situația și să vină cu soluții de penalizare exemplară a celor care au comis încălcări.

Anterior în cadrul întrunirii, acesta a oferit detalii despre condițiile în care au loc achizițiile în municipiu la moment și a declarat că primăria se pregătește pentru centralizarea acestora. Mai multe detalii despre achizițiile efectuate de autoritățile locale în primul cvadrimestru al anului, puteți găsi în cercetarea Primăria Mea: „Ce fac autoritățile: licitații, acuzații, evaluări și consultări”.

 

Căutarea merelor pentru copii și căldură în grădinițe și școli

În capitală a început sezonul rece. Autoritățile au primit mai multe solicitări de conectare la agentului termic, în special în instituțiile de învățământ. Astfel, săptămâna precedentă au fost conectate 33 de grădinițe și două școli la căldură. Săptămâna aceasta va fi pornită încălzirea în alte 99 de grădinițe. Totodată, la agentul termic vor fi conectate școlile și instituțiile medicale. 

Autoritățile insistă pe alimentarea copiilor cu mere autohtone în instituțiile de învățământ. Autoritățile au organizat o ședință cu agricultorii pe 23 septembrie, însă niciun reprezentant al agenților economici nu s-a prezentat la întrunire. Astfel, autoritățile vor încerca să organizeze o nouă ședință săptămâna aceasta.

 

Reparații și salubrizare în capitală

Reparațiile curente vor continua atâta timp cât vremea permite efectuarea lucrărilor. Autoritățile însă, nu reușesc să îndeplinească în întregime planul propus. Din cauza unor întârzieri în livrarea asfaltului de către antreprenorul selectat de primărie, porțiunile frezate pe străzile Alba Iulia și Teilor nu au putut fi acoperite. Autoritățile vor progresa în acest sens săptămâna aceasta. 

Tot săptămâna precedentă au fost înlăturate suprafețe mari de asfalt pe străzile care asigură accesul spre suburbiile Sângera și Colonița. Deși inițial se planifica un volum mai mic de lucrări, starea avansată de deteriorare a drumurilor a determinat intervenții mai extensive. Continuă lucrările și în șapte curți care fac parte din proiectul „Curte confortabilă”, prin care primăria repară capital 34 de curți din Chișinău, unde autoritățile au făcut pregătirile pentru turnarea stratului de asfalt. 

Săptămâna aceasta, autoritățile vor interveni pe străzile Alba Iulia și Teilor, vor continua lucrările de reparație a acceselor, dar și de reabilitare a rețelei de iluminat pe str. Teilor, Cuza Vodă, bd. Renașterii etc. Totuși, ultimele la fel sunt în întârziere, în special din cauza scumpirii subite a metalului. Autoritățile vor executa lucrările etapizat, astfel încât să nu lase în beznă totală străzile pe care se lucrează pe perioada intervanțiilor 

 

Suburbii implicate: noi rute spre suburbiile capitalei și consultarea bugetului

Flota de transport public din municipiu va fi suplimentată în 2022 cu 168 de unități noi de transport. Majoritatea dintre acestea vor fi direcționate către suburbii, unde problema transportului public este mai resimțită. La momentul actual, autoritățile sunt în procesul de evaluare și stabilire a noilor trasee de transport comun. Totuși, autoritățile întâmpină probleme, din cauza lipsei de șoferi și taxatori. Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) și Parcul Urban de Autobuze sunt în căutarea unor soluții pentru a remedia situației, inclusiv prin sporiri salariale și crearea unor condiții de muncă mai bune. 

În același timp, reprezentanții suburbiilor au participat la o primă rundă de consultări asupra proiectului de buget municipal pentru anul 2022. Din cele 18 suburbii, 14 au expediat lista de priorități pentru anul care urmează. Totodată, locuitorii suburbiilor ar putea să fie iarăși consultați prin intermediul unui sondaj la sfârșitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie, așa cum s-a întâmplat anterior pe parcursul anului.

 

Noi pierderi în instanță pentru Primăria Chișinău

Primăria riscă să piardă peste 7 milioane de lei în cadrul unui proces de judecată cu S.R.L. „Oferta Plus”, care a început încă din anul 2006. Pe parcursul anilor, au fost emise mai multe sentințe, inclusiv două decizii contradictorii. Una îi dă câștig de cauză companiei „Sintec gaz” (antecedentă companiei S.R.L. „Oferta Plus”) și stabilește că aceasta trebuie să primească fondurile respective, iar alta că  beneficiar ar trebui să fie Consiliul municipal Chișinău. La moment, autoritățile locale au contestat decizia instanței care o obligă să achite cele peste 7 milioane de lei și este în așteptarea unui verdict. 

În acest an, Primăria a mai pierdut 17 milioane de lei în conflictul cu S.A. „Locuințe pentru toți”.

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 


Publicat de:

Distribuie