Fără economii din contul iluminatului stradal. Vaccinarea antigripală și alte pregătiri pentru sezonul rece
Chișinăul a revenit la programul obișnuit de iluminare stradală, după ce în cadrul ședinței serviciilor primăriei din 31 octombrie, edilul a capitalei a anunțat că nu va mai face economii din contul iluminatului stradal. Municipalitatea face economii pe consumul de energie termică, fiind îngrijorați de costurile ulterioare, totodată invocând motivul „temperaturilor confortabile”. În oraș au fost conectate toate instituțiile de educație timpurie la agentul termic, pe când cinci instituții de educație timpurie din suburbii, instituții medicale, în special secțiile de pediatrie și unele spații din spitalele pentru copii se descurcă fără căldură în calorifere. Dat fiind faptul predominării în spitalele municipale a copiilor cu viroză și gripă, a fost demarată vaccinarea antigripală.
Aferent pregătirilor pentru sezonul rece, au început livrările materialului derapant.
Revenirea la iluminarea stradală în regim obișnuit
Primarul capitalei a anunțat că nu va mai face economii din contul iluminatului stradal, argumentând că „siguranța cetățenilor este mai prioritară decât potențialele economii”. Totodată, în aproximativ o săptămână, din contul deconectării iluminatului stradal, în special în orele de vârf, a fost posibilă economia zilnică de 15 mii lei. Potrivit lui, electricitatea economisită în orele de vârf a fost „neînsemnată” în raport cu totalul consumului pe țară.
Pe 25 octombrie, subdiviziunile Primăriei Chișinău au pregătit un plan de eficientizare energetică, prin care era prevăzută deconectarea instalațiilor care nu sunt vitale pentru procesele tehnologice și nu afectează securitatea și sănătatea cetățenilor. De asemenea, a fost deconectat și iluminatul decorativ, excepție făcând cele care sunt direct legate de iluminatul stradal.
Consultări publice privind taxele locale și bugetul de stat
Pe parcursul lunii noiembrie vor fi organizate consultările publice la proiectul privind taxele locale și la proiectul bugetului de stat pentru anul 2023. În acest context, primarul a îndemnat viceprimara Olga Ursu să consulte reprezentanții mediului de afaceri și cei care vor fi vizați de taxele locale. Potrivit lui, taxele locale vor fi ajustate la rata inflației pentru a oferi previzibilitate antreprenorilor.
Conectarea la agentul termic a instituțiilor medicale și instituțiilor de învățământ
La agentul termic au fost conectate toate cele 129 de instituții de educație timpurie din oraș, pe când în suburbii încă cinci instituții de educație timpurie se descurcă fără căldură în calorifere. Ce ține de instituțiile secundare, autoritățile municipale sunt la etapa de colectare a informațiilor de la managerii instituțiilor.
Majoritatea instituțiilor medicale municipale nu au fost conectate la agentul termic. Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca a invocat motivul fiind temperaturile medii confortabile. La sursa centralizată de agent termic a fost conectată Maternitatea Spitalului Municipal Nr. 1 „Gheorghe Paladi” și blocul pediatric. La celelalte instituții medicale, în secțiile de pediatrie și unele spații din spitalele pentru copii, se utilizează sursele alternative de energie termică. De asemenea, se mai practică conectarea graduală la agentul termic, pe timp de noapte.
Asistența medicală pentru refugiați și vaccinarea antigripală
Pe parcursul săptămânii trecute s-a acordat asistență medicală la 167 de refugiați, inclusiv 23 de copii și 3 femei gravide.
Dat fiind faptul predominării sporite în spitalele municipale a copiilor cu viroză și gripă, a fost demarată vaccinarea antigripală. Toate persoanele, în special persoanele din categoria de risc sporit și nu numai, sunt invitate la instituțiile medicale de asistență primară atât publice, cât și private pentru vaccinarea antigripală și efectuarea imunizărilor conform vârstei.
Reabilitarea străzilor, modernizarea iluminatului stradal și pregătirile pentru sezonul rece
Î. M. Regia „Exdrupo" a efectuat lucrările de finalizarea a reabilitării străzii Socoleni, urmează a fi aplicat marcajul rutier. În paralel cu acest obiectiv, se derulează lucrările de reparație pe str. academician Andrei Saharov, str. Dumitru Rîșcanu, str. Ion Neculce.
De asemenea, au fost amenajate și curățate 120 de indicatoare rutiere.
Aferent pregătirilor pentru sezonul rece, raportorul a informat că a fost finalizată licitația privind achiziționarea nisipului. Mai mult, au demarat livrările materialului derapant. Totodată, a început procesul de evaluare a tehnicii care va fi utilizată pentru lucrările specifice sezonului rece. În timpul apropiat se preconizează a fi efectuate vizite a subdiviziunilor Direcției generale transport public și căi de comunicație pentru a evalua gradul de pregătire.
Ședința a fost finalizată cu amânarea raportării pretorilor pentru săptămâna viitoare.
Responsabilă de monitorizare: Alina Stăvilă