PrimariaMea
Evenimente finanțate de municipalitate, pregătirile pentru sezonul rece și rezultatele săptămânale ale campaniei de salubrizare Image
24 oct. 2023

Evenimente finanțate de municipalitate, pregătirile pentru sezonul rece și rezultatele săptămânale ale campaniei de salubrizare

Durata ședinței: 20 min

Pauză: -

Întârziere: -

Săptămâna trecută, în capitală a avut loc evenimentul „Weekend Sportiv”. Pentru organizarea și desfășurarea acestuia, din bugetul municipal au fost alocați peste 89 de mii de lei. Autoritățile au remarcat creșterea cheltuielilor pentru organizarea evenimentelor de la 6 mil. de lei în 2019, la 30 mil. în 2023.
În altă ordine de idei, săptămâna viitoare copiii vor pleca în vacanța de toamnă pentru cinci zile, iar în instituțiile de învățământ va fi monitorizată temperatura în încăperi. Odată cu înregistrarea temperaturilor scăzute, ele vor fi pregătite pentru conectarea agentului termic.


Evenimentele din acest weekend


În zilele de 21 și 22 octombrie în capitală au avut loc următoarele evenimente:
- Campionatul deschis al municipiului Chișinău la badminton la care au fost 120 de participanți din România, Ucraina și Moldova;
- Campionatul municipal de ciclism cu 150 de participanți din Chișinău, Bălți, Dubăsari, Tighina, Tiraspol și din raioanele țării;
- Festivalul Sportiv Internațional „Taurul de Aur”, ediția a IX-a, unde au participat peste 100 de persoane cu necesități speciale.
Mai multe detalii găsiți AICI.

Potrivit viceprimarului, acestea au fost finanțate de Primăria Chișinău,  din bugetul municipal fiind alocați peste 89 de mii de lei. Raportorul a remarcat majorarea bugetului pentru organizarea evenimentelor de către Primăria Chișinău, menționând că în anul 2019 se cheltuia 6 mil. de lei, iar în 2023 acesta depășește 20 mil. de lei.
Reamintim că, Direcția Cultură a Primăriei municipiului Chișinău are la dispoziție peste 30 de mil. de lei pentru a organiza, în 2023, evenimente culturale atât în țară, cât și peste hotare.
În vara acestui an, municipalitatea a cheltuit doar pentru „Zilele Chișinăului” 900 de mii de lei


Desfășurarea procesului educațional în anul de studii 2023 2024, în cadrul instituțiilor școlare din mun. Chișinău


Autoritățile continuă monitorizarea frecvenței elevilor. Ca urmare, în grădinițe s-a majorat cu 2% rata de frecventare. Șefa adjunctă a Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Viorica Negrei a declarat că acest indicator în instituțiile de învățământ primar și secundar se încadrează în limita normativă.
Peste o săptămână copiii din instituțiile de învățământ vor pleca în vacanța de toamnă.

Pregătirea instituțiilor de învățământ pentru sezonul rece
Toate instituțiile de învățământ sunt pregătite pentru conectarea agentului termic.

Ziua națională a tineretului
În luna noiembrie, Primăria Chișinău planifică un șir de activități dedicate Zilei Naționale a Tineretului. În acest context, raportoarea a reamintit despre Strategia de tineret aprobată în luna iunie, Programul municipal de tineret și aplicația mobilă e-tineret.

Insuficiență de cadre
Insuficiența de câteva sute de cadre în instituțiile de învățământ a condus la punerea unui accent sporit pe motivarea personalului și identificarea în sistem a personalului lipsă. Potrivit Vioricăi Negrei, „celor din sistem, Direcția le creează condițiile necesare pentru a-și continua activitatea”.


Situația proiectelor investiționale


A fost finalizat parțial proiectul de amenajare a str. Decebal. Acolo s-a remediat zona trecerii pietonale, din preajma magazinului Varna, restul lucrărilor vor fi reluate anul viitor.

La Podul de pe str. Mihai Viteazul s-au executat lucrări pentru turnarea plăcii suprabetonate prin pregatirea ancorării și fixarea cofrajului.

Pe str. Tighina, 31 august 1989 și Alexandru cel Bun a fost amenajat gazonul și instalate indicatoarele rutiere. Săptămâna curentă se planifică spălarea părții carosabile și cea a pistelor pentru bicicliști, cu ulterioara aplicare a marcajului pentru biciclișți.
În oraș a fost aplicat marcajul rutier pe 2 000 m², dând prioritate trecerilor pentru pietoni. La Botanica, Râșcani și Ciocana a fost salubrizată partea carosabilă a mai multor străzi.
De săptămâna viitoare, vor fi reluate lucrările de reparație a trotuarelor pe tronsonul str. Kogălniceanu cuprins între str. Puskin şi str. Bănulescu-Bodoni.


Campania de salubrizare de toamnă


- între 350 - 400 lucrători și 10 - 35 mijloace de transport implicate  săptămânal;
- 200 rute de evacuare a deșeurilor;
- 310 ha salubrizate de către Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”;
- 90 tone de deșeuri evacuate din parcuri și păduri;
- 256 de arbori curățați și alții 149 defrișați;
- 9 000 de flori plantate.
De asemenea, au fost raportate activități de demolare a gheretelor, porților și gardurilor, parcărilor improvizate neautorizat, cât și evacuarea metalelor de pe terenurile de joacă din curțile blocurilor locative.

La ultimele ședințe, conduse de viceprimarul Ilie Ceban, se observă tendința de a parcurge fugitiv subiectele de pe ordinea de zi.


Publicat de:

Distribuie