PrimariaMea
900 mii lei cheltuiți pentru „Zilele Chișinăului”, pregătirea instituțiilor și a infrastructurii rutiere pentru noul an școlar, blocajul primăriei pentru construcția unui depozit pentru deșeuri Image
02 sept. 2023

900 mii lei cheltuiți pentru „Zilele Chișinăului”, pregătirea instituțiilor și a infrastructurii rutiere pentru noul an școlar, blocajul primăriei pentru construcția unui depozit pentru deșeuri

Durata ședinței: 47 min

Pauză: -

Întârziere: -

La fel ca și în ceilalți ani, Guvernul a organizat evenimentul dedicat Zilei Independenței, iar Primăria s-a ocupat de pregătirea programului cultural-artistic pentru „Ziua Națională a Limbii Române”. La circa două luni distanță, municipalitatea a raportat că pentru „Zilele Chișinăului” desfășurate vara în diasporă au cheltuit 900 mii lei din bugetul municipal.
Pe fundalul creșterii anuale a volumului de deșeuri depozitate și capacitatea de stocare limitată a poligonului de la Țânțăreni, autoritățile municipale inițiază acțiuni pentru blocarea construcției unui depozit pentru deșeuri. 
 


Cât a cheltuit Primăria capitalei pentru „Zilele Chișinăului”?


La circa două luni distanță Primarul General, Ion Ceban a raportat că pentru „Zilele Chișinăului” din perioada 23 iunie - 9 iulie 2023, desfășurate în Viena, Milano și Barcelona au fost cheltuiți 900 mii lei din bugetul municipal.

Potrivit acestuia, în sumă nu au fost incluse costurile pentru arendarea spațiilor unde s-au desfășurat spectacolele, deoarece cheltuielile în acest sens au fost suportate de către parteneri și asociațiile diasporei.


Primăria Chișinău blochează construcția unui depozit pentru deșeuri


Primăria Chișinău a adresat acum două luni o scrisoare oficială Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Finanțelor și Ministerului Mediului, în care este exprimat dezacordul autorităților publice locale cu privire la intențiile Ministerului Mediului de a introduce condiții noi în acordul referitor la proiectul „Deșeuri solide Chișinău”.

Primarul a susținut că condițiile propuse de minister ar presupune oferirea de către Primăria Municipiului Chișinău a unui teren pentru depozitarea deșeurilor și aducerea a aproximativ 70% din volumul deșeurilor din țară în capitală.

Totodată, acesta a precizat că singurul depozit pentru stocarea deșeurilor solide este cel de la Țânțăreni, creat încă în perioada sovietică și care a fost amenajat de autoritățile de la Chișinău.
Mai multe detalii despre soarta deșeurilor municipale de la tomberon până la Țînțăreni, găsești AICI


Pregătirea instituțiilor școlare către noul an de studii 2023-2024


În altă ordine de idei, un nou an școlar va începe la data de 1 septembrie cu deficit considerabil de cadre didactice. Direcția Educație a solicitat Ministerului Educației 547 de specialiști, dar au fost să se angajeze doar 80 de persoane. 

În instituțiile de învățământ secundare  au fost efectuate verificări de către comisiile de verificare instituite în municipiul Chișinău.

Odată cu începerea noului an de învățământ, sezonul estival se declară închis. În taberele de vară care au activat, au fost implicați 10 mii de copii. În desfășurarea activității acestora au fost cheltuiți peste 33 mil. lei, cu circa 2 mil. lei mai mult în comparație cu anul trecut.


Întreținerea drumurilor publice


Serviciile municipale au executat lucrări de amenajare și plombare a acceselor în instituțiile de învățământ. Marcajul rutier a fost aplicat pe o suprafață de circa 4500 m².
În paralel, pe străzile Alecu Russo, Mircea cel Bătrân și Renașterii se va finaliza aplicarea marcajul rutier. Pe str. Kiev a fost aplicat stratul de protecție, ulterior va fi strămutată trecerea pietonală existentă în zona rondului de la intersecția străzilor Kiev și Alecu Russo (Pan Com).
„LUMTEH” continuă lucrările de reparație și modernizare a iluminatului public în zona trecerilor pietonale.
Săptămâna viitoare de către Direcția generală mobilitate urbană va fi inițiată o evaluare a proiectelor din gestiune, cu prelucrarea neconformităților.

Viceprimarul, Ilie Ceban a semnalat o problemă cu privire la marcajul rutier, care fiind aplicat recent, deja s-a înnegrit. În acest sens, a solicitat direct Vitalie Mihalache să afle cauza problemei. 
De asemenea, în urma vizitelor în patru suburbii s-a constatat necesitatea efectuării unor lucrări pentru suplinirea rutelor cu autobuze. Raportorul a menționat că în săptămâna curentă se va face publică informația cu privire la zona de deplasare a noilor rute din suburbii.
 


Pregătirea fondului locativ pentru sezonul de încălzire 2023-202


La data de 25 august 2023 au fost executate lucrările de profilaxie a sistemelor inginerești la 1 459 de blocuri locative din 1 487 existente:
- în 32 de blocuri locative au fost reparate rețelele inginerești;
- la 27 de blocuri au fost reparate capital acoperișurile;
- geamurile au fost reparate la 28 de blocuri.
Suplimentar, au fost efectuate lucrări de dezinsecție și deratizare, control hydraulic etc. 


Combaterea ambroziei


Autoritățile municipale zilnic întreprind măsuri de combatere a ambroziei pe terenurile aflate în gestiunea administrației locale, dar problema continuă a fi nesoluționată. „Într-un loc o combatem, în altul apare.” – a menționat directorul interimar, Tudor Gîrbu. 

De asemenea, raportorul a îndemnat locuitorii la salubrizarea zonelor în care se odihnesc pentru a permite serviciilor executarea altor lucrări. 

Viceprimarul, Ilie Ceban a solicitat raportorului să identifice cauza peștilor și păsărilor moarte din lacul Valea Morilor. 


Mirosul neplăcut din capitală


Pentru a preveni apariția mirosului neplăcut din capitală, autoritățile municipale efectuează verificări în teren la companiile mari producătoare, considerând că astfel vor preîntâmpina revărsările apelor uzate în canalizarea publică.


Publicat de:

Distribuie