Editorial Ziarul de Gardă: Un an de pandemie în Chișinău
La un an de pandemie, în timp ce primim vești de la rude și prietenii de peste hotare că în curând se vor vaccina, noi urmărim deciziile lipsite de sens ale autorităților, care doar sporesc răspândirea pandemiei.
Dacă mulți dintre noi au renunțat la anumite așteptări de intervenții la nivel național, unde se dau aprigi lupte politice, în municipiul Chișinău, unde există stabilitate, lucrurile puteau fi făcute și altfel.
Alte orașe ale lumii, încă de la începuturile pandemiei au reorganizat serviciile publice: au făcut mai multe piste pentru bicicliști, au organizat și menținut rețele de voluntari care să-i ajute pe cei vulnerabili, au pus pe pauză plata comunalelor sau a chiriilor, au oferit ajutoare businessului mic și mijlociu, au avut grijă de persoanele fără adăpost, au reorganizat spațiile publice, printre multe alte măsuri. Dar cel mai important lucru, fiind focare de infecție, au organizat testări masive ale populației, au identificat contactele celor infectați și i-au izolat. Desigur, nu toate s-au descurcat tocmai bine, dar multe au arătat că pandemia este o prioritate.
Atunci când se semnau petiții pentru testare masivă sau se cerea obligativitatea purtării măștilor în spațiul public, autoritățile municipale strângeau din umeri și spuneau că se conformează deciziilor de la nivel național.
În vara lui 2020, pandemia părea a fi uitată în Chișinăul devenit șantier. Lucrări, vizite în teren și promisiuni. Chiar și Linia Verde pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile rămase pe responsabilitatea voluntarilor și nu mai era promovată de autorități. În toamnă, când numerele încep a crește, autoritățile par a lua din nou pandemia în serios, deși asta nu i-a împiedicat să organizeze o ditamai sărbătoare de hramul orașului sau să se preocupe mai degrabă de promovarea proiectelor „la inițiativa președintelui” decât de susținerea chișinăuienilor.
Un nou plan de prevenire și control era anunțat de autoritățile municipale în septembrie. L-am așteptat, l-am căutat, l-am solicitat. Ne-au tot spus că este în lucru, până ne-au spus că este de uz intern.
Astăzi, batem noi recorduri la numărul de cazuri noi, la decese și la lipsa de acțiune. Pe străzile capitalei se aud mereu sirene, iar rândurile de ambulanțe de la centrul de triere de la Moldexpo înfricoșează.
Între timp, autoritățile au decis funcționarea centrelor comerciale în weekend, pentru ca oamenii să se poată îmbulzi în prag de 8 martie. Transportul public a continuat să fie supraaglomerat, în timp ce poliția oprea oamenii din parcurile goale și îi intimida cu amenzi de 2000 de lei.
Comunicarea constantă a Primăriei este despre noi paturi în spitale, fără a explica de unde se vor găsi lucrători medicali. Totodată, cetățenii sunt îndemnați pe rețelele de socializare „să respecte măsurile de protecție împotriva coronavirusului”, adică distanța, masca și mâinile curate. Despre alte măsuri autoritățile nu comunică. Mai mult, pe de o parte, lasă cetățenii care au nevoie să meargă la serviciu să se îmbulzească în transportul public; iar pe cei fără de treabă să circule prin localuri și centre comerciale. Desigur, este dificil de a vorbi despre închiderea atâtor instituții, fără a aminti despre faptul că tot autoritățile ar trebuie să le ofere susținere în această perioadă.
Cetățenii sunt amețiți cu știri false despre virus, intoxicați cu lupte politice, deznăjduiți că nimic din ce revendică nu este auzit în timp ce trăiesc cu frica de „cine va fi următoarea persoană apropiată afectată de COVID-19”.
Autoritățile din Chișinău chiar și acum, după un an, pot lua o altă cale, să intervină rapid acolo unde sunt focarele de infecție, să îi ajute pe cei vulnerabili și să înceapă, în sfârșit, testarea masivă a populației, așa cum o fac atâtea administrații locale din lume. Ei nu mai pot miza că cetățenii vor uita și ierta și această criză.
Autoare: Vlada Ciobanu
Cooperarea cu Ziarul de Gardă se realizează în cadrul proiectului „Monitorizarea primăriei municipiului Chișinău” implementat cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.
Sursa: Ziarul de Gardă