PrimariaMea
Doza 3 de vaccin pentru toți și teste PCR la 300 lei Image
16 dec. 2021

Doza 3 de vaccin pentru toți și teste PCR la 300 lei

Municipiul Chișinău ar putea să treacă la Cod Galben de alertă epidemiologică, conform indicilor de îmbolnăvire. Autoritățile doresc să facă o evaluare a situației din spitale, dar și să sporească rata de vaccinare. Pentru aceasta, vor fi organizate maratoane în comun cu agenții economici și se va permite vaccinarea tuturor cu doza 3 (booster), chiar dacă la nivel național aceasta este disponibilă doar pentru anumite categorii de cetățeni. 

Autoritățile se pregătesc de sezonul rece și de sărbători. Astfel, șantierele de construcții vor fi securizate, iar în anumite zone vor fi amenajate parcări cu pietriș, pentru a împiedica împrăștierea glodului. 

De sărbători, părinții sunt îndemnați să renunțe la colectarea banilor pentru cadouri sau lucrări în școală. Cazurile de solicitare ilegală de fonduri pot fi raportate la organele competente. Totodată, cu prilejul sărbătorilor, muncitorii subdiviziunilor primăriei ar putea primi bilete la evenimentele organizate de Direcția cultură.

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 13 decembrie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

Cod Galben de alertă epidemiologică și declarații despre testele PCR la 300 lei

Rata municipală de imunizare de 41% și doza 3 (booster) pentru toți

Șantiere pe pauză și turnarea pietrișului

Fără colectări de bani în școli de sărbători

Sărbători mai frumoase pentru muncitorii din subdiviziunile primăriei

Probleme cu pista pe bd. Dacia și iluminat de sărbătoare

 

Cod Galben de alertă epidemiologică și declarații despre testele PCR la 300 lei

Situația pandemică în mun. Chișinău se îmbunătățește. Astfel, după indicii epidemiologici, capitala s-ar afla deja sub Cod Galben de alertă epidemiologică, fiind necesară confirmarea acestui lucru printr-o Hotărâre a Comisiilor de sănătate publică, ceea ce s-ar putea întâmpla chiar săptămâna curentă. Autoritățile locale doresc să profite de acest moment de respiro pentru a evalua spațiile din spitalele municipale, în vederea pregătirii pentru un nou val pandemic. Reprezentanții primăriei declară că au făcut un demers la autoritățile centrale, astfel încât evaluarea să fie făcută în comun, însă pentru moment nu ar fi primit răspuns. 

Spre diferență de celelalte ședințe, autoritățile nu au menționat numărul total de bolnavi de COVID-19 în capitală și numărul deceselor, nici pe parcursul ședinței, nici în comunicatul de presă emis ulterior. 

Șeful interimar al Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlcă, a venit cu mai multe declarații privind normele pandemice. Acesta a îndemnat orășenii să petreacă sărbătorile de iarnă în sânul familiei, la domiciliu. Totodată, acesta a reamintit că accesul la petrecerile corporative are loc doar cu prezentarea unui certificat de vaccinare, certificat ce atestă trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test efectuat în perioada imediat precedentă. Gîlcă a menționat că, pentru testare, populația ar merge doar în laboratoarele private. Funcționarul a declarat că a fost expediată o scrisoare către autoritățile centrale pentru a clarifica informația despre testarea în laboratoarele de stat. 

Primăria Mea amintește că, conform ultimelor declarații din partea Ministerului Sănătății, testarea cu teste PCR la preț de 300 lei are loc în cinci laboratoare de stat în Chișinău, Comrat, Cahul, Bălți și Soroca și la Centrului Republican de Diagnostic Medical (CDRM) din capitală, în baza programării prealabile la telefon. Testarea are loc în fiecare zi până la ora 11 sau 12, în dependență de laborator, numărul pentru programare fiind: 022729714 (ANSP) și 022888363 (CRDM).

 

 

Rata municipală de imunizare de 41% și doza 3 (booster) pentru toți

Rata de vaccinare la nivel municipal este de aproape 41%. Autoritățile continuă să facă eforturi pentru a spori numărul celor vaccinați, în special prin organizarea maratoanelor de vaccinare în parteneriat cu agenții economici din sectorul HoReCa pe parcursul lunii decembrie. 

La moment, în capitală sunt disponibile trei tipuri de vaccinuri: Pfizer, Moderna și SinoPharm. Totuși, conform lui Boris Gîlcă, populația ar solicita în special două tipuri de vaccinuri - Johnson&Johnson și Sputnik V, stocurile cărora la moment s-au epuizat. Astfel, autoritățile locale solicită publicarea planului de procurări, inclusiv a acestor vaccinuri, de către autoritățile centrale. În același timp, vaccinurile sunt eficiente împotriva variantei Omicron, conform ultimelor date ale Organizației Mondiale a Sănătății. 

Boris Gîlcă a făcut declarații și la subiectul vaccinării în capitală. Astfel, contrar prevederilor Ministerului Sănătății, care prevede vaccinarea cu doza 3 (booster) a doar câtorva categorii de cetățeni, în capitală acest lucru este disponibil pentru toți cetățenii care s-au vaccinat cel puțin șase luni în urmă. Totodată, Gîlcă a menționat că vaccinarea a doar câtorva categorii de cetățeni cu doza 3 este o încălcare a drepturilor omului. Orășenii sunt îndemnați să meargă la orice punct de imunizare, cu buletinul de identitate, și să primească cea de-a treia doză de vaccin.

În capitală, cele 70 de puncte de imunizare activează în continuare și în zilele de sâmbătă și duminică. Vaccinarea este disponibilă și la punctele mobile, pentru care a fost definitivat noul program de amplasare pentru luna decembrie, și la domiciliu – pentru persoanele cu dificultăți motorii (prin solicitare la medicul de familie), sau la serviciu – pentru grupuri mai mari. Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 12 ani. Pe lângă administrarea vaccinului anti-covid, doritorii pot primi și vaccin antigripal.

 

Șantiere pe pauză și turnarea pietrișului

Șantierele sunt pregătite pentru a face față sezonului rece. Săptămâna trecută au fost inspectate toate șantierele din sectoare, iar pretorii urmează să aducă în ordine toate proiectele, să securizeze și să aducă în ordine locațiile unde nu au fost finalizate lucrările și mai sunt materiale de construcții. Totodată, o dată cu începutul ploilor, pe străzile din capitală a apărut mult glod. Astfel, preturile de sector urmează să amenajeze câteva locații cu pietriș, pentru a evita răspândirea pământului pe străzile municipale.

 

Fără colectări de bani în școli de sărbători

Programul școlar continuă fără schimbări. Astfel, majoritatea copiilor învață fizic, iar 1 728 de elevi din 20 de instituții învață la distanță, din lipsă de spațiu în clase pentru a respecta normele epidemiologice. În autoizolare se află și 1 116 elevi, iar 10 cadre didactice și 3 persoane din personalul auxiliar s-au îmbolnăvit săptămâna trecută de COVID-19. La moment, 25 cadre didactice sunt bolnave de Covid.

Totodată, copiii continuă să recupereze zilele din vacanța de toamnă. În urma mai multor solicitări, termenul de recuperare a fost extins pentru semestrul următor. 

În contextul sărbătorilor de iarnă, autoritățile îndeamnă părinții să nu colecteze bani pentru cadouri sau alte necesități ale instituției, care pot fi acoperite din surse bugetare. Reamintim că, colectarea resurselor financiare este legală doar în cazul prezenței unei asociații de părinți înregistrată, care dispune de un acord de colaborare cu instituția de învățământ. Lista cu toate asociațiile poate fi găsită pe site-ul Direcției generale educație, tineret și sport

Amintim că, conform dispoziției primarului din nr. 276-d din 28 mai 2021, se interzic colectările de fonduri în școlile din municipiu. În cazul în care sunteți îndemnați să oferiți mită sau să contribuiți financiar, vă îndemnăm să raportați către Primăria mun. Chișinău, Direcția generală educație, tineret și sport și Centrul Național Anticorupție

 

Sărbători mai frumoase pentru muncitorii din subdiviziunile primăriei

Biletele la evenimentele festive organizate cu prilejul sărbătorilor de iarnă ar putea fi repartizate muncitorilor din cadrul întreprinderilor municipale care asigură salubrizarea și curățenia în oraș. Astfel, șefii subdiviziunilor primăriei vor fi informați despre numărul de bilete disponibile și sunt încurajați să ofere invitațiile către muncitorii din subordine, în semn de mulțumire pentru activitatea pe care o desfășoară. 

 

Probleme cu pista pe bd. Dacia și iluminat de sărbătoare

Săptămâna precedentă s-a lucrat la salubrizare, în special prin curățarea sistemului pluvial. Totodată, mai multe indicatoare rutiere au fost schimbate și amenajate și s-a lucrat la amenajarea iluminatului stradal din șos. Hâncești, inclusiv în suburbiile Trușeni și Budești și la trecerile pietonale. 

Totodată, autoritățile au continuat amenajarea pistei pentru bicicliști de pe bd. Dacia, unde în continuare există probleme. Deși au fost amplasate delimitatoare pentru a separa pista de restul străzii, șoferii au început să o utilizeze în calitate de parcare. Săptămâna curentă, forțele de ordine au început să aplice amenzi celor care parchează pe pistă. Tot la Botanica se lucrează la amenajarea unei treceri pietonale denivelate. De asemenea, se va lucra la amenajarea bordurilor și a pietrișului, în acele locații în afara zonelor asfaltate și salubre, cu precădere în zonele cu mult noroi, pentru a putea evita împrăștierea pământului, dar și la instalarea iluminatului pe str. Carierei, Vaslui, Uzinelor și Grădinarilor.

Săptămâna curentă se va instala iluminatul festiv pe str. Albișoara, bd. Bănulescu-Bodoni și str. Pușkin.

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 


Publicat de:

Distribuie