Dependența de gadgeturi și scăderea cazurilor COVID-19
Situația pandemică se stabilizează. Numărul de cazuri noi e în descreștere, iar presiunea asupra spitalelor municipale scade. Până la șapte februarie, 46% din chișinăuieni s-au vaccinat.
Șantierele municipale vor fi redeschise în curând, o dată ce condițiile meteo vor permite. Între timp, se efectuează lucrări de mentenanță a carosabilului, indicatoarelor rutiere și grilelor de captare a apelor pluviale.
Mai multe acțiuni dedicate tinerilor sunt planificate pentru acest an. Autoritățile caută soluții pentru a micșora dependența tinerilor de gadgeturi și lucrează la elaborarea Strategiei de tineret.
A început planificarea Forumului investițional care va avea loc în octombrie 2022.
Nici această ședință nu a trecut fără acuzații la adresa guvernării. Edilul capitalei, alături de viceprimarul Fadei Nagacevschi, continuă să critice autoritățile centrale din contul ședinței dedicate gestionării capitalei.
Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 7 februarie 2022. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:
Covid-19 în capitală: scade numărul de cazuri noi și presiunea pe spitale
46% din chișinăuieni - vaccinați
„Marele șantier Chișinău” pe cale de redeschidere
Se caută idei pentru lupta cu dependența de gadgeturi
Unități de transport public „suficiente” pentru pasageri
Progrese în elaborarea documentelor importante pentru oraș
Forum investițional în capitală și propuneri de parteneriate public-private
Situația pandemică continuă să îngrijoreze autoritățile. Deși rata de îmbolnăvire este în scădere, iar experții menționează o stabilizare, ultimul val a adus diverse provocări, printre care un număr mare de îmbolnăviri la copii și internarea acestora. Săptămânile precedente în spitalele pentru copii au fost amenajate 145 paturi suplimentare pentru a face față situației. Totuși, acestea încet se eliberează, iar secțiile vor fi închise gradual. Din fericire, în capitală nu au fost înregistrate cazuri grave sau decese în rândul copiilor.
Și în secțiile de Reabilitare și Terapie Intensivă (ATI) toate paturile au fost ocupate week-end-ul trecut. Pe 7 februarie, în capitală mai erau active secțiile COVID-19 din spitalele „Sfânta Treime”, „Sf. Arhanghel Mihail” și Spitalul de Ftiziopneumologie. Totodată, femeile gravide suspecte sau bolnave de COVID-19 puteau fi internate la Maternitatea municipală nr. 2 și la secția de maternitate la Spitalul „Gheorghe Paladi”, iar pentru copii au fost pregătite paturi la Spitalul „V. Ignatenco” și Spitalul de boli contagioase pentru copii.
Totuși, o dată cu stabilizarea valului, autoritățile municipale au dispus scoaterea corturilor pentru testare care fuseseră amplasate pe parcursul săptămânilor precedente.
Conform datelor platformei GIS COVID-19, până pe 8 februarie în capitală au fost înregistrate 178 533 cazuri de îmbolnăvire, dintre care 3 099 s-au soldat cu deces.
Rata de vaccinare în capitală a ajuns la cca. 46%. În municipiu activează în continuare 70 de centre de imunizare. Vaccinarea este disponibilă în regim extins, și sâmbăta și duminica, atât la punctele mobile, cât și la domiciliu – pentru persoanele cu dificultăți motorii (prin solicitare la medicul de familie), sau la serviciu – pentru grupuri mai mari. Totodată, doritorii se pot vaccina în troleibuzul și autobuzul de imunizare, în baza orarului pentru luna februarie. Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 12 ani. Cei care au împlinit șase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin, pot solicita să primească doza booster. Pe lângă administrarea vaccinului anti-covid, doritorii pot primi și vaccin antigripal.
Chișinăul redevine un „mare șantier”. Pe lângă lucrările de mentenanță, precum plombarea găurilor cu asfalt rece, curățarea și instalarea noilor semne de circulație, dar și curățarea drumurilor și a grilelor de captare a apelor pluviale, autoritățile încep pregătirile pentru lucrări complexe pe bd. Decebal și Parcul Dumitru Râșcanu. Conform raportorului, șeful interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație - Vitalie Mihalache, pe bd. Decebal va fi reabilitat trotuarul, vor fi reparate căile de acces spre curți și școli, vor fi amenajate spațiile verzi și înlocuit iluminatul stradal. Și la Parcul Dumitru Râșcanu se va interveni la iluminat, trotuare și accese, iar autoritățile planifică și reabilitarea carosabilului din zonă. Lucrările complexe, atât în aceste două locații, cât și în alte șantiere, vor începe când condițiile climaterice vor permite.
Săptămâna curentă este dedicată siguranței în mediul online. Astfel, sunt organizate mai multe acțiuni legate de subiect.
Subdiviziunile primăriei vor veni cu propuneri pentru a micșora dependența de gadgeturi în rândul tinerilor, inclusiv prin limitarea utilizării telefoanelor în școli și cafenele/restaurante etc. Printre propunerile enunțate în cadrul ședinței, au fost și oferirea unor înlesniri localurilor care vor limita utilizarea telefoanelor la mese, dar și organizarea mai multor activități în aer liber și culturale pentru copii etc.
O dată cu revenirea copiilor la școală, parcul de troleibuze în capitală a fost suplinit cu încă 19 unități. Astfel, la moment aceasta a atins capacitatea maximă de unități puse pe rută - 330 de troleibuze. Mai mult, până la sfârșitul lunii, ar trebui să mai fie asamblate și puse pe rută 20 de troleibuze, care ar ajuta inclusiv la înlocuirea unităților învechite. În același timp, pe rutele municipale la moment sunt 111 autobuze. Conform șefului DGTPCC, Vitalie Mihalache, numărul de unități la moment este suficient pentru a face față fluxului de pasageri.
Mai multe documente importante pentru capitală sunt în proces de pregătire și/sau consultare. Săptămâna trecută au început dezbaterile privind Strategia de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă a municipiului, care va sta la baza realizării Planului Urbanistic General al orașului. Aceasta a fost prezentată funcționarilor din cadrul primăriei și urmează să fie consultată cu experți în domeniu, în cadrul focus-grupurilor și altor întruniri.
În același timp, Planul anticorupție pentru 2022-2025 a fost finalizat și a trecut etapa de avizare din partea autorităților competente. Documentul a fost consultat pe parcursul lunii decembrie și urmează să fie supus votului în Consiliul municipal.
Și pe sectorul de tineret se fac progrese. Autoritățile sunt în proces de creare a Strategiei de dezvoltare a sectorului de tineret și a Regulamentului pentru oferirea granturilor pentru organizații de tineret.
Forumul investițional, care se va desfășura în perioada 30 septembrie - 2 octombrie 2022 la Chișinău, este în pregătire. Pentru eveniment se pregătește și Harta Investițională pe care sunt amplasate obiectivele investiționale. Conform viceprimarei de ramură, Olga Ursu, 40 din profile vor fi gata până la sfârșit de lună. Acestea vor fi traduse în engleză și rusă.
În același timp, momentan se lucrează la două proiecte de parteneriate public-private: renovarea telefericului de pe str. Nicolae Costin și reparația subteranei din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și str. Ismail.
În ce privește situația financiară curentă a municipiului, de la începutul anului a fost executat cca. 4,5% din bugetul municipal pentru anul 2022, iar 131 milioane de lei au fost încasați din realizarea terenurilor publice.
Edilul și-a exprimat repetat dezacordul privind activitatea autorităților centrale, inclusiv în gestionarea crizei pandemice, lansând noi acuzații către membrii PAS, dar și către noul șef al Centrului Național Anticorupție. Acestuia i s-a alăturat și viceprimarul Fadei Nagacevschi, care a menționat ultimele declarații ale fracțiunii PAS despre Epamedia SRL - companie care gestionează 300 de stații de așteptare a transportului public, ca fiind nefundamentate și populism. Totodată, acesta a reamintit că săptămâna precedentă a depus, alături de primar, un demers la ANRE privind majorările retroactive a tarifelor la gaz și o cerere de chemare în judecată a guvernului în baza aceleiași decizii.
Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu
Parte I:
Parte II: