PrimariaMea
Demisia lui Chironda și bonus pentru angajații primăriei Image
06 iul. 2021

Demisia lui Chironda și bonus pentru angajații primăriei

Consilierii municipali, după o pauză de două luni, s-au întrunit în ședință. Deși nu era inclus în ordinea de zi inițială, consilierii au examinat, la propunerea primarului, demiterea din funcție a viceprimarului Victor Chironda. După mai multe acuzații din partea primarului, dezbateri aprinse și un protest din partea consilierilor PAS și ai Platformei DA, viceprimarul a fost demis. Consilierii au votat și oferirea unui premiu salarial pentru o parte din angajații primăriei, eliberarea din funcție a  viceprimarei Inga Ionesii și oferirea mandatelor unor noi consilieri. 

Pe 2 iulie, după o pauză de două luni și trei încercări de a se întruni eșuate din lipsă de cvorum, consilierii municipali s-au întrunit într-o nouă ședință. Pe ordinea de zi se regăseau doar trei subiecte. Președinte al ședinței a fost ales Victor Poleacov (PSRM), deși consilierii Valerii klimenko (P. Șor) și Vasile Grădinaru (PAS) au menționat că, potrivit regulamentului, rolul de președinte al ședinței ar fi revenit consilierilor PL și apoi celor neafiliați.

La ședință a participat și primarul general - Ion Ceban, care a propus completarea  ordinii de zi cu subiectul privind demiterea viceprimarului Victor Chironda. Tot primarul a raportat la acest subiect și a intervenit la alte chestiuni. Propunerile consilierilor PAS și PL nu au ajuns pe ordinea de zi. Consilierii PAS au propus modificarea componenței grupului de lucru care monitorizează alimentația în școli, readucerea impozitului pe bunuri imobile la cota din 2020, asigurarea cu apă potabilă a copiilor din clasele primare etc., iar consilierii PL au solicitat audierea unui raport privind starea drumurilor. Nici propunerea consilierului Victor Bunescu (F9) de a audia raportul viceprimarului Victor Chironda privind situația la Hotelul Național nu a fost susținută de majoritatea consilierilor. În schimb, a fost acceptată propunerea consilierilor Platformei DA de a include un proiect privind reparația și amenajarea terenurilor de joacă și de fitness pentru orășeni.

Totodată, spre deosebire de celelalte ședințe ale Consiliului Municipal Chișinău, s-a hotărât ca discursurile politice să fie ascultate după examinarea tuturor punctelor de pe ordinea de zi. 

 

Ordinea de zi a fost suplinită cu subiectele:

4. Eliberarea lui Victor Chironda din funcția de viceprimar al municipiului Chișinău;

5. Reparația și amenajarea terenurilor de sport/fitness și terenurilor de joacă pentru copii,  inventarierea acestora și trecerea la balanța preturilor de sector.


CETĂȚENII PARTICIPĂ


Evghenii Balțat, reprezentant al asociației S.O.S. Minor, a dorit să informeze consilierii despre infracțiunile tinerilor. Totuși, pentru că intervenția sa a fost lăsată pentru sfârșitul ședinței și toți consilierii au părăsit sala, acesta a fost audiat doar de operatoarea privesc.eu și cei care au privit ședința online. Mai mult, după ce Balțat a reiterat că el s-a înscris pentru a ține cuvântare, președintele ședinței - Victor Poleacov (PSRM), a răspuns că cetățeanul se poate adresa presei. Balțat a menționat că va reveni cu o altă intervenție în CMC, în speranța că data viitoare va fi audiat de consilieri. 

 


DECLARAȚII


Valerii Klimenko (Partidul Șor) a informat consilierii despre pretinse nereguli înregistrate la Taxi Service SRL, o parte din capitalul căreia e deținută de DAAC Hermes, companie fondată de consilierul municipal Vasile Chirtoca. Nu este prima oară când Klimenko vorbește despre acest subiect. În februarie 2020 acesta a declarat că prin intermediul companiei Taxi-Service municipiul ar fi fost prejudiciat cu 4.2 mil. lei.  

Veaceslav Nedelea (Neafiliat) a declarat că nu mai reprezintă Partidul Democrat, pe listele căruia a acces în CMC. 

 

Durata: 2 h 10 min


Ordinea de zi

Ordinea de zi modificată


1. Atribuirea mandatelor de consilier în Consiliul municipal Chișinău

Proiect de decizie

 

Victor Bunescu (F9) și Daria Colomieț (PSRM) au devenit oficial consilieri municipali. Atribuirea mandatelor noilor consilieri are loc după ce consilierul Valeriu Lupașcu (PSRM) a decedat, iar consiliera Olga Rujanschi (F9) și-a depus mandatul.

 

Statut: Aprobat 

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD F9 PCRM PUN Neafiliat
Pro 22 7 8 1 1 1
Contra 2
Abțineri 2

Decizia finală


2. Eliberarea dnei Inga IONESII din funcția de viceprimar a municipiului Chișinău

Proiect de decizie

Inga Ionesii, viceprimară pe domeniul economic și de investiții, a demisionat din funcție pe 15 iunie 2021. Deși primarul nu a menționat motivul demisionării, în presă au apărut informații despre angajarea acesteia la Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene. Primarul i-a mulțumit  încă o dată Ingăi Ionesii pentru proiectele inițiate și desfășurate pe parcursul activității sale de viceprimară. Dacă despre demisie nu au fost întrebări, consilierii totuși au avut neclarități privind asigurarea interimatului până la numirea unei noi persoane în funcție. Conform comunicatului de presă emis de primărie, competențele au fost delegate Olgăi Ursu, șefa cabinetului primarului general și specialistă în domeniul finanțelor. Totuși, consilierii au întrebat dacă baza juridică este în regulă pentru ca aceasta să asigure interimatul. Primarul a evitat să menționeze că Ursu ar avea funcția de viceprimar interimar, spunând că acesteia i-au fost acordate atribuțiile Ingăi Ionesii și că asigurarea interimatului este o interpretare pe care o dau consilierii. Mai mult, acesta a dat asigurări că vor fi îndeplinite toate formalitățile juridice. Totuși, la o solicitare expediată de Primăria Mea în luna iunie, ne-a răspuns anume Olga Ursu, semnându-se ca viceprimar. 

Semnarea documentelor în calitate de viceprimar de către Olga Ursu. Sursă: Primăria Mea Semnarea documentelor în calitate de viceprimar de către Olga Ursu. Sursă: Primăria Mea

De asemenea, fiind întrebat despre când va fi prezentată noua candidatură la această funcție, primarul a menționat că după campania electorală.

 

Statut: Aprobat 

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD F9 PCRM PUN Neafiliat
Pro 22 7 8 2 2 1 1 1
Contra
Abțineri

Decizia finală


3. Acordarea premiului unic

Proiect de decizie

Valeriu Bogdan, Șeful Direcției asistență juridică, a prezentat proiectul de acordare a unui premiu unic pentru angajații primăriei și subdiviziunilor acesteia, cu ocazia Zilei funcționarului public, care a avut loc pe 23 iunie. Premiul ar urma să fie acordat în limita posibilităților financiare a fiecărei subdiviziuni. 

Serghei Burgudji (P. Șor) a solicitat ca premiul să nu fie acordat angajaților care sunt vizați în procese penale sau disciplinare, iar premiul să fie acordat inclusiv Ingăi Ionesii. Conform lui Bogdan, proiectul de decizie include această interdicție. 

Vasile Grădinaru (PAS) a declarat că este suspicios faptul că premiul este acordat în perioada electorală, mai ales că în anul precedent consilierii Platformei DA au venit cu un proiect similar, iar atunci executivul a menționat că un asemenea proiect este ilegal. Valeriu Bogdan a ripostat că propunerea din anul precedent presupunea acordarea ca premiu a trei salarii, pentru care nu ar fi fost suficiente fonduri în buget, iar acordarea premiilor ține de Ziua funcționarului public, care în acest an a căzut în campania electorală. 

Andrei Năstase (Platforma DA) a reiterat că regretă că în anul precedent nu au fost găsite resurse financiare pentru a acorda acest premiu și ar fi bine să fie găsite soluții pentru a crește salariile angajaților în primărie. 

Ion Cebanu (PL) a menționat că dacă în campanie se găsesc bani, ar fi bine să fie campanie mereu.

Proiectul a fost votat unanim. 

 

Statut: Aprobat 

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD F9 PCRM PUN Neafiliat
Pro 22 7 8 2 2 1 1 1 1
Contra
Abțineri

Decizia finală


4. Eliberarea lui Victor Chironda din funcția de viceprimar al mun. Chișinău

Proiect de decizie inclus pe OZ la începutul ședinței

Demiterea lui Victor Chironda, deși nu era pe ordinea de zi a ședinței, a fost anticipată de viceprimar chiar în dimineața zilei de 2 iulie, în urma unei scrisori primite din numele primarului Ion Ceban. Potrivit primarului, Victor Chironda nu s-ar fi descurcat în funcția deținută, cauzând întârzieri în proiectele ce i-au fost atribuite, printre care tichetarea electronică, reglementarea comerțului stradal, amenajarea parcărilor în oraș, regulamentul privind publicitatea stradală, reparația drumurilor și trotuarelor și altele. În același timp, acesta a reiterat că inclusiv renovarea scuarului „Mihai Eminescu” - criticată aspru de orășeni, ar fi fost coordonată de Chironda, dar și alte probleme ar fi fost întâmpinate în colaborarea viceprimarului cu colegii săi. Mai mult, acesta ar fi absentat de la locul de muncă nemotivat în perioada 31 mai - 4 iunie. O altă problemă ar fi acuzațiile lansate de către Chironda la adresa unor funcționari pe marginea cazului Hotelului „Național”, pe care primarul le declară „defăimatoare” și „nefondate”.

Deși a fost vizat, o parte din consilieri, inclusiv președintele ședinței, nu au dorit să-i ofere lui Chironda dreptul la replică chiar dacă acest lucru a fost solicitat de consilierii PAS, ai Platformei DA, PL, precum și de consilierul neafiliat Veaceslav Nedelea. Astfel, consilierul Grigore Bejenaru (PSRM) a propus să fie votată încheierea dezbaterilor și să se treacă la vot. În semn de protest, consilierii PAS și ai Platformei DA au părăsit sala de ședință. Totuși, după mențiunea lui Nedelea că neoferirea dreptului la replică ar putea duce la invalidarea actului de demisie, consilierii au hotărât să-i ofere lui Chironda câteva minute la tribună. 

Deși a vorbit de la tribună, Chironda nu a fost ascultat de consilieri, fiind întrerupt des de aceștia. Mai mult, chiar dacă la celelalte intervenții președintele ședinței nu a avut obiecții privind durata discursurilor, în timpul cuvântării lui Chironda acesta a încercat să-l oprească, motivând că a utilizat tot timpul disponibil. Textul discursului a fost publicat ulterior de Chironda pe pagina sa de facebook. Acesta menționează că demiterea sa este, în primul rând, o consecință a influenței companiilor imobiliare în consiliul municipal și primărie. Potrivit fostului viceprimar, cazul Hotelului „Național” este reprezentativ unui sistem care favorizează interesul cetățenilor care se îmbogățesc ilegal din contul banilor publici. 

Amendamente: 

Valeriu Bogdan a solicitat completarea preambulului proiectului de decizie cu sintagma: „având în vedere declarațiile domnului Victor Chironda în ședința Consiliului Municipal din 02 iulie 2021”. Propunerea a fost acceptată.

 

Statut: Aprobat 

Voturi PSRM DA* PAS* PL PP Șor PD F9* PCRM PUN Neafiliat
Pro 22 2 2 1 1
Contra 1
Abțineri

* Consilierii PAS, ai Platformei DA și F9 au părăsit sala.

Decizia finală


5. Reparația și amenajarea terenurilor de sport/fitness și terenurilor de joacă pentru copii,  inventarierea acestora și trecerea la balanța preturilor de sector

Proiect de decizie inclus pe OZ la începutul ședinței

 

Statut: Transmis la reexaminare

Subiectul a fost trimis la reexaminare fără a fi audiat, cu toate că o parte din consilierii care anterior părăsiseră ședința în semn de protest, au revenit anume pentru a putea vota la acest subiect.  

 

Victor Poleacov a încercat să închidă ședința, însă procedura de vot a fost întreruptă de Eugen Balțat, un cetățean nemulțumit de faptul că nu i s-a oferit dreptul la cuvântare, deși a așteptat toată ședința pentru aceasta. Și consilierul Valerii Klimenko (P. Șor), care aștepta etapa discursurilor politice, a protestat față de închiderea ședinței, însă în van. Astfel, cea mai mare parte a consilierilor au părăsit sala, iar pentru închiderea ședinței au votat PSRM - 22 voturi, PD - 1 și PCRM -1. 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ:

 


Publicat de:

Distribuie