De la 1 iunie - la piață și muzeu
De la 1 iunie, cetățenii vor putea merge la piață și la muzee, iar de la 15 iunie își reiau activitatea unitățile de alimentație publică și sălile de sport. Toate acestea trebuie să respecte instrucțiunile menite să prevină infectarea cu COVID-19. Totodată, numărul de cazuri de îmbolnăviri este în continuă creștere, iar experții critică deciziile autorităților de a relaxa restricțiile. Dacă sunteți martorul încălcărilor normelor de prevenire a COVID-19, vă îndemnăm să ne scrieți, atașând fotografii și video, la primariamea@gmail.com.
Noi măsuri de relaxare
În data de 1 iunie, pe teritoriul Republicii Moldova avem 8251 de cazuri confirmate de infectare cu COVID-19, 4581 cazuri de recuperare, 295 de decese și 38 092 de cazuri monitorizate. Municipiul Chișinău rămâne a avea cele mai multe cazuri - 2569. Chiar dacă numărul de infectări nu scade, autoritățile au decis noi măsuri de relaxare pentru luna iunie. Hotărârea Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a mun. Chișinău din 26 mai 2020 indică reluarea mai multor activități, în conformitate cu Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 25 mai.
- De la 1 iunie, piețele comerciale își reiau activitatea urmând un set de instrucțiuni de prevenire a infecției. Este interzis comerțul stradal în jurul Pieței Centrale. Comerțul este permis doar în locurile amenajate.
- De la 1 iunie, se deschide biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu” și muzeele municipale, fără organizarea evenimentelor în masă;
- De la 1 iunie, se permite accesul la Grădina Zoologică;
- De la 15 iunie, unitățile de alimentație publică își reiau activitatea urmând un set de instrucțiuni de prevenire a infecției;
- De la 15 iunie, se deschid sălile de sport și de fitness, fără vestiar, baie sau piscină;
- Se fortifică capacitatea de spitalizare în spitalele clinice municipale strategice COVID-19. (Spitalele Clinice Municipale nr. 1, „Sf. Arhanghelul Mihail”, de Boli Contagioase pentru Copii și cel pentru copiii „V. Ignatenco”, precum și Maternitatea municipală nr. 2);
- Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” va prelua în continuare toate urgențele medico-chirurgicale ce țin de mun. Chișinău;
Totodată, rămân în vigoare măsurile adoptate anterior în hotărârea nr. 11 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 15 mai.
- Respectarea distanței sociale între persoane de minim 1 metru;
- Respectarea regulilor de igienă a mâinilor;
- Respectarea regulilor de igienă respiratorie;
- Persoanele cărora li se stabileşte regimul de autoizolare asigură respectarea regimului respectiv sub proprie răspundere;
- Respectarea măsurilor impuse de autorități de către persoanele fizice şi juridice care se află în teritoriile sau instituțiile cu regim de carantină;
- Monitorizarea personală a stării de sănătate;
- Purtarea măştilor în transportul public, spațiile comerciale şi spații publice închise, în situația în care nu poate fi respectată distanța socială/fizică. Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul.
Relaxări criticate
Relaxarea măsurilor a fost criticată deopotrivă de experți și de cetățeni. Aceștia spun că cifrele legate de pandemia COVID-19 nu sunt îmbucurătoare, iar numărul de cazuri noi și de decese este în creștere. Totodată, autoritățile nu au un set de măsuri foarte clare pentru fiecare domeniu de activitate.
Prin urmare, Primăria Mea vă recomandă în continuare să evitați locurile aglomerate, să vă spălați pe mâini, să păstrați distanța socială și să respectați drepturile și siguranța altor cetățeni.
Dacă sunteți martorul încălcărilor normelor de prevenire a COVID-19, vă îndemnăm să ne scrieți, atașând fotografii și video, la primariamea@gmail.com.
Cum vor funcționa piețele
1) Dezinfecția întregului utilaj de lucru, utilajului frigorific, spațiilor de depozitare și comercializare a produselor/mărfurilor, tejghelelor și întregului teritoriu.
2) Organizarea fluxului pentru cumpărători, cu ieșiri și intrări separate.
3) Atenționarea vizitatorilor despre obligativitatea respectării distanței fizice.
4) Monitorizarea stării de sănătate a angajaților, inclusiv termometria, la începutul zilei de muncă cu asigurarea evidenței.
5) Efectuarea obligatorie a termometriei la intrarea în piață a fiecărui vizitator;
6) Instalarea în locuri vizibile și accesibile a dozatoarelor cu soluție dezinfectantă;
7) Asigurarea obligatorie a tuturor angajaților cu echipament de protecție (măști, mănuși). În halele/pavilioanele de comerț de tip închis, suplimentar vor fi instalate, după posibilitate, ecrane de protecție sau vor fi utilizate viziere.
8) Organizarea locurilor comerciale cu respectarea unei distanțe de 2 metri între ele.
9) Asigurarea cu soluții dezinfectante pentru respectarea igienei mîinilor.
10) Asigurarea bunei funcționalități a unităților sanitare de pe teritoriul piețelor, asigurarea permanentă a acestora cu soluții dezinfectante, conectarea la rețele de apeduct și sistem de canalizare.
11) Organizarea măsurilor de dezinfecție a inventarului și suprafețelor de lucru cu soluții pe bază de alcool, cu o periodicitate de cel puțin 3 ore, fără deteriorarea calității și siguranței produselor alimentare.
12) Comercianții/vînzătorii vor solicita cumpărătorilor respectarea distanței fizice de cel puțin 1 metru.
13) La finele fiecărei zile se va efectua dezinfecția utilajului/inventarului de lucru, utilajului frigorific, spațiilor de depozitare și comercializare a produselor/mărfurilor, tejghelelor și întregului teritoriu.
14) Informarea comercianților și cumpărătorilor referitor la măsurile de sănătate publică pentru prevenirea infecției COVID 19 prin intermediul postului local de radio sau alte dispozitive audio precum și prin afișarea materialelor informative;
15) Administrația piețelor va aduce la cunoștință măsurile tuturor operatorilor economici care își desfășoară activitatea în cadrul piețelor comerciale.
16) Organele competente vor asigura monitorizarea respectării măsurilor.