PrimariaMea
Cum să construiești un bloc fără autorizație în zonă de parc? Cazul din str. Coca 7 Image
30 apr. 2021

Cum să construiești un bloc fără autorizație în zonă de parc? Cazul din str. Coca 7

Zilele trecute un scandal imobiliar mai vechi a intrat din nou în atenția publicului: a fost reluată construcția blocului din str. E. Coca 7. De patru ani, compania încearcă finalizarea lucrărilor, fără a avea o autorizație de construcție. Contactat de Primăria Mea, pretorul sectorului Buiucani a spus că pentru următoarele 10 zile, lucrările vor fi sistate. Totodată, acesta a menționat că există o decizie a Curții de Apel care obligă municipalitatea să emită autorizația de construcție. Între timp, compania a sponsorizat mai multe lucrări de reamenajare în capitală. 

Trei ani de lucrări cu scandal

În noiembrie 2017, compania „Art-Ex Construct” solicită de la Direcția Arhitectură eliberarea autorizaţiei de construcţie la adresa Coca 7, în apropierea parcului Dendrarium. Arhitectul şef de atunci a avizat proiectul şi l-a transmis spre examinare viceprimarului responsabil de acest domeniu şi secretarului general al Consiliului Municipal Chişinău. În aceeaşi zi, proiectul autorizaţiei de construcţie a fost restituit Direcţiei Arhitectură, pentru că actele puteau fi eliberate doar după aprobarea Planului Urbanistic Zonal de către CMC. Această informație a fost furnizată de actuala arhitectă șefă a orașului, Svetlana Dogotaru, la o solicitare adresată de către Publika. Autorităţile municipale au informat compania despre această decizie printr-o scrisoare expediată în decembrie 2017. Însă agentul economic s-a adresat în instanţă, invocând că nu a primit răspunsul în termenul legal şi a solicitat eliberarea tacită a autorizaţiei de construcție. Judecătoria Chişinău cu sediul la Buiucani i-a dat câştig de cauză, iar în perioada 2017-2019 au fost emise mai multe hotărâri judecătoreşti în baza acestei decizii. 

În mai 2018, Primăria dispune stoparea necondiţionată a lucrărilor de construire pe şantierul din str. Eugen Coca, sectorul Buiucani. În comunicat se mai menționează că: „proprietarul terenului din str. Eugen Coca, 7 desfăşoară lucrări de construire în lipsa actelor permisive și, de asemenea, a ocupat și a îngrădit, în mod abuziv, un teren proprietate municipală, iar lucrările de construire au generat un conflict cu locatarii din zonă. Până acum, proprietarul nu a reacţionat la sesizările administraţiei publice locale, dar nici la prescripţia Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică emisă în acest sens.”    

Sursa foto: https://www.facebook.com/vadim.brinzaniuc Sursa foto: https://www.facebook.com/vadim.brinzaniuc

În iulie 2019, pretorul sectorului Buiucani informa pe Facebook că „toate lucrările de construire au fost sistate. Macaraua turn a fost sigilată. În continuare, orice intervenție pe șantier va fi ilegală.” Iar în august 2019 a scris că a fost demolat gardul instalat ilegal și eliberat terenul public municipal, ocupat ilegal. În ianuarie 2020, și primarul Ion Ceban dispune stoparea lucrărilor de construcție și eliberarea terenului municipalității. 

La 28 aprilie 2021, compania de construcție continuă lucrările, aducând paza particulară pentru a proteja șantierul. Pe rețelele de socializare, consilieri municipali au anunțat că va urma o discuție la Pretura sectorului Buiucani. L-am întrebat pe consilierul PAS, Alex Trubca, care a fost rezultatul întâlnirii. Acesta a declarat că argumentul companiei este că există o decizie a Curții de Apel prin care se consideră că a primit autorizație de construcție în mod tacit. Această decizie este însă contestată la Curtea Supremă de Justiție.

Lucrări sistate pe 10 zile

Contactat de Primăria Mea, pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brânzaniuc a declarat că deocamdată lucrările sunt sistate, cel puțin pentru următoarele 10 zile, iar companie este obligată să evacueze tot ce se află pe terenul municipal. Totodată acesta a menționat că există decizia Curții de Apel care obligă administrația publică locală să emită autorizație de construcție. În următoarea săptămână, Pretura se va consulta cu Direcția Asistență Juridică pentru a găsi soluții la această problemă. 

 

În litigiu cu Primăria, dar sponsorizând lucrări de reamenjare

În februarie 2021, Ziarul de Gardă publică investigația „Sponsorii cu interese ai Primăriei Chișinău”. Printre exemplele aduse de jurnaliști, se regăsește și compania „Art-Ex Construct”, care a sponsorizat mai multe lucrări în sectorul Buiucani: 

„Deși Pretura Buiucani a informat oficial că „Art-Ex Construct” a contribuit doar la „schimbarea stratului de asfalt al aleilor pietonale în dale de beton”, am constatat că aceasta a sponsorizat și amplasarea scaunelor din parcul Bucuriei.” 

Scuarul din str. Bucuriei, renovat cu suportul companiei de construcții „Art-Ex Construct”. Sursa: https://www.zdg.md/investigatii/ancheta/video-sponsorii-cu-interese-ai-primariei-chisinau/ Scuarul din str. Bucuriei, renovat cu suportul companiei de construcții „Art-Ex Construct”. Sursa: https://www.zdg.md/investigatii/ancheta/video-sponsorii-cu-interese-ai-primariei-chisinau/

ZDG mai prezintă și replica directorului companiei, Radu Talmaţchi, care a declarat că lucrările au fost făcute dezinteresat și nu există nicio legătură între litigii și sponsorizări.

Site-ul companiei la moment nu este funcțional , însă un anunț imobiliar din anul 2020 indică un preț începând de la 1300 de euro per metru pătrat, blocul fiind într-o zonă de parc. 

*Sursă foto imagine reprezentativă: https://www.facebook.com/photo?fbid=3942364485883277&set=a.597111157075310

Autoare: Vlada Ciobanu

 


Publicat de:

Distribuie