PrimariaMea
Cum înverzim corect municipiul? Image
22 oct. 2020

Cum înverzim corect municipiul?

Copacii plantați săptămâna trecută de autoritățile municipale și voluntari, cel mai probabil, nu se vor prinde și vor muri. Asta spun experții în ecologie. Aceștia au solicitat amânarea plantării, dar fără rezultat. Aceasta este prima ieșire de plantare din cele preconizate de Primărie, care dorește să planteze 100 000 de arbori în capitală până la finele sezonului. Reprezentanții comunității „Plantăm fapte bune în Moldova” ne explică ce s-a întâmplat și ce putem face mai departe. 

Despre campanie, pe scurt

Pe 18 octombrie, primarul general, alături de funcționari, consilieri și voluntari, au ieșit la o acțiune de plantare a copacilor. Scopul enunțat de primar este de a readuce Chișinăului titlul de „cea mai verde capitală europeană”. Duminică, au fost plantați aproximativ 2000 de copaci, iar în total, se planifică sădirea a 100 000 până la sfârșitul perioadei de plantare. Arborii vor fi sădiți în parcuri, spații verzi, curți de blocuri ale capitalei, având peste 1 metru înălțime și fiind de 60 de soiuri diferite (plopi, castani, salcie, pomi fructiferi, tei, frasini etc.).

 Image  Image  Image

Sursă: facebook.com/i.ceban.public

Plantăm copaci, care e problema? 

Organizații precum Seed it Forward și Plantăm fapte bune în Moldova au bătut alarma, spunând că acțiunile municipalității sunt dăunătoare pentru copaci și o irosire de bani, deoarece aceasta nu e perioada potrivită pentru a planta arbori. Am discutat cu reprezentanții „Plantăm fapte bune în Moldova”, care ne-au explicat câteva reguli simple: 

- Copacii trebuie plantați când au încheiat ciclul vegetativ - adică atunci când le-au căzut frunzele sau înainte de înmugurire; 

- Arborii trebuie plantați când sunt temperaturi peste -2°C- înainte de începerea iernii sau iarna, când sunt temperaturi mai calde; 

- Dacă arborii sunt mai măricei (ca aceștia plantați) și au frunze, trebuie plantați cu balot de pământ, astfel încât rădăcinile să fe protejate și să fie sporite șansele de supraviețuire; 

- Arborii ar trebui plantați prioritar în zonele care se află în stare de degradare avansată și nu acolo unde flora este deja suficient de dezvoltată; 

- Copacii pot fi plantați aproape unul de celălalt, doar cu condiția să fie verificate periodic starea de dezvoltare și fitosanitară, și să fie tăiați cei care nu se dezvoltă bine. 

De aceeași părere este și ex-secretara de stat a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - Iuliana Cantaragiu, care a publicat pe Facebook un mesaj prin care și-a exprimat indignarea față de acțiunile municipalității. 

Echipa Primăria Mea își exprimă regretul față de nepăsarea autorităților municipale în ce privește irosirea banilor publici și acțiunile organizate în ultima perioadă și extrem de promovate în mediul online. Sperăm că autoritățile vor ține cont de opinia experților în domeniu și vor organiza următoare acțiune de plantare când timpul va fi potrivit pentru arbori, indiferent că asta va fi până la sfârșitul lunii acestea sau în lunile care urmează. 

Autoare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie