PrimariaMea
Criza energetică și termică versus măsurile întreprinse Image
27 oct. 2022

Criza energetică și termică versus măsurile întreprinse

Criza energetică și termică afectează toate domeniile. Tot mai multă lume conștientizează necesitatea economisirii resurselor, fiind îngrijorată de cantitatea limitată și costurile sporite. Guvernul a lansat un sistem de compensare a cheltuielilor la consumul de energie, dar nu e pe deplin operațional.

Deși, pregătirile pentru noul sezon de încălzire au fost finalizate, doar unele instituții au fost conectate la agentul termic.

Piețele artizanale de fermieri EcoLocal ar trebuie extinse, nu politizate. Cu acest îndemn a fost deschisă ședința serviciilor primăriei din 24 octombrie de către edilul capitalei. Acesta a remarcat că există un flux sporit de oameni la piețele artizanele din sectoarele Centru, Botanica și Ciocana.

Primarul a avut doar o scurtă intervenție la începutul ședinței, invocând motivul aflării la Strasbourg, unde participă la a 43-a ediție a Congresului autorităților locale și regionale în calitate de vicepreședinte a organizației. Acesta s-a arătat preocupat de criza energetică, menționând că până acum nu a fost informat de către guvernare despre strategia de funcționare în circumstanțele actuale.

Conducerea ședinței a fost preluată de către viceprimarul Ilie Ceban.


Măsurile întreprinse în domeniul social și de sănătate la nivelul municipiului Chișinău


În Chișinău a fost dat startul sezonului de încălzire în instituțiile de învățământ și parțial în instituțiile medicale. La agentul termic au fost conectate:

127 din cele 129 de instituții de educație timpurie din oraș, celelalte vor fi conectate ulterior după înlăturarea avariilor de pe traseul ce duce spre instituții;

16 din cele 25 de instituții de educație timpurie din suburbii, responsabilitatea ținând de nivelul primăriilor locale.

Instituțiile secundare vor fi conectate la agentul termic după vacanța de toamnă.

 

Boris Gîlca, șef al Direcției generale asistență medicală și socială, a comunicat că toate instituțiile medicale sunt pregătite pentru sezonul de încălzire. La sursa centralizată de agent termic au fost conectate secțiile de maternitate, secțiile de pediatrie și unele spații din spitalele pentru copii. De asemenea se mai practică conectarea graduală la agentul termic, pe timp de noapte. Raportorul s-a arătat profund îngrijorat de costurile pentru agentul termic și electric. Directorii instituțiilor medicale au purtat discuții cu reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în medicină, însă situația a rămas neclară și nu există o certitudine privind acoperirea costurilor de întreținere. 


COVID-19, gripă și răceală


În instituțiile medicale, pe fundalul scăderii numărului cazurilor COVID-19, apar tot mai des cazurile de gripă sezonieră. Toate persoanele, în special persoanele din categoria de risc sporit și nu numai sunt invitate la instituțiile medicale de asistență primară pentru vaccinarea antigripală în paralel cu vaccinarea anticovid. Pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 2190 de adresări la urgență, predominând cazurile de răceală și viroză. 


Compensarea cheltuielilor la consumul de energie


La data de 5 octombrie, Guvernul Republicii Moldova a lansat sistemul informațional „Vulnerabilitate energetică” (SIVE). Sistemul va asigura evidența centralizată automatizată a solicitanților și a beneficiarilor de compensații, precum și a furnizorilor de energie. Platforma online va exclude factorul uman din procesul de acordare a compensațiilor. Din motiv că sistemul nu e pe deplin operațional, iar majoritatea persoanelor în etate nu au competențe digitale, toți asistenții sociali sunt antrenați să acorde asistență la înregistrarea pe  compensatii.gov.md. Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a precizat că beneficiarii au întâmpinat dificultăți la accesarea platformei. Platforma înregistrează un flux sporit de accesări, dar eroarea apărută la înregistrarea asistată nu permite generarea codului de confirmare. Totodată, în toate instituțiile medicale se monitorizează respectarea cu strictețe a ordinelor interne ce vizează economisirea energiei electrice.


Situația refugiaților de la „Patria - Lukoil”


Centrul municipal de plasament temporar al refugiaților „Patria - Lukoil” continuă să gestioneze fluxul de refugiați. Pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate circa 160 de adresări pentru asistență medicală. La peste 30 de cazuri a fost necesară internarea în spital. În special, adresările au venit din partea mamelor cu copii.


Întreținerea infrastructurii rutiere din municipiul Chișinău și pregătirea gospodăriei drumurilor către sezonul rece 


Vitalie Mihalache, șef al Direcției generale transport public și căi de comunicație, a raportat că BERD și BEI au finanțat proiectul de reabilitare a străzilor centrale și modernizarea iluminatului stradal în sectorul Centru.

Continuă lucrările de reabilitare a trotuarelor și a sistemului de canalizare pe străzile 31 August 1989, Tighina și Alexandru cel Bun în scop de plombare și neadmitere a infiltrării apelor în rezultatul precipitațiilor atmosferice. Pe străzile Socoleni, Ion Neculce, Tudor Vladimirescu și Dumitru Rîșcanu se duc lucrări masive de asfaltare.

Raportorul a precizat că odată cu plecarea elevilor în vacanța de toamnă, se vor începe lucrările la intersecția străzilor Alexandru cel Bun cu Ismail. Pe durata reparațiilor vor fi schimbări de rute a unităților de transport public.

Au fost finalizate lucrările de:

frezarea și decaparea sistemului rutier existent în perimetrul străzilor Serghei Lazo, Sfatul Țării;

aplicarea marcajului rutier pe bd. Renașterii Naționale, str. Tudor Vladimirescu, str. Bogdan Voievod, str. Ceucari;

reabilitarea sistemului rutier pe perimetrul străzilor 31 August 1989, Sfatul Țării și Maria Cebotari.

Luând în considerare achiziția unităților suplimentare de transport până la sfârșitul anului, se execută lucrări de măsurare care ar permite modificarea unor curse a transportului municipal.

În final, raportorul a menționat că sunt luate măsuri de diminuare a consumului de energie electrică prin controlul de la distanță a iluminatului stradal.


Campania de salubrizare


La campania de salubrizare de toamnă, care a început sâmbătă, 22 octombrie, au participat reprezentanți ai societății civile, angajații instituțiilor de stat, elevi și 500 de voluntari din sistemul educațional.

În sectorul Ciocana cu implicarea a 400 de voluntari au fost evacuate 6 remorci de gunoi menajer din parcul „Pădurea Rîșcani”. Str. Florilor și str. Calea Orheiului au fost salubrizate de către 200 de persoane. 

În sectorul Centru, în ambele zile de odihnă, s-a înregistrat o implicare activă în campania de salubrizare. A fost posibilă salubrizarea unei porțiuni din parcul „Valea Trandafirilor”, străzile Tăbăcăria Veche, Pașcani, Haltei și albiile afluenților râului Bîc, cu implicarea a 350 persoane, dintre care 50 de studenți din cadrul Academiei Militare „Alexandru cel Bun".

În sectorul Buiucani au fost curățate zonele parcului „La Izvor” și parcului „Butoiaș” de către cele  200 persoane.

La finalul ședinței, viceprimarul, Ilie Ceban a informat că municipalitatea lucrează la un amplu program de înverzire, despre care nu poate oferi mai multe detalii.

Responsabilă de monitorizare: Alina Stăvilă


Publicat de:

Distribuie