CORNELIU CIRIMPEI ÎN RUBRICA „CE SE’NTÂMPLĂ, CHIȘINĂU?”
De această dată, pe 23 ianuarie 2017, în rubrica noastră săptămânală a știrilor despre municipiul Chișinău, a acceptat să participe bunul nostru prieten și îndrăgitul mentor al programului Challenger (la care, printre altele, vă încurajăm să aplicați!), Corneliu Cirimpei.
Din întreaga listă de știri despre Chișinău din ultima săptămână, Corneliu a ales să vorbească despre două, criteriul determinant fiind interesul cetățenilor vizavi de prioritățile pe care le au ei. "De fapt, în ultimul an am făcut mai multe sondaje în Chișinău, ca să determin că, de fapt, chișinăuienii au doar două probleme majore, celelalte fiind cu mult sub acestea. Aproape fiecare chișinăuian care este întrebat ce îl deranjează în Chișinău, în primul rând vorbește despre mizerie, despre gunoiul care este în jur și, într-al doilea rând, menționează trotuarele proaste."
Astfel, titlul primei știri alese de Corneliu sună astfel: "Ninsorile din Chișinău "au păpat" din bugetul municipal peste 6 milioane de lei timp de două săptămâni." "Vom afla ce înseamnă, de fapt, "au păpat". Un cetățean care nu este inițiat, prima dată când aude această cifră spune "Wow! Tocmai 6 milioane de lei!" Dar dacă o raportăm la numărul de contribuabili care există în Chișinău și la datele din Registru (noi avem 622 952 de cetățeni în orașul Chișinău), ne dăm seama că s-au cheltuit din buzunarul fiecărui contribuabil cam 10 lei. Un pachet de sare costă 5 lei, respectiv fiecare chișinăuian a contribuit cu 2 kg de sare pentru deszăpezirea orașului Chișinău. Clar lucru că nu a fost utilizată sarea de către acei agenți care urmau să se ocupe de acest lucru, dar au fost utilizate alte materiale." Potrivit lui Ștefan Radu, continuă știrea, angajații Exdrupo au folosit în perioada menționată 4200 de tone de material anti-derapant, iar în prezent întreprinderea își completează stocurile pentru a face față unei eventuale ninsori. Totodată, directorul asociației "Spații Verzi", Eliferii Haruța, a declarat în cadrul ședinței Primăriei că angajații întreprinderii pe care o conduce au împrăștiat circa 20 de tone de nisip. "Putem să remarcăm că Ștefan Radu a câștigat competiția cu 4200 la 20 vizavi de capacitatea de a împrăștia material anti-derapant în Chișinău" a remarcat Corneliu. Primarul Dorin Chirtoacă a apreciat pozitiv activitatea de deszăperire din acest an, menționând: "Se vede rezultatul! Nu e perfect, se putea și mai bine, însă, comparativ cu anii precedenți, din 2007 și până în prezent, e mai bine!"
"Dacă e să analizăm aceste calcule, concluzia e că s-a cheltuit mult prea puțin. Dar, să vedem care a fost calitatea cheltuirii acestor 6 milioane" a încheiat Corneliu.
A doua știre, care este mai optimistă în viziunea lui Corneliu, și după părerea lui, rămâne în competența chișinăuienilor cointeresați să urmărească cum funcționarii publici își vor îndeplini anumite promisiuni, sună în felul următor: "Aleea de pe bulevardul Mircea cel Bătrân de la Ciocana ar putea fi renovată anul acesta."
"Probabil că principala îmbinare de cuvinte aici ar fi "ar putea fi renovată", dar ar putea și să nu fie renovată", a punctat Corneliu, fiindcă pretorul sectorului Ciocana Galina Bostan susține că resurse financiare pentru reabilitarea integrală a aleei au fost solicitate din bugetul municipal și anul trecut, însă banii nu au fost găsiți." "Sper că anul acesta, spune Galina Bostan, la insistența noastră, vom putea reabilita aleea de pe Mircea cel Bătrân, unde se plimbă sute de oameni. Vrem să restabilim întreg pavajul, zona verde și iluminarea publică" mai adaugă știrea.
"Această declarație nu este nimic altceva decât fixarea în agenda politică a pretorului sectorului Ciocana a unui obiectiv, care, de fapt, este așteptat de către cetățenii sectorului Ciocana. Probabil că pe timpul lui Serafim Urechean, când era primar de Chișinău, a fost prelungit bulevardul Mircea cel Bătrân și simt eu că el nu este cel mai vechi bulevard din Chișinău." a comentat invitatul nostru. "Respectiv, trotuarul acestui bulevard nu este cel mai dărăpănat. În același timp, dacă mă gândesc la sectorul Centru și, în special, la strada Hîncești, care tot suferă de picioarele cetățenilor orașului Chișinău, care am impresia că are un milion de ani, nimeni până în prezent nu-și asumă anumite obligații vizavi de repararea trotuarului acestei străzi.Există pretori care nu se tem să-și asume anumite obligații și sperăm să existe cetățeni care să urmărească asumarea acestor obligații. Dar, în același timp, cu părere de rău, există pretori care nu-și asumă obligații vizavi de anumite compartimente care reprezintă, în urma sondajelor pe care le-am menționat inițial, o prioritate pentru cetățeni."
La final, Corneliu a încheiat rubrica din 23 ianuarie pe o notă optimistă: "Sper că în continuare vor fi tot mai multe știri pozitive despre ceea ce se întâmplă în Chișinău din perspectiva trotuarelor și a curățeniei."
Noi, echipa PrimăriaMEA, împărtășim totalmente speranța invitatului nostru Corneliu Cirimpei și îi mulțumim pentru colaborare.
Vă invităm și pe cei mai curajoși și carismatici dintre voi să participați în rubrica noastră, scriindu-ne pe facebook sau la adresa noastră de email! Nu uitați să ne dați like la pagina noastră de facebook și să urmăriți în continuare rubrica săptămânală „CE SE’NTÂMPLĂ, CHIȘINĂU?”. Vă cuprindem cald și vă așteptăm cu drag să ne acceptați provocarea!
Video-ul integral îl puteți urmări mai jos: