Conectarea căldurii în instituțiile sociale, pregătirea infrastructurii pentru sezonul rece și salubrizarea din capitală
Durata ședinței: 22 min
Autoritățile continuă pregătirile pentru sezonul rece. Aceștia au raportat executarea lucrărilor de inspectare a infrastructurii și conservarea proiectelor investiționale. Totodată, unele proiecte precum reparația străzii 31 august 1989 și trotuarul str. Mihail Kogălniceanu, aflate la etapa finală, sunt în întârziere.
În altă ordine de idei, până la sfârșitul săptămânii curente, în toate instituțiile de învățământ preșcolar va fi pornită căldura. În același timp, în instituțiile medico-sociale se intervine, la necesitate, cu surse de căldură alternativă, care se conectează la electricitate. Autoritățile continuă monitorizarea temperaturilor din încăperi, iar la solicitarea instituției pornesc căldura. De îndată ce aceasta va scădea considerabil, Primăria Chișinău va semna dispoziția cu privire la livrarea agentului termic fondului locativ.
În plină desfășurare este campania de salubrizare. La final de ședință, reprezentanții serviciilor municipale au fost însărcinate să identifice metode eficiente de colectare a frunzișului.
Conectarea instituțiilor sociale la sursa centralizată de încălzire
Primăria Chișinău informează că vor conecta căldura în blocurile locative, atunci când nivelul temperaturilor va coborî considerabil. Din acest temei, în instituțiile sociale, autoritățile încă nu au semnat dispoziția cu privire la livrarea agentului termic. Astfel, conectarea căldurii este efectuată în regim individual pe fiecare instituție, la solicitare. În așa mod, Termoelectrica a conectat căldura în 59 de instituții din învățământul preșcolar. În instituții medico-sociale se intervine la necesitate cu surse de căldură alternativă, care se conectează la electricitate.
Întreținerea infrastructurii rutiere
Din aprilie 2022 a început reparația străzii 31 august 1989, iar conform contractului de execuție, lucrările urmau a fi finalizate la sfârșitul anului 2022. La început de noiembrie 2023, autoritățile încă nu pot finaliza lucrările, deoarece continuă amenajarea gazonului și aplicarea marcajului rutier. Ulterior, urmează a fi amenajate trecerile pietonale și verificat iluminatul stradal. În același timp, lucrările inițiate pe trotuarul str. Mihail Kogălniceanu, cuprins în tronsonul străzilor Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni care urmau a fi încheiate pe 5 noiembrie 2023, continuă și această săptămână.
Pe o suprafață de 1600 m² au fost executate lucrări de plombare a drumurilor.
În contextul ploilor care au avut loc, autoritățile au pus accent pe salubrizarea grilajelor și fântânilor de canalizare pluvială.
Totodată, Dumitru Ceban, șef adjunct al Direcției generale mobilitate urbană a raportat salubrizarea pasajelor subterane, stațiilor de transport public, spălarea părții carosabile și curățarea prin aspirare a frunzelor. Suplimentar, continuă inspectarea infrastructurii rutiere și conservarea proiectelor investiționale. În cele din urmă, vor finaliza planul de intervenție în sezonul rece.
Campania de salubrizare de toamnă
Pe parcursul unei săptămâni, serviciile primăriei au reușit să mobilizeze 300 de muncitori la campania de salubrizare. Ca urmare, a fost evacuat un volum mare de deșeuri vegetale, mai exact 382 de rute. O atenție sporită este acordată colectării frunzișului.
Inga Badrajan, director-adjunct al Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” a adăugat că au curățat parcurile, aleile stradale cu 282 muncitori. În total, de pe un teritoriu cu o suprafață de 21 ha au fost evacuate 119 rute cu deșeuri. De asemenea, au fost curățați 125 de arbori și continuată plantarea florilor multianuale, a arbuștilor și însămânțarea cu iarbă a unei suprafețe de 2 280 m² de teren.
La finalul ședinței, viceprimarul Ilie Ceban a solicitat serviciilor municipale să identifice pe parcursul unei săptămâni metode eficiente de colectare a frunzișului, care ulterior vor fi examinate, iar cele viabile, vor fi aplicate.