Cinci milioane de lei pentru flori anuale și alte 24 de milioane pentru gazon
În primele cinci luni ale acestui an, Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” a cheltuit aproape patru milioane de lei pentru plantarea florilor în capitală. Într-un răspuns oferit de responsabilii întreprinderii, la solicitarea Primăria Mea, se arată că cei 3 805 410 lei au fost dați pe flori cumpărate în urma licitațiilor deschise și cererii ofertelor de prețuri.
Pentru anul 2024, la linia de buget „Plantarea plantelor floricole anuale și multianuale”, municipalitatea a alocat 5 226 500 lei, conform bugetului provizoriu pentru 2024. Așa se explică nenumăratele fâșii de flori, plantate periodic pe spațiile publice, care bucură ochii câteva luni, după care se usucă (video).
În același timp, sursele financiare alocate în acest scop au crescut de la un an la altul. În 2023 au fost alocați cu 226 400 lei mai puțin, iar în 2022 cu 2 070 100 lei. Fără zgârcenie s-au dat și banii pentru gazon. În 2024 cheltuielile pentru iarbă ajung la peste 24 milioane de lei, adică de aproximativ două ori mai mult decât în 2022.
I-am întrebat pe cei de la Spații Verzi care sunt criteriile de alocare a banilor, iată ce ne-au răspuns:
„Decizia de a planta flori se ia conform planului de acțiuni. Avem ca obiectiv ecologizarea mediului urban și susținerea biodiversității în spațiile verzi. Criteriile de amenajare, înființare și completare a petelor urbane sunt de ordin arhitectural urbanistic, funcțional, ecologic și estetic.”
Aceștia ne-au mai declarat că primesc reacții pozitive din partea oamenilor, precum și solicitări din partea lor de a organiza activităților de plantare.
Cu toate acestea, întreprinderea nu are un plan strategic de dezvoltare și extindere a spațiilor verzi. Responsabilii dau asigurări că-l vor avea în curând, datorită unui proiect PNUD Moldova.
Vecinii de peste Prut, de exemplu, chiar cei de la București, dau prioritate florilor de câmp. Maci, romanițe, albăstrele, margarete, toate sunt sustenabile mediului. Mai mult ca atât, plantele nu necesită udare și sunt o adevărată gustoșenie pentru albine sau alte insecte.
Adepții pajiștilor urbane sunt și ucrainenii. Florile de câmp și-au găsit loc și într-un parc din Vinița. Opțiunea este prietenoasă mediului, plămânilor, dar și buzunarului public.
Mai jos vă prezentăm sumele alocate de primărie pentru plantarea și îngrijirea florilor pentru anii 2022, 2023 și 2024.