PrimariaMea
Chișinăul inundat și reabilitarea parcului Ștefan cel Mare Image
10 iul. 2021

Chișinăul inundat și reabilitarea parcului Ștefan cel Mare

Ședința de luni a primăriei a avut loc în absența primarului, și a fost moderată de viceprimarul Ilie Ceban. Întrunirea a fost mai scurtă decât de obicei, deoarece funcționarii urmau să meargă în  în teren și gestiona consecințele ploilor abundente din ultima perioadă. Precipitațiile au făcut ravagii, blocând transportul public, inundând mașini și spațiile publice din oraș. Autoritățile continuă  să repare drumurile municipale, să soluționeze sesizările primite pe platforma eu.chisinau.md și lansează concursuri publice pentru reabilitarea parcului Ștefan cel Mare și a Scuarului Catedralei. Între timp, municipiul Chișinău a atins cota de 25% din populație vaccinată, iar numărul de cazuri de COVID-19 este în continuare mic. Totuși, autoritățile anunță că trebuie să sporim vaccinarea în contextul răspândirii variantei Delta a virusului.

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 05 iulie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 în Chișinău 

Peste 25% din chișinăuieni vaccinați 

Drumuri care se topesc, inundații și reparații curente

Lucrări la Stația de epurare și salubrizarea în oraș

Sesizări ale orășenilor fără rezolvare

 

În afara ședinței

Ploile abundente fac ravagii în capitală

Concurs de soluții pentru Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” și Scuarul Catedralei

 

COVID-19 în Chișinău

Municipiul Chișinău continuă să se afle sub Cod Galben de alertă epidemiologică,cu o scădere semnificativă a numărului de cazuri înregistrate, iar autoritățile așteaptă o nouă întrunire a Comisiilor de Sănătate Publică pentru a putea determina măsurile ce trebuie menținute. Până pe 4 iulie, în municipiu au fost înregistrate 106 300 cazuri de COVID-19 și 1907 decese, ceea ce reprezintă 41.36% din numărul total de cazuri pe Republică și 30.77% din numărul total de decese. Duminică, 4 iulie, 50 de persoane bolnave de coronavirus se aflau la evidență la domiciliu. Centrul COVID-19, aflat la Moldexpo, și o secție la Maternitatea municipală nr. 1 din capitală, sunt unicele instituții spitalicești unde sunt deschise secții pentru tratarea pacienților cu COVID-19. La începutul săptămânii, în instituțiile respective, erau internați 32 de pacienți, dintre care trei femei însărcinate. Celelalte spitale continuă internarea pacienților cu alte afecțiuni, inclusiv reabilitare post-covid.

 

Peste 25% din chișinăuieni vaccinați

Campania de vaccinare în municipiu continuă cu o dinamică bună, la moment fiind imunizați aproximativ 25% din orășeni. Totuși, varianta Delta, identificată și în România și Ucraina, îngrijorează autoritățile, care menționează necesitatea de a vaccina cel puțin 80% din populație pentru a ajunge la o siguranță din punct de vedere epidemiologic. Vaccinarea în municipiu este disponibilă în 70 de puncte de imunizare, care activează zilnic. Dintre acestea fac parte și Centrul Municipal de Vaccinare, la care sunt acceptați toți doritorii de a se imuniza, dar și punctele de vaccinare mobilă - troleibuzul și autobuzul care circulă prin municipiu. Mai mult, este posibilă solicitarea vaccinării la domiciliu pentru persoane cu dizabilități sau probleme motrice, și la locul de muncă. Pentru a beneficia de vaccinarea la domiciliu, pacienții trebuie să se adreseze medicului de familie. Autoritățile au anunțat și că, săptămâna următoare, cei care s-au vaccinat cu serul Sputnik V trebuie să se prezinte pentru rapel pe 17 iulie. De asemenea, pe 8 iulie, președinția a declarat că un nou lot cu peste 100 mii de vaccinuri Pfizer va sosi în curând în Republica Moldova, donație din partea guvernului României.

 

Drumuri care se topesc, inundații și reparații curente

Reparațiile în capitală sunt în desfășurare. La moment, angajații primăriei lucrează la reabilitarea acceselor din instituțiile de învățământ și în suburbii, precum și la aplicarea stratului de uzură, plombarea găurilor, injectarea asfaltului și lichidarea situațiilor de avariere. Până la sfârșitul săptămânii, autoritățile planifică să termine lucrările pe străzile I. Inculeț, Zelinski și bd. Mircea cel Bătrân. Totodată, a fost finisată construcția accesului  în Parcul Dendrariu, inclusiv amenajate trotuare în zona respectivă. Continuă lucrările și pe strada Belinski, tronsonul între str. I. Pelivan și I. Creangă, unde la moment este reparat trotuarul, iar în curând va fi înlăturat asfaltul vechi și turnat un strat nou de uzură. Ploile abundente însă dau bătăi de cap autorităților, fiind inundate mai multe străzi, inclusiv șantierul de pe strada Ion Creangă. 

A fost stabilit graficul de spălare și de udare a străzilor - procedură necesară pe perioada caniculară deoarece asfaltul cedează din cauza căldurii. 

 

Lucrări la Stația de epurare și salubrizarea în oraș

Lucrătorii Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi continuă lucrările de salubrizare în oraș, cosind iarba, doborând arbori și înlăturând chimic căpușele și ambrozia. Astfel, în săptămâna precedentă, au fost evacuate 43 de rute de iarbă cosită și au fost defrișați 148 de arbori - dintre care 26 în urma sesizărilor parvenite pe platforma eu.chisinau.md. În total, au fost luați la evidență 20 m3 de lemn și 273 metri steri de crengi.

În urma ședinței, Direcția Generală Locativ-comunală și Amenajare trebuia să prezinte un grafic de salubrizare, cu implicare mai mare în anumite zone din oraș și un grafic de curățare a platformelor din stațiile de așteptare care, deși există tehnica necesară, nu au fost salubrizate. 

Regimul de pompare a stației de epurare, în perioada ploioasă, a fost intensificat. De asemenea, conform lui Victor Croitoru, Director interimar operare și mentenanță, la moment la stație se lucrează asupra punerii în funcțiune a decantorului secundar nr. 6, urmând testele de performanță și în curând vor începe testele la turbosuflante. De asemenea, se va lucra la conectarea utilajelor electrice, fără de care nu este posibilă începerea testelor de performanță. 

 

Sesizări fără rezolvare

Cetățenii expediază în continuare autorităților problemele cu care se confruntă, prin intermediul platformei eu.chisinau.md. Totuși, cea mai mare parte dintre acestea rămân nerezolvate. Astfel, în perioada 1 iunie - 2 iulie, pe platformă au fost înregistrate 417 sesizări: Botanica - 84, Ciocana - 53, Centru - 104, Râșcani - 98, Buiucani - 78. Dintre acestea fiind rezolvate doar 76. Majoritatea problemelor soluționate se referă la salubrizare, evacuarea gunoiului, sistemele anti-parking, asfaltarea unor porțiuni avariate etc. 11 din 40 sesizări au fost soluționate de DGLCA, 6 din 119 de către Direcția generală transport public și căi de comunicație, 1 din 36 de către Regia Exdrupo, 7 din 24 de către Spații Verzi, 4 din 20 de către Lumteh, 5 din 10 de către Apă-Canal, o sesizare nesoluționată la Autosalubritate. 

Infografic: Problemele înregistrate pe eu.chisinau.md. Sursă: Primăria Mea Infografic: Problemele înregistrate pe eu.chisinau.md. Sursă: Primăria Mea

 

În afara ședinței

Ploile abundente fac ravagii în capitală

Ploile abundente au făcut ravagii la începutul săptămânii în capitală. Astfel, mai multe străzi au fost inundate în totalitate, inclusiv strada Albișoara - recent reparată și strada I. Creangă, actualmente în reparație. Din cauza inundațiilor, transportul public în anumite zone a fost sistat pe parcursul zilei de luni. Orășenii, indignați de gestionarea problemei, au publicat pe rețelele de socializare videouri și imagini în care arată cum sunt nevoiți să se deplaseze pentru a ajunge la serviciu. 

Pe de altă parte, în timpul inundațiilor, primarul general se afla într-o deplasare de serviciu în Austria. La reîntoarcerea sa, acesta a publicat un filmuleț prin care ar demonstra că problema inundațiilor nu este doar în Chișinău, ci și în multe alte orașe din lume, cu o infrastructură mult mai bine dezvoltată. Internauții însă nu au fost mulțumiți de explicația primarului, scriind în comentarii că problema inundațiilor în municipiu există de ani buni, inclusiv la cantități mai mici de apă, iar cantitatea de precipitații din orașele menționate este mult mai mare decât cea din Chișinău - motiv pentru care comparația nu este valabilă. Mai mult, aceștia i-au amintit primarului că investiția în reparația străzii Albișoara a avut scopul inclusiv de a evita astfel de inundații.  

 

Concurs de soluții pentru Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” și Scuarul Catedralei

Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” și Scuarul Catedralei vor fi reabilitate. Potrivit primarului, aceste spații publice au ajuns într-o stare deplorabilă. Astfel, pe data de 14 iulie, vor fi lansate concursuri internaționale pentru reamenajarea parcurilor respective. Concursurile se vor desfășura în două etape. Scopul concursurilor este de a găsi soluții optime pentru a conserva zonele din parcuri, dar și „reactivarea pe plan social și funcțional a acestora prin atractivitatea peisajelor create”. Reparația aleilor din scuarul Catedralei nu intră în concurs. Potrivit primarului, lucrările respective vor fi efectuate pe perioada desfășurării concursului. Reacțiile internauților, a specialiștilor și a organizațiilor non-guvernamentale nu s-au lăsat așteptate. Pe profilul personal al primarului, orășenii și-au exprimat îngrijorarea privind lucrările, solicitând să nu fie făcute intervenții majore, în special în contextul reabilitării scuarului „Mihai Eminescu”. Într-un alt grup pe rețelele de socializare, internauții și-au arătat neîncrederea față de realizarea proceselor necesare pentru prima etapă a concursului în mod transparent și calitativ, într-un termen atât de scurt. Asociația „Save Chișinău” a menționat că va monitoriza atent concursurile, în special în contextul în care parcurile respective nu necesită alte intervenții decât repararea scărilor, a aleilor și restaurarea havuzului. 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 


Publicat de:

Distribuie