PrimariaMea
Certificat de vaccinare pentru evenimente și varianta Delta Image
15 sept. 2021

Certificat de vaccinare pentru evenimente și varianta Delta

Republica Moldova este în Stare de Urgență în Sănătate Publică, după creșterea numărului de cazuri COVID-19. Astfel, începând cu 11 septembrie, accesul la evenimente este permis doar la prezentarea certificatului de vaccinare, a unui test COVID-19 sau la prezentarea dovezii de anticorpi în urma îmbolnăvirii cu COVID-19, iar autoritățile verifică respectarea măsurilor anti-covid în transportul public local și național. 

Între timp, campania de vaccinare progresează lent, numărul celor vaccinați cu schemă completă fiind 738 515 la nivel național, adică circa 27% din populația totală a Republicii Moldova. Autoritățile publice locale au folosit diverse mecanisme pentru a face vaccinarea accesibilă, printre care organizarea maratoanelor de vaccinare, imunizarea în transportul public și prelungirea regimului de lucru al policlinicilor de sector. Cu toate acestea, rata de vaccinare în municipiu - circa 30%, deși mai mare decât cea la nivel național, este departe de cele 70% menționate de Organizația Mondială a Sănătății că ar duce la o oarecare siguranță epidemiologică.

În municipiul Chișinău, există 70 de puncte de imunizare, care activează în regim special, inclusiv sâmbăta și duminica, iar vaccinarea este gratuită și disponibilă pentru orice doritor în vârstă de peste 18 ani. În Republica Moldova sunt oferite majoritatea tipurilor de vaccinuri aprobate la nivel mondial: Pfizer, Astrazeneca, Johnson&Johnson, SinoPharm și CoronaVac.

 

Revenim la Cod Roșu și Stare de Urgență în Sănătate Publică

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că în țară este instituită Starea de urgență în sănătate publică, între 10 septembrie și 30 octombrie. Noile prevederi includ: 

- Permiterea accesului la evenimente în aer liber (spectacole, concerte, festivaluri) sau în interior doar celor care: 

° pot prezenta certificat de vaccinare cu schemă completă, la 14 zile de la imunizare; 

° dispun de rezultatul negativ al unui test molecular efectuat în precedentele 72 ore, sau rezultatul unui test negativ antigen efectuat înainte cu cel mult 48 de ore; 

° prezintă un certificat care atestă că persoana a fost bolnavă de COVID-19 în ultimele șase luni sau prezența anticorpilor. 

- Intensificarea controalelor pentru respectarea măsurilor anti-COVID în transportul public local/municipal/raional/interraional și internațional; 

- Intensificarea controalelor generale pentru respectarea măsurilor anti-COVID atât de către persoane fizice, cât și juridice; 

- Intensificarea campaniei de informare privind măsurile de prevenție și necesității vaccinării. 

Conform Hotărârii, săptămâna curentă, Agenția Națională pentru Sănătate Publică va actualiza instrucțiunile privind activitatea agenților economici și prestatorilor de servicii sociale, iar Ministerul Sănătății va prezenta pentru aprobare Planul de pregătire și răspuns la infecția cu coronavirus până pe 13 septembrie. La moment, nu este clar când acesta va fi făcut public. 

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău (CESP) s-a întrunit în ședință luni, 13 septembrie, luând act de declararea stării de urgență în sănătate publică. Conform Hotărârii adoptate de CESP

- Purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile publice închise, în locurile aglomerate, în stațiile de transport și la evenimentele sau întrunirile cu caracter unic; 

- Distanța de 1 metru trebuie respectată la evenimentele publice; 

- Personalul din subdiviziunile Primăriei și a instituțiilor bugetare pot să se vaccineze din contul orelor de lucru; 

- Autoritățile municipale vor începe testarea gratuită a personalului nevaccinat din școli.

Impunerea stării de urgență a fost determinată de o creștere considerabilă, pe parcursul lunilor august și septembrie, a cazurilor de COVID-19. Aceasta este cauzată inclusiv de tulpina Delta, o variantă mai contagioasă și agresivă a coronavirusului. Dacă în iunie și iulie erau înregistrate cel mult 100 de cazuri zilnice de COVID-19, în luna august numărul acestora a crescut la 200-300 noi cazuri noi de infectare, iar în septembrie au fost înregistrate aproximativ 700 de cazuri zilnic. 

Totodată, deși autoritățile municipale au încetat să raporteze numărul săptămânal de infectări în capitală, datorită unei platforme dedicate, aflăm că de la începutul pandemiei până pe 14 septembrie, în municipiu au fost înregistrate 111 873 de infectări. Și numărul celor care au pierdut lupta cu boala a crescut, fiind înregistrate 1 961 decese. Astfel, în capitală sunt înregistrate aproximativ 40% din toate cazurile de COVID-19 de la începutul pandemiei și aproape 30% din decese. 

 

Tulpina DELTA: se transmite mai ușor și afectează și cei care au fost bolnavi anterior de COVID-19

Creșterea numărului de cazuri este cauzată, inclusiv, de apariția variantei Delta în Republica Moldova, lucru confirmat în urma unor analize de laborator efectuate în luna iulie. Conform testării respective, din 15 probe de teste pozitive 12 erau cauzate de această variantă. 

Ultimele cercetări privind varianta Delta, depistată pentru prima oară în India în octombrie 2020, demonstrează că aceasta are o rată de transmisibilitate de două mai mare decât variantele precedente. 

Infografic: Răspândirea variantei Alpha vs. varianta Delta. Sursă: Primăria Mea Infografic: Răspândirea variantei Alpha vs. varianta Delta. Sursă: Primăria Mea

Un studiu publicat în jurnalul Nature, în iulie 2021, a arătat că varianta Delta crează o cantitate de virus (încărcătură virală) de circa 1000 de ori mai mare decât celelalte variante. Mai mult ca atât, un studiu efectuat în China a depistat că, perioada de incubare a virusului e mai mică - patru zile în loc de cele șase ale virusului original.

O altă caracteristică a variantei Delta este rezistența acesteia la anticorpii creați în urma îmbolnăvirii de COVID-19. Conform unui studiu realizat în Franța, în cadrul căruia au fost testate persoanele care au suferit anterior de COVID-19 formând anticorpi, aceștia nu au contribuit semnificativ la neutralizarea variantei Delta a virusului. Totuși, în cadrul aceluiași studiu, o dată cu primirea a cel puțin unei doze de vaccin Pfizer sau AstraZeneca, nivelul de anticorpi a crescut semnificativ. 

Tabel: Comparația între variantele COVID-19 cele mai răspândite. Sursă: Primăria Mea Tabel: Comparația între variantele COVID-19 cele mai răspândite. Sursă: Primăria Mea

 

Cum ne protejăm de varianta Delta?

Cu cât mai mult un virus se înmulțește și mai multe persoane se infectează, cu atât mai mare este posibilitatea apariției unor noi tulpini, mai transmisibile și letale. Anume din aceste considerente, este necesară întreprinderea măsurilor de prevenție și control a răspândirii virusului, prima printre acestea fiind vaccinarea populației. 

Conform studiilor, varianta Delta, deși nu răspunde anticorpilor creați de o precedentă infectare, este oprită de răspunsul imun creat după vaccinare. Astfel, guvernul britanic a descoperit că imunizarea cu două doze de vaccin oferă o protecție de 87% împotriva variantei Delta, pe când eficacitatea unei singure doze împotriva infectării simptomatice este de 33%. Totodată, vaccinul AstraZeneca, conform Public Health England, oferă protecție de 92% împotriva cazurilor ce pot cauza spitalizarea, iar vaccinul Pfizer - 96%. Totodată, un studiu realizat în Africa de Sud care a implicat aproximativ 480 000 lucrători medicali a arătat o eficacitate a vaccinului Johnson&Johnson de 71% împotriva spitalizării și 96% împotriva deceselor cauzate de varianta Delta.

 

Îmbolnăviri și decese după vaccinare

Chiar și dacă vaccinurile au o eficacitate sporită, acestea nu protejează în totalitate față de îmbolnăvirea de COVID-19. Astfel, inclusiv în Republica Moldova, sunt cazuri în care persoanele vaccinate se îmbolnăvesc și decedează de COVID-19. 

Totuși, o analiză comparativă a numărului de persoane vaccinate și nevaccinate care s-au îmbolnăvit de COVID-19 demonstrează că imunizarea este eficientă. Astfel, în perioada 16 august - 14 septembrie, 14 657 persoane s-au îmbolnăvit de COVID-19, dintre care 12 331 nevaccinate și 2 326 vaccinate (15.87%). Totodată, de pe 2 martie până pe 7 septembrie, au fost înregistrate 2 453 decese cauzate de COVID-19, șase dintre care în rândul persoanelor vaccinate (două persoane vaccinate cu schemă completă și patru cu o doză, cu diverse vaccinuri - Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V și Johnson&Johnson). 

Infografic: Îmbolnăviri și decese a persoanelor vaccinate vs. nevaccinate în R. Moldova. Sursă: Primăria Mea Infografic: Îmbolnăviri și decese a persoanelor vaccinate vs. nevaccinate în R. Moldova. Sursă: Primăria Mea

Rata mai mică de îmbolnăvire și de deces în urma COVID-19 în rândul celor vaccinați este demonstrată de experiența altor țări, unde rata de vaccinare este mai mare. De exemplu, în Marea Britanie, în perioada 2 ianuarie - 2 iulie, 51 281 persoane au decedat în urma COVID-19. Dintre acestea, doar 640 erau vaccinate cu schemă completă, 11 617 primiseră o singură doză, iar 38 964 persoane erau din rândul celor nevaccinați. Același lucru poate fi observat și în Italia, care are o rată de vaccinare completă de circa 70% a populației 12-79 ani și peste 80% a persoanelor de peste 80 de ani. Conform rapoartelor italiene, în perioada iulie-august 2021, la nivel național au decedat 607 persoane, 63% dintre acestea fiind din rândul celor nevaccinați. Mai mult ca atât, autoritățile italiene atestă o diminuare cu 96% a numărului de internări în secția de terapie intensivă și decese, și o scădere de 93% a ratei de spitalizare.  

 

Unde ne putem vaccina 

Cea mai sigură cale pentru a scăpa de pandemie și restricții, este vaccinarea. Totodată, cu cât mai mult tărăgănăm procesul de imunizare a populației, cu atât mai posibilă este apariția unor noi mutații, mai agresive, mai transmisibile sau chiar rezistente vaccinurilor.

Vaccinarea este gratuită în Republica Moldova. Orice persoană în vârstă de peste 18 are dreptul să se vaccineze, prezentându-se la oricare centru al medicilor de familie cu buletinul. În municipiul Chișinău, există 70 de puncte de imunizare, care activează în regim special, inclusiv sâmbăta și duminica. Puncte de imunizare se găsesc în fiecare policlinică de sector, la Centrul de Vaccinare pe str. Petru Rareș 18, iau autoritățile au pus la dispoziție un autobuz și un troleibuz care staționează în fiecare zi în puncte diferite ale orașului și a suburbiilor acestora. Republica Moldova, la moment, beneficiază de toate tipurile de vaccinuri, inclusiv cele aprobate în Europa: Pfizer, AstraZeneca, Johnson&Johnson, precum și SinoPharm și CoronaVac. 

Aveți grijă de voi și de cei din jurul vostru. Vaccinați-vă. 

Autoare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie