„CE SE’NTÂMPLĂ, CHIȘINĂU?” cu Polina Ceastuhina
Pe 20 februarie, invitata rubricii noastre săptămânale a știrilor despre municipiul Chișinău a fost Polina Ceastuhina, una din cele mai cunoscute activiste civice de la noi.
Din lista știrilor despre evenimentele care au avut loc în Chișinău în perioda 13-20 februarie, Polina a ales să vorbească despre cele care i s-au părut mai importante:
1. Consiliul municipal Chișinău organizează dezbateri publice asupra proiectului Bugetului municipal Chișinău 2017, lectura a II-a, la 6 martie 2017, ora 10.30 în Sala de ședințe a CMC. "Ședința este publică pentru toți cei interesați să afle cum se formează bugetul, să discute de unde vin profituri în buget, pe ce se cheltuie bugetul. Cred că ar fi bine să mergeți să participați, dacă aveți timp liber și doriți să o faceți. Până la urmă, e vorba de Chișinăul în care trăim noi toți și deciziile asupra bugetului ne afectează pe fiecare." (citește știrea integrală aici)
2. În toamna anului trecut, echipa Primăria MEA a întrebat câteva sute de locuitori ai capitalei ce îi deranjează cel mai mult la subteranele din Chişinău şi ce ar vrea să fie reparat în primul rând. "Eu la fel sper foarte mult ca reparația subteranelor să fie gândită luând în considerație accesibilitatea lor, să nu uităm că în Chișinău trăiesc și persoane care au necesități speciale de deplasare. Când am citit această noutate m-am gândit la faptul cum suntem europeni prin criteriul că avem o pietonală ca în Europa, dar nu avem accesibilitatea cea mai elementară pentru persoanele care se deplasează în scaunele cu rotile sau au o anumită dezabilitate fizică."
(citește știrea integrală aici)
3. Șoferii microbuzelor din Chișinău vor fi obligați să transporte pasagerii doar pe scaune. "Această noutate e interesantă, pentru că domnul Chirtoacă dorea să fie o prevedera ca până la șapte persoane să fie în picioare în transport de mărime medie și până la zece în cazul transportului de unitate mai mare. De fiecare dată când merg în rutieră, mă gândesc că te simți ca într-un sac cu cartofi, pentru că șoferul nu merge foarte atent și îmi dau seama de ce oamenii sunt frustrați unul pe altul. În momentul în care te simți ca într-un sac cu cartofi, te simți inuman și nu ai decât să-ți direcționezi frustrarea către cei care te înconjoară. Cred că ar fi minunat să mergem așezați pe scaune, fără ca să fim zguduiți încolo-încoace, dar dacă sincer - recomand mai bine să mergeți cu troleul."
(citește știrea integrală aici)
4. CSJ a amânat luarea unei decizii în dosarul prin care Finpar Invest ar putea ridica un hotel în locul cafenelei „Guguţă”. Polina a mai amintit că există un grup de persoane care luptă ca să fie intactă cafeneaua „Guguţă”. "Parcul este un spațiu public, care ne aparține nouă - Chișinăuienilor - și așa ar trebui să rămână."
(citește știrea integrală aici)
5. Cel puţin 20 de terenuri publice, cu o suprafaţă totală de peste 5 ha, care valorează la preţ de piaţă aproximativ 8 milioane de euro, au ajuns, la începutul acestui an, în proprietatea a două companii înregistrate în Marea Britanie. "Mă gândesc cât de multe terenuri publice sunt, care ne aparțin nouă și care au devenit proprietatea cuiva printr-o metodă ilegală. Și aici îmi apare întrebarea: Unde a fost municipalitatea când a fost deposedată de aceste terenuri într-un mod ilegal? Ne dăm seama că este vorba de niște procese extraordinare, prin care pierdem atât spațiu public, care ar putea fi redistribuit cum este folosit. Suntem foarte aiurea la capitolul cum folosim spațiile publice."
(citește știrea integrală aici)
6. Clădirile istorice din centrul vechi al Chișinăului se transformă în ruine cu fiecare zi ce trece. Gradul de deteriorare ale unora dintre acestea este atât de avansat încât posibilitatea restaurării acestora pare utopică, iar între timp, resurse financiare pentru salvgardarea monumentelor, care mai au o șansă la viață, se găsesc tot mai greu. Polina a mai recomandat chișinăuienilor să pună like paginii de facebook a Agenției pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor din Republica Moldova, întrucât nu trebuie să permitem patrimoniul nostru să se ruineze.
(citește știrea integrală aici)
7. Oraşul Chişinău se află în fruntea clasamentului în legătură cu nivelul de poluare a aerului. Luna trecută, printre cele mai periculoase emanații s-au dovedit a fi cele de monoxid și dioxid de azot, fenol și aldehidă formică. Nivelul poluării aerului în capitală a avut indicele standard 2 și a reprezentat o frecvență a depășirii CMA de 24%. Informațiile au fost oferite de la cele șase posturi de observații din capitală, din străzile: Calea Ieșilor 21, Tudor Vladimirescu 1, Fântânilor, Grenoble 134, bd. Moscovei 21 și Uzinelor 171. "Vedem că trăim într-un oraș cu un nivel de poluare foarte înalt. În același timp, nu avem nicio strategie prin care să promovăm un mod de viață și de deplasare ecologic. Nu avem piste pentru bicicliști, în schimb avem o aglomerație de mașini care nu au unde să se parcheze și se parchează în locuri publice, astfel încât nici nu ai pe unde trece. Degrabă nici nu o să putem ieși afară, pentru că o să fie periculor pentru sănătatea noastră! Cred că e nevoie să ne trezim la realitate și să facem ceva, cel puțin să ne adresăm celor de la CMC că acest fapt nu este deloc OK și avem nevoie de o strategie pe plan îndelungat."
(citește știrea integrală aici)
8. „Miliardul” furat a fost găsit la Biblioteca Hasdeu din Chișinău. Instalația care materializează frauda bancară, produsă acum doi ani în Moldova„La Datorie este un proiect de arta contemporană ce își propune să dea o formă foarte concretă unui eveniment pe cât de grav pentru economia Republicii Moldova, pe atât de abstract în minţile noastre. Faptul împlinit și repercusiunile dispariţiei din sistemul bancar din Republica Moldova a un miliard de dolari a format subiectul proiectului La Datorie”, explică inițiatorii proiectului. "E foarte greu să îți închipui un miliard de dolari și cred că instalația a avut succes din aspectul dat. O altă întrebare e reciclarea hârtiei utilizate, să ne gândim mai departe despre consecințele utilizării unei astfel de cantități de hârtie. Cred că nu trebuie să uităm că a avut loc acest furt, iar astfel de instalații ne amintesc de gravitatea problemei."
(citește știrea integrală aici)
9. Ruta de microbuz 127 din Chișinău a fost sistată la solicitarea administratorului, din data de 15 februarie 2017.
(citește știrea integrală aici)
10. Autoritățile municipale vor continua și anul acesta să scoată panourile publicitare din capitală. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a anunțat că autorizațiile emise agenților economici, care expiră în acest an, nu vor fi prelungite. "Eu nu văd ca în ultimii ani să fie mai puțină publicitate stradală, mai mult ca atât, avem o grămadă de publicitate sexistă, care reîntărește niște stereotipuri despre femei și bărbați. Apropo, a fost introdusă legea împotriva publicității sexiste și eu sper că Dorin Chirtoacă va avea în vedere și acest factor când va scoate panourile publicitare."
(citește știrea integrală aici)
11. Produse cu termen de valabilitate expirat, depistate pe rafturile la 13 magazine din capitală. (citește știrea integrală aici) "Această știre se leagă și cu tema produselor alimentare necalitative din grădințe:
12. Părinții au înaintat o serie de plângeri în privința calității alimentației propuse de combinatele școlare din Chișinău elevilor din instituțiile de învățământ din capitală. În acest context, șeful Direcției sănătate Chișinău, Mihai Moldovanu, a cerut conducerii Primăriei să fie constituită o comisie care să evalueze activitatea acestor combinate. "Cred că este minunat ca părinții să creeze un grup de activitate, pentru că fără implicarea acestora multe lucruri nu se vor schimba, e nevoie de comunitate de părinți unită, care va lupta pentru drepturile copiilor să se alimenteze corect și să aibă o alimentație proaspătă și de calitate."
(citește știrea integrală aici)
13. Vadim Gugea este singurul candidat promovat la proba interviului în concursul pentru funcția de administrator al Întreprinderii de Stat „Moldatsa”. Ceilalți doi candidați înscriși în concurs nu au acumulat punctajul minim la prima etapă a competiției, cea a CV-ului. Gugea a fost director executiv al Companiei „Euroatlant”, fondată de Chirinciuc. Gugea a ajuns şef în aviaţie după ce a plecat din firma lui Chirinciuc care are afaceri în domeniul mobilei. Polina a găsit amuzant faptul că având experiență în domeniul mobilei, Vadim Gugea a ajuns să fie unicul candidat la acest post. "Eu cred că e nevoie de mai multă transparență, mai ales când e doar o persoană-candidat, din domeniul mobilei."
(citește știrea integrală aici)
Noi îi mulțumim Polinei pentru participarea în rubrica noastră săptămânală și te provocăm și pe tine să o faci! Scrie-ne pe facebook sau la adresa de email echipa@primariamea.md.
Până atunci, poți urmări rubrica din 20 februarie mai jos:
Poți citi și alte știri despre Chișinău din săptămâna trecută accesând titlurile de mai jos:
- Complexul locativ care se va construi în spatele Centrului Comercial „Elat”, din sectorul Botanica, va include 11 blocuri de locuit cu câte zece nivele și o parcare auto cu două nivele, cu o capacitate de 300 de automobile.
- Administratoarea cafenelei „La Soacra” a primit o pedeapsă mai blândă. Curtea de Apel a decis că Alina Iarâna va sta după gratii trei ani și șase luni, în penitenciar de tip deschis.
- Utilajele cu care se deszăpezesc străzile capitalei au o vechime de până la 48 de ani, iar unele dintre acestea nu mai fac față. Conducerea Primăriei Chișinău vrea să achiziționeze autospeciale germane, la mâna a doua: „Exdrupo trebuie să ia mai multe autospeciale de deszăpezire de tip german. Este nevoie să luăm utilaje second hand, de care ne putem permite”, a declarat edilul capitalei Dorin Chirtoacă