PrimariaMea
Cazurile de COVID-19 în creștere și evaluarea pretorilor Image
12 ian. 2022

Cazurile de COVID-19 în creștere și evaluarea pretorilor

Pretorii și șefii subdiviziunilor primăriei capitalei vor fi supuși evaluării anuale și riscă să rămână fără funcții. Primăria a solicitat orășenilor să aprecieze activitatea autorităților în sectoare, prin diverse mijloace de comunicare.

Crește numărul de cazuri de COVID-19. Autoritățile municipale se concentrează pe creșterea capacității de triere și internare a Centrului COVID-19 la Moldexpo și pe securizarea locației. 

Accidentul de pe viaduct, cu căderea a doi piloni de electricitate, este doar unul dintre semnele deteriorării infrastructurii orașului. În acest an, va fi efectuată analiza stării podurilor municipale și vor fi schimbați mai mulți piloni învechiți de pe străzile municipale. 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 10 ianuarie 2022. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

Începutul unui nou val și fortificarea Centrului COVID-19 la Moldexpo

Evaluare anuală a șefilor subdiviziunilor primăriei

Infrastructură problematică în capitală

Intervenții pe străzile municipale

 

Începutul unui nou val și fortificarea Centrului COVID-19 la Moldexpo

Municipiul Chișinău rămâne sub „Cod Galben” de alertă epidemiologică. Totuși, numărul de cazuri de îmbolnăvire de COVID-19 este în creștere. Între timp, Starea de urgență în sănătate publică expiră pe 15 ianuarie. Autoritățile locale vor convoca o ședință a Comisiei extraordinare de sănătate publică pentru a discuta următoarele măsuri și a atinge o rată de vaccinare de cel puțin 70% în capitală până pe 31 martie - așa cum și-a propus Boris Gîlcă, șef al Direcției generale asistență medicală și socială (DGAMS). 

Până atunci, primăria se concentrează pe sporirea capacități Centrului COVID-19 la Moldexpo. Astfel, numărul paturilor de triaj va fi majorat, va fi extinsă secția de reanimare și terapie intensivă (ATI) și sunt pregătite paturile pentru internarea pacienților în cazul pornirii unui nou val. Totodată, se caută soluții pentru a crește capacitatea de testare în instituție cu teste PCR, dar și de amplasare a unei stații de oxigen. 

În spitalele municipale, pe 9 ianuarie, erau internați cca. 330 pacienți, dintre care 22 în stare extrem de gravă. Totodată, toate locurile la Spitalul clinic municipal pentru copii au fost ocupate, inclusiv din cauza virozelor sezoniere. La moment, copiii continuă să fie internați la Spitalul de pediatrie „V. Ignatenco”. 

Conform platformei de monitorizare a COVID-19, în capitală pe 9 ianuarie erau înregistrate 140 327 cazuri și 2 410 decese. Totuși, numărul de decese raportat pe platformă nu a fost actualizat mai multe săptămâni la rând, iar, conform declarațiilor lui Boris Gîlcă în capitală ar fi peste 2 700 decese.

Prioritatea autorităților rămâne vaccinarea. Astfel, conform șefului DGAMS, se caută soluții, inclusiv revenirea la parteneriatele cu HoReCa pentru a spori rata de vaccinare.

În capitală activează în continuare 70 de centre de imunizare. Vaccinarea este disponibilă și la punctele mobile și la domiciliu – pentru persoanele cu dificultăți motorii (prin solicitare la medicul de familie), sau la serviciu – pentru grupuri mai mari. Totodată, doritorii se pot vaccina în troleibuzul și autobuzul de imunizare, în baza orarului pentru luna ianuarie. Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 12 ani. Cei care au împlinit șase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin, pot solicita să primească doza booster. Pe lângă administrarea vaccinului anti-covid, doritorii pot primi și vaccin antigripal.

Evaluare anuală a șefilor subdiviziunilor primăriei

În curând va avea loc evaluarea anuală a șefilor subdiviziunilor municipale, dar și a pretorilor de sector. Pentru unii angajați, conform primarului, această evaluare va fi decisivă și va determina concedierea acestora. Edilul s-a referit în special la rezultatele inspecțiilor în sectoarele capitalei unde șantierele s-ar fi aflat într-o stare necorespunzătoare. Astfel, primarul a declarat că: „nu voi mai sancționa, nu voi mai avertiza, nu voi mai ruga pe nimeni să-și facă munca. Cei care nu fac față, ne vom lua rămas bun.” 

Mai mult, edilul a solicitat locuitorilor să expedieze pe rețelele de socializare, în privat, public, pe platforma eu.chișinău o apreciere a activității pretorilor de sector și a șefilor de întreprinderi, în baza gestionării proiectelor din sectoare.

Raportul final de evaluare trebuie prezentat până pe 28 ianuarie.

 

Infrastructură problematică în capitală

Duminica trecută pe viaduct au căzut doi piloni de energie electrică. Pilonii au căzut în urma deteriorării prin erozie din cauza materialelor antiderapante și corozive împrăștiate pe parcursul anilor, aceștia fiind instalați încă în anii 80. Potrivit autorităților, acestea nu ar fi unicele cazuri în care infrastructura din capitală este învechită și necesită să fie schimbată. Astfel, pe parcursul anului, mai mulți piloni urmează să fie schimbați și va fi făcută evaluarea mai multor obiecte din oraș, inclusiv inventarierea și expertiza podurilor. Din evaluările preliminare, toate podurile ar fi într-o stare satisfăcătoare, în afară de podurile de la str. Ismail și str. Mihai Viteazul, pentru care se necesită o intervenție mai mare. Pentru podul de la Mihai Viteazul va fi lansată o nouă licitație în curând, după ce două licitații lansate pe parcursul anilor trecuți au eșuat. 

Pilonii căzuți pe viaduct pe 9 ianuarie 2022 Pilonii căzuți pe viaduct pe 9 ianuarie 2022

 

Intervenții pe străzile municipale

Continuă micile reparații în capitală. Astfel, gropile care au apărut în urma înghețurilor într-o cantitate mai mare au început să fie astupate cu asfalt rece. Săptămâna trecută s-a intervenit pe străzile principale și unde circulă transportul public. Săptămâna curentă se planifică continuarea lucrărilor pe străzile secundare.

În același timp, au fost curățate gurile de captare a apelor pluviale, pentru a permite evacuarea apelor create în urma topirii zăpezilor.

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 


Publicat de:

Distribuie