PrimariaMea
Capitala cu troleibuze noi și cu insuficiență de taxatori. Sistem inteligent de monitorizare GPS a transportului public Image
27 sept. 2022

Capitala cu troleibuze noi și cu insuficiență de taxatori. Sistem inteligent de monitorizare GPS a transportului public

Până la sfârșitul acestui an, dar și la începutul anului viitor, la Chișinău, urmează să ajungă mai multe troleibuze clasice și articulate. Până în septembrie 2022, au fost realizate 101 milioane de călătorii cu troleibuzul. Chiar dacă salariul mediu a fost majorat cu 12%  în întreprinderile municipale se constată o insuficiență de angajați,  40 de locuri de muncă vacante sunt pentru poziția „taxator”.

Municipalitatea a demarat implementarea proiectului „Sistemul inteligent de monitorizare GPS a transportului public”.

La data de 26 septembrie 2022, șefii serviciilor și subdiviziunilor subordonate primăriei Chișinău s-au întrunit în ședință. Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședință.

Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

Dualitatea protestelor din capitală

Întreținerea infrastructurii rutiere din municipiul Chișinău

Activitatea Regiei Transport Electric Chișinău

Suplinirea parcului rulant

Activitatea Parcului Urban de Autobuze

Insuficiența de angajați

Sistemul inteligent de monitorizare GPS a transportului public

Activitatea Institutului Municipal de Proiectări CHIȘINĂUPROIECT

 


Dualitatea protestelor din capitală

Ion Ceban în calitate de primar general a condus ședința cu șefii serviciilor și subdiviziunilor subordonate primăriei Chișinău, din 26 septembrie 2022. Edilul a ținut să remarce că nu agreează acțiunea de protest inițiată de simpatizanții Partidului Șor, căci creează dezordine în centrul capitalei. Totodată, a susținut activitatea de protest din 25 septembrie începută la 14:00, în scuarul Teatrului Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov”. Primarul general și-a manifestat dezacordul față de demiterea lui Constantin Haret, directorul Teatrului Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov”, menționând că sunt demiși din funcție oameni de valoare. În altă ordine de idei, primarul general a invitat persoanele interesate la primul Forum Economic Chișinău. Acesta a remarcat că nu se dorește politizarea acestuia, evenimentul având ca scop atragerea fluxurilor investiționale în economia și imaginea municipiului Chișinău.

 


Întreținerea infrastructurii rutiere din municipiul Chișinău

În capitală continuă lucrările de reparație și asfaltare pe bd. Renașterii, str. Sarmizegetusa, bd. Dacia, str. Calea Ieșilor. Vitalie Mihalache, șef al Direcției generale transport public și căi de comunicație, a informat că pe parcursul săptămânii curente va fi sistată circulația transportului public pe str. Calea Ieșilor.


Activitatea Regiei Transport Electric Chișinău

Potrivit datelor RTEC, în primele nouă luni ale anului, cu troleibuzele au fost transportați peste 101 milioane de călători. Din achitarea taxei de călătorie s-a obținut un venit de 184.5 mil. MDL, cu peste 50 mil. MDL mai mult decât perioada similară a anului precedent. În urma majorării tarifului pentru călătorie, s-a înregistrat și o creștere a venitului obținut din comercializarea abonamentelor cu circa 20 mil. MDL mai mult decât perioada similară a anului precedent, constituind 33.3 mil. lei.

Veniturile obținute pentru perioada 9 luni de activitate au înregistrat o creștere de 76% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, constituind 36.6 mil.lei. Cheltuielile s-au majorat din cauza costurilor ridicate a carburanților, creșterea salariilor și mărimii uzurii. Luând în considerare creșterea ratei inflației, în luna aprilie a anului curent, au fost majorate salariile angajaților cu circa 17% și acordate tichete de masă tuturor angajaților.


Suplinirea parcului rulant

Primăria capitalei a semnat un contract cu o companie de transport public din Elveția pentru procurarea a zece troleibuze articulate de model Solaris. Municipalitatea a achitat în avans 20% din valoarea contractului. Termenul de livrare este decembrie-ianuarie.

De asemenea, a fost semnat un contract cu o companie de transport public din Salzburg, Austria, pentru procurarea a trei troleibuze articulate, după care în perioada ianuarie-februarie vor mai fi livrate alte zece unități de transport. Este preconizată și participarea la licitația din orașul Riga, Letonia, aproximativ în luna octombrie, pentru procurarea a 25 de troleibuze clasice și 18 troleibuze articulate.

Valoarea estimată constituie 25 de milioane de lei.


Activitatea Parcului Urban de Autobuze

Municipalitatea a fost informată că Parcul Urban de Autobuze are în gestiune 24 de rute, dintre care 5 rute urbane și 19 rute suburbane, care deservesc 16 suburbii. Potrivit raportorului, pe parcursul lunii septembrie au fost suplinite cu unități de transport rutele de autobuz: nr. 23 (1 unitate), nr. 47 (1 unitate), nr. 9 (4 unități).

În contextul sesizării recepționate din partea cetățenilor cu privire la insuficiența transportului pe ruta. nr 9, edilul capitalei a sugerat organizarea unui sondaj local cu privire la nivelul de mulțumire a cetățenilor de serviciul transport public.

Raportorul a ținut să remarce că au loc monitorizări zilnice a fluxului de pasageri pe toate rutele care le vor permite să intervină cu măsuri de îmbunătățire.

Deși a fost înregistrată o creștere a parcului rulant cu 30 de autobuze pe rute, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, în capitală nu este suficient transport public.


Insuficiența de angajați

În pofida dotărilor din parcurile de troleibuze și autobuze din Chișinău, transportul public din capitală nu activează la capacitate maximă în condițiile în care se constată lipsă de angajați - 40 de locuri vacante pentru poziția „taxator”. Întreprinderea municipală „Parcul Urban de Autobuze” are la evidență 876 de angajați, cu un salariu mediu de 12 000 lei. Insuficiența angajaților continuă să fie resimțită, chiar dacă salariu mediu a fost majorat cu 12%.

În context, primarul general Ion Ceban a sugerat elaborarea și repartizarea broșurilor despre atractivitatea poziției „taxator”.  (Mai multe detalii despre situația transportului public din capitală, tichetarea electronică și ce facem cu taxatorii, puteți citi în cercetarea „Modernizare cu năbădăi”).


Sistemul inteligent de monitorizare GPS a transportului public

Municipalitatea a demarat implementarea proiectului „Sistemul inteligent de monitorizare GPS a transportului public”. În 102 unități de transport a fost instalat sistemul GPS. Totodata, urmează a fi lansată platforma care va permite vizualizarea în timp real a fiecărei unități de transport aflate în circulație (vizualizare întârzieri/avans curente, vizualizare harta tur-retur, estimarea timpilor de parcurs între stații, viteza, etc). Aplicația va avea o interfață prietenoasă cu utilizatorul și va putea fi utilizată atât de pe dispozitive desktop, cât și de pe dispozitive mobile.

Primarul general a menționat că este necesară o campanie amplă de informare a cetățenilor despre posibilitatea de monitorizare electronică a circulației unităților de transport public.


Activitatea Institutului Municipal de Proiectări CHIȘINĂUPROIECT

Anatolie Izbînda, administrator interimar al IMP CHIȘINĂUPROIECT, laconic a informat municipalitatea că se lucrează la 26 de proiecte mari ce țin de infrastructură (drumul industrial) și urbanism. Până la sfârșitul lunii vor fi finaliza lucrările de amenajare a 3 parcări localizate pe str. Codrilor (Durlești), str. Calea Orheiului, str Milescu Spătaru.

Au finalizat lucrul asupra a trei planuri urbanistice (str. Albișoara, str.Mesager, str. Industrială), iar în cel mai apropiat timp se vor organiza consultări publice.

În încheierea raportului, administratorul interimar a informat că a fost procurat un utilaj modern pentru a demara procesul de digitalizare a arhivei institutului.

La această ședință, care a durat mai puțin de oră, în concordanță cu ordinea de zi, pretorii urmau să raporteze situația cu privire la implementarea proiectelor de amenajare și reabilitare din capitală, însă aceasta nu s-a întâmplat. De asemenea, subiectele cu privire la procesul educațional și menținerea ordinii publice pe teritoriul municipiului Chișinău nu au mai fost puse în discuție.

 

Responsabilă de monitorizare: Alina Stăvilă


Publicat de:

Distribuie