PrimariaMea
Capitala ar putea rămâne fără apă Image
30 ian. 2023

Capitala ar putea rămâne fără apă

Durata ședinței: 1h și 6 min

Întârziere: 2 ore

Subiectul de actualitate a ședinței a fost datoria întreprinderii S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru energia electrică. Potrivit fostei șefe „Apă-Canal” și actualei viceprimare, Irina Gutnic, deconectările anunțate de către ÎCS „Premier Energyˮ S.R.L. nu vor rezolva situația. Tarifele aprobate la data de 11 ianuarie 2023 de către ANRE nu ar acoperi consumul curent de energie electrică și nu ar include resursele financiare necesare pentru achitarea datoriilor istorice față de furnizorul de energie electrică și gaze naturale. Respectiv, fără intervenția statului, întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău” nu ar fi în stare să-și onoreze obligațiile de plată.

Ultima ședința din luna ianuarie a început cu o întârziere de până la două ore și cu declarații politice. Primarul Ceban a acuzat guvernarea de amânarea ajustării costurilor la serviciile de apă și canalizare. Potrivit lui, scumpirile la restul serviciilor au dus la acumularea datoriilor la energia electrică „Apă-Canal”.
 

Amintim că ÎCS „Premier Energyˮ SRL a anunțat că, începând cu 26 ianuarie, va deconecta mai multe locuri de consum la întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, inclusiv la cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă, din cauza datoriei în creștere, neachitată de întreprindere, care potrivit furnizorului de energie electrică, a ajuns la 73,2 milioane de lei, dintre care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.

Datoria întreprinderii S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru energia electrică
Irina Gutnic, fosta șefă „Apă Canal” și actuala viceprimară al municipiului Chișinău a raportat în cadrul ședinței că întreprinderea este o societate comercială aflată la autogestiune, care este furnizor de apă, canalizare și producător de energie termică. Principiul autofinanțării presupune că toate costurile de operare vor fi acoperite de către entitate, prin includerea acestora în prețul serviciului. Deși, fondatorul întreprinderii este Consiliul Municipal Chișinău, aceasta nu este finanțată din bugetul municipal. Cu referire la regulile de calcul al tarifelor, raportoarea a menționat că din cauza rigidității acestora, nu se ține cont de bunele practici aplicate la nivel  internațional, de starea reală a infrastructurii și de nevoia investițională.
„În procesul de aprobare a tarifelor sunt ignorate toate costurile inevitabile care sunt realmente suportate. Faptele și consecințele sunt ignorate insistent ori de către societate, ori de către actorii politici, ori de către autoritățile publice care pot contribui la schimbarea situației.” – fosta șefă „Apă-Canal” și actuala viceprimară, Irina Gutnic. De asemenea, raportoarea a ținut să remarce că tariful la serviciul de furnizare a apei și canalizarea fost actualizat ultima dată în anul 2017. Din acea perioadă, întreprinderea nu a depus cerere la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cu privire la ajustarea tarifelor, invocând motivul Metodologiei de calcul incorecte care nu permitea creșterea tarifului și ajustarea acestuia la costurile suportate. Deficitul care se acumulase a fost compensat de autoritatea municipală până în momentul când s-au scumpit prețurile la servicii. 


La începutul anului 2022 datoriile întreprinderii față de furnizori și antreprenori a constituit 45,2 mln lei, dintre care 10,6 mln lei pentru costurile de energie electrică, 7,4 mln lei pentru gaze naturale și 27,2 mln lei reprezentau datoriile pentru alți furnizori și antreprenori. Din contul creșterii datoriilor pentru alți furnizori și antreprenori s-a reușit respectarea termenelor de achitare. Însă, din motivul corelării parțiale cu tarifele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), întreprinderea municipală „Apă-Canal” nu a mai fost capabilă să-și onoreze obligațiile de plată curente.
 

Irina Gutnic a declarat că: „Întreprinderea nu are nici o vină, dar este în reglementarea tarifară care nu permite acoperirea cheltuielilor operaționale.” Potrivit raportoarei, deconectările anunțate de către ÎCS „Premier Energyˮ SRL nu vor rezolva situația. Tarifele aprobate la data de 11 ianuarie 2023 de către ANRE nu acoperă consumul curent de energie electrică și nu includ resursele financiare necesare pentru achitarea datoriilor istorice față de furnizorul de energie electrică. Respectiv, întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău” nu va fi în stare să-și onoreze obligațiile de plată. Reprezentanții instituției au declarat că în tarif s-au inclus cheltuieli pentru consumul de energie electrică în valoare totală de peste 200 de milioane de lei.
Pe de altă parte, ANRE a precizat că noile tarife pentru apă și canalizare acoperă toate cheltuielile întreprinderii, inclusiv pierderile de apă în rețea.

În cele din urmă, autoritatea a propus următoarele măsuri:
- cea imediată constă în oferirea suportului financiar din partea statului, care ar fi suficient pentru acoperirea datoriilor istorice față de furnizorii de energie electrică și gaze naturale;  
- cea necesară în termen scurt, adoptarea unui șir de modificări în legi și acte normative.

La rândul ei, autoritatea a enumerat următoarele măsuri întreprinse:
1) Constituirea comitetului anti-criză;
2) Reelaborarea organigramei prin excluderea suprapuneriii de funcții;
3) Suspendarea tuturor plăților pentru Contractele colective de muncă; 
4) Reducerea cheltuielilor pentru combustibil din contul reducerii mijloacelor de transport utilizate;
5) Reducerea cheltuielilor de personal prin stoparea cumulului de funcții;
6) Încetarea raporturilor de muncă cu pensionarii care nu sunt antrenați în procesul tehnologic;
7) Analiza procurărilor prin prisma necesității urgente și existenței stocurilor;
8) Rezilierea contractelor aducătoare de pagube; 
9) Intensificarea urmăririi datornicilor;
10) Instituirea serviciilor auxiliare suplimentare aducătoare de venit;
11) Inventarierea fizică a locurilor de consum în vederea identificării conexiunilor neautorizate;
12) Solicitarea unui control pe activitatea economică în anul 2022;
13) Identificarea partenerilor pentru conectarea la sisteme fotovoltaice;
14) Propunerea dării în locațiune a bazei de odihnă „Râuleț”.

Desfășurarea procesului educațional în municipiul Chișinău
Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, a raportat că în săptămâna precedentă pe rețelele de socializare a fost publicată informația privind executarea bugetului pentru anul 2023.
Luând în considerare faptul că în perioada ianuarie februarie 2023 expiră autorizațiile sanitare pentru 155 de instituții din cele 284, direcțiile de sector împreună cu instituțiile au depus solicitări pentru obținerea noilor autorizații de funcționare.
La fel, în săptămâna precedentă au fost efectuate verificări ale sistemului de alimentație gratuit existent în toate cele 127 de instituții de învățământ primar și secundar.
Totodată, în instituțiile de învățământ se monitorizează în continuare situația COVID-19. Astfel, au fost confirmate pozitiv 13 cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 la elevi și 4 cazuri manifestate la cadrele didactice. Până la data de 30 ianuarie, 4 clase au fost închise în carantină, în total fiind 115 elevi confirmați pozitiv. 


Măsurile întreprinse în domeniul social și de sănătate la nivelul municipiului Chișinău
Numărul cazurilor de infecții respiratorii s-a redus comparativ cu perioada precedentă. Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a raportat 4 300 cazuri înregistrate a bolilor respiratorii, manifestate la copii. Totodată, au fost înregistrate 104 cazuri de gripă, dintre ei 70 de pacienți au fost internați. Așadar, s-a observat o ușoară tendință de scădere a cazurilor de infecții respiratorii, pe fundalul numărului alarmant al cazurilor de gripă.
În acest sens, raportorul a recomandat persoanelor din categoria de risc sporit să administreze doza de vaccin antigripal.

COVID - 19
Autoritățile sunt îngrijorate de trendul în continuă creștere a cazurilor COVID-19. În săptămâna precedentă au fost înregistrate 104 cazuri, dintre care 3 s-au soldat cu deces. În acest context, instituțiile medicale prioritizează vaccinarea anti covid. Totodată, municipalitatea menține spațiile special amenajate în două instituții unde sunt internate persoanele cu COVID - 19 pozitiv: Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii, IMSP Maternitatea Municipala nr.2.

Din partea persoanelor adăpostite la Centrul de plasament „Patria - Lukoil” au parvenit 184 de adresări în instituțiile medicale municipale, inclusiv pentru 80 de copii și 6 femei gravide.

Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a declarat că sănătatea și securitatea refugiaților continuă să fie pericol chiar dacă Agenția Națională Asistență Socială a revenit cu un răspuns la solicitarea înaintată, precizând că serviciile de curățenie și pază fizică nu se încadrează în mecanismul de finanțare a centrelor de plasament și nu pot fi achitate din asistența externă. Totodată, a menționat că pentru acoperirea cheltuielilor privind accesarea acestor servicii a trimis solicitare către partenerii externi de dezvoltare. 


 

 


Publicat de:

Distribuie