Campania de salubrizare și plantare a arborilor, insuficiența de cadre în educație, cât și situația proiectelor investiționale din capitală
Durata ședinței: 41 min
Pauză: -
Întârziere: -
Toamna, în perioada 18 septembrie - 30 noiembrie 2023 se desfășoară tradiționala campanie de salubrizare. Astfel, în această activitate sunt implicate toate serviciile primăriei. La nivel municipal, urmează a fi evacuate frunzele căzute, gunoiștile formate în curți și deșeurile de pe teritoriul cimitirelor. Administratorul interimar al Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi", Tudor Gîrbu, a remarcat că serviciile municipale au nevoie de implicarea voluntarilor mai mult la campaniile de salubrizare, decât la cele de plantare a arborilor și arbuștilor.
La începutul ședinței, primarul a avut o intervenție prin care a comunicat despre:
- Lansarea rutei municipale de autobuz nr. 15 către orașul Codru. Ruta suburbană de autobuz are următorul orar de circulație. În timpul apropiat, vor fi suplinite rutele de autobuz în spre Dumbrava și Trușeni.
- Finalizarea proiectelor de reabilitare a str. Tighina și Alexandru cel Bun. Acolo, va urma aplicarea marcajului rutier și instalarea semnelor de circulația.
De asemenea, primăria va elabora un raport amplu aferent portalului https://eu.chisinau.md/. Acesta fusese lansat cu scopul de a oferi posibilitatea cetăţenilor de a sesiza Primăria despre problemele observate în oraș, și urmărirea on-line a procesului de remediere a neregulilor reclamate.
Desfășurarea procesului educațional în anul de studii 2023-2024
- Alimentație gratuită
În anul școlar 2023-2024, vor beneficia de alimentație gratuită 48 270 elevi. În acest sens, instituțiile de învățământ au fost inspectate și s-a constatat că acestea respectă toate normativele în vigoare.
- Frecvența copiilor la școală
Săptămâna anterioară, din cei 36 063 copii, 78% au frecventat cele 169 de școli din capitală.
- Insuficiența de cadre
Șeful Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi a amintit despre demersul înaintat Ministerului Educației și Cercetării, prin care s-a solicitat 547 tineri specialiști pentru mun. Chișinău, dar au fost repartizați pentru capitală doar 236 persoane. Până la 25 septembrie 2023, au fost angajate 120 de tineri specialiști în instituțiile de învățământ din capitală. Astfel, în sistemul educațional au rămas vacante 287 de funcții, din ele 176 fiind în instituțiile preșcolare și 111 în învățământul primar și secundar. În grădinițe se caută ajutor de educatori, bucătari, asistenți medicali și educatori. Iar în școli sunt la mare căutare profesori pentru disciplinele: matematica, fizica, chimie.
Pe parcursul lunilor de toamnă sunt planificate mai multe activități în contextul campaniilor de salubrizare și plantare a arborilor și arbuștilor pe teritoriul instituțiilor de învățământ.
Întreținerea infrastructurii rutiere
Șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, a menționat că au fost întreprinse măsuri de îmbunătățire a stării carosabilului pe direcțiile de deplasare a noilor autobuze, recent lansate în suburbii. Totodată, a informat că au fost executate lucrări de plombare pe o suprafață de 2 100 m². Iar, pe o altă suprafață de cca. 3 000 m² urmează a fi aplicat asfaltul fierbinte.
Raportorul a declarat că rămâne a fi o prioritate pentru Direcție, aplicarea marcajului rutier pe străzile din mun. Chișinău. Suplimentar, a menționat că pe str. Arborilor de către LUMTEH a fost restabilit iluminatul stradal.
Campania de salubrizare din această toamnă
Tradițional, sunt implicați: conducătorii întreprinderilor de gestionare a fondului locativ, preturile de sector, Întreprinderea „Spații Verzi”, Regia Autosalubritate, Combinatul Servicii Funerare, a declarat șeful al Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Ion Burdiumov.
Potrivit raportorului, urmează a fi evacuate frunzele căzute, gunoiștile formate și deșeurile de pe teritoriile cimitirelor. Doar săptămâna trecută au fost evacuate peste 300 de rute cu deșeuri.
De către Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” au fost evacuate cca. 48 de curse cu deșeuri vegetale. La salubrizarea din weekend-ul trecut au fost antrenați pe lângă angajații întreprinderii și voluntari. Astfel, administratorul interimar al Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Tudor Gîrbu a remarcat că serviciile municipale au nevoie de implicarea voluntarilor mai mult la campaniile de salubrizare, decât la cele de plantare a arborilor și arbuștilor. De asemenea, pe lângă cosirea ierbii, autoritățile continuă să întreprindă măsuri de combatere a ambroziei, care deja a format semințe.
În aceeași ordine de idei, Tudor Gîrbu a reamintit locuitorilor capitalei că întreprinderea nu comercializează lemnul colectat de pe urma curățării sanitare a arborilor. Acesta este prelucrat și folosit la confecționarea elementelor mobilierului urban.
Situația proiectelor investiționale din capitală
La intersecția bulevardului Dacia 32 și str. Cuza Vodă 15 și din scuarul amplasat pe str. Zelinski intersecție cu bulevardul Decebal, din sectorul Botanica, se amenajează spațiul verde. În paralel, în subterana de pe str. Titulescu se lucrează asupra restaurării pardoselii, prin restabilirea mozaicului din granit. Au fost finalizate lucrările de amenajare a: teritoriului de pe str. Traian 19/1, scuarului tinerilor din fața Centrului de tineret Botanica și scuarului adiacent blocului locativ din str. Așhabad 9.
Toate proiectele din sectorul Centru au ajuns la etapa finală. Proiectul privind amenajarea scuarului din str. Grenoble 106 cu parcarea adiacentă a fost finalizat. De asemenea, str. Korolenko a fost pavată și terenul aferent șoselei Hîncești. Sunt în desfășurare proiectele de reabilitare a subteranelor din străzile Ciuflea și Ismail.
Până la finele săptămânii, pretura sectorului Râșcani și-a propus să finalizeze asfaltarea străzii Tudor Vladimirescu, conectarea iluminatului nocturn în pădurea parc „Dumitru Rîșcanu”. Pe str. Doina au fost instalate bănci și urnele pentru gunoi. La fel, pe str. Florilor va fi amenajat mobilierul urban.
În sectorul Ciocana se lucrează asupra proiectului de amenajare a scuarului „Ciocana” cu amfiteatru. La acest proiect, au fost finalizate lucrările de pavare a trecerilor pietonale și a fost modificată rampa pentru persoanele cu nevoi speciale. Celelalte proiecte finalizate sunt propuse spre evaluare comisiei competente.
În subterana de la intersecția str. Ion Creangă cu bulevardul „Ștefan cel Mare”, la solicitarea locuitorilor, vor fi instalate indicatoare. Va începe montarea mobilierului urban în scuarul Catedralei mitropolitane. Spre final, pretorul sectorului Buiucani a informat că din 20 septembrie 2023 au început lucrările de amenajare la Centrul de tineret din sector.