Căldura pornită în unele școli și lipsa paturilor de terapie intensivă
Situația privind COVID-19 este alarmantă. Săptămâna precedentă au fost înregistrate „antirecorduri” de îmbolnăviri și decese aproape zilnic. Paturile în secțiile de terapie intensivă s-au epuizat, iar medicii sunt extenuați.
Căldura a fost pornită în toate grădinițele și în câteva școli din oraș, în restul așteptându-se cererea din partea directorilor instituțiilor. Între timp, autoritățile fac progrese în amenajarea acceselor către suburbiile capitalei, dar și reparații curente. Totuși, unele lucrări creează probleme. Astfel, în trecerile subterane recent reparate au fost observate scurgeri de apă, iar agenții economici din proiectul „Curte confortabilă” nu efectuează lucrările corespunzător.
Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 18 octombrie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:
Fără paturi disponibile în secțiile de terapie intensivă și medici epuizați
Conectare la căldură după vacanța de toamnă și COVID-19 în școli
Reparații și salubrizare în capitală
Parcare temporară la Dendrarium și studiu despre parcări
Prognozele sumbre făcute de experți privind numărul de infectări în luna octombrie se adeveresc. În săptămâna precedentă, aproape în fiecare zi au fost stabilite antirecorduri de îmbolnăvire și de decese. În municipiul Chișinău, în perioada 10-18 octombrie, au fost înregistrate 3 122 cazuri noi de îmbolnăvire și 64 de decese. Astfel, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 124 005 cazuri în capitală, dintre care 2 164 s-au soldat cu deces.
Situația privind paturile în spitalele municipale este la limită. Capacitatea totală de spitalizare în capitală este de 1 353 persoane, cu 79 de locuri în secțiile de Terapie Intensivă (ATI), numărul de paturi ATI fiind mărit de patru ori de la începutul pandemiei. Spitalele din capitală asigură internarea a aproape 50% din pacienții la nivel național. Totuși, dacă în cazul spitalizării internărilor simple, mai pot fi găsite locuri, secțiile de ATI sunt pline, iar paturile se eliberează de cele mai multe ori în urma decesului pacientului. Autoritățile pregătesc încă 200 de paturi la Spitalul „Sfânta Treime”, unde recent au fost activate și 18 paturi ATI. Conform raportorului, șeful interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate (DGASS) - Boris Gîlcă, 97-98% din pacienții internați în secțiile ATI sunt nevaccinați. Mai mult, o dată ce ajung în această secție, șansa de supraviețuire scade la 50%, iar o dată cu intubarea - la 5-10%. Pe lângă problema locurilor, există problema epuizării personalului medical. De aproape doi ani ei luptă cu efectele pandemiei, iar uneori fac câte trei ture la rând fără odihnă.
Infografic: Situația privind COVID-19 în mun. Chișinău. Sursă: Primăria Mea
În municipiul Chișinău rata de vaccinare este de aproximativ 36%, în ultimele zile cererea fiind mai mare. În capitală cele 70 de puncte de imunizare activează în continuare cu regim extins, inclusiv sâmbăta și duminica. Vaccinarea este disponibilă și la punctele mobile (troleibuz și autobuz), și la domiciliu – pentru persoanele cu dificultăți motorii, solicitând acest lucru la medicul de familie; sau la serviciu - pentru grupurile mai mari. Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 18 ani.
Toate cele 127 de grădinițe din orașul Chișinău și 10 din cele 27 de grădinițe din suburbii au fost conectate la căldură. Totodată, au fost conectate și 32 din 107 blocuri de învățământ secundar. Pornirea agentului termic în școli s-a realizat în baza solicitărilor directorilor instituțiilor. Conform lui Andrei Pavaloi - șef interimar al Direcției generale educație, tineret și sport, căldura în școli va fi pornită, cel mai probabil, după vacanța de toamnă, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți.
Situația privind COVID-19 în școli rămâne stabilă. Astfel, din cele 131 de instituții municipale de învățământ, 108 activează cu prezență fizică, iar restul - în baza modelului 7 (mixt). Astfel, 3 310 elevi din 366 de clase continuă să învețe online. În ultima săptămână a fost confirmate 112 cazuri de infectare în rândul elevilor - aproape de două ori mai puțin decât în săptămâna precedentă, însă a crescut numărul infectărilor în rândul cadrelor didactice, fiind înregistrate 40 de cazuri noi. Astfel, în total, 4 255 elevi se află în izolare.
Lucrările la majoritatea instituțiilor de învățământ s-au terminat sau sunt pe ultima sută de metri. Totodată, s-au făcut progrese și în reparația Liceului „Pro Succes”, ajungându-se la 39% din implementare.
Primăria s-a angajat să creeze sau să repare accesele către suburbiile capitalei. Astfel, la moment, se lucrează la accesele către orașul Sângera, satele Crețoaia și Colonița, pentru ultimul fiind investiți aproximativ un milion de lei.
În oraș, se lucrează în continuare la reparația străzii Alba Iulia, care trebuie finisată săptămâna aceasta, pentru ca ulterior să fie aplicat marcajul. S-a finisat pozarea asfaltului de uzură și pe str. Creangă, porțiunea de la intersecția cu str. Alba Iulia, unde anterior au fost depistate scurgeri de apă până la 60 cm de profunzime în sol. Pentru a evita surparea asfaltului, în zonă vor fi construite drenaje speciale care să evacueze apa. Scurgerile de apă dau bătăi de cap autorităților și în subteranele noi renovate, fiind cauzate, conform raportorului, de infrastructura rutieră degradată. Astfel, autoritățile vor întreprinde măsuri pentru a remedia situația.
Continuă și lucrările în cadrul proiectului de reabilitare a 34 de curți din capitală - „Curte confortabilă”. Totuși, potrivit raportorului, șeful interimar al Direcției generală transport public și căi de comunicație - Vitalie Mihalache, implementarea ar avea de suferit din cauza unora dintre agenții economici contractați pentru efectuarea lucrărilor. La sfârșitul derulării proiectului, autoritățile vor face publice denumirile companiilor respective.
Pe str. Creangă, au fost efectuate lucrări de amenajare a unei parcări extinse la intrarea în Parcul „Dendrariu”. Dacă inițial parcarea era preconizată pentru o porțiune mai mică, în urma cererii mari din partea vizitatorilor, autoritățile au hotărât să extindă suprafața acesteia. Temporar, parcarea e amenajată cu pietriș. În același timp, autoritățile au definitivat studiul privind parcările, care se bazează inclusiv pe un sondaj realizat prin intermediul rețelelor de socializare. În curând va fi organizată o prezentare publică a acestuia.
Primarul general, timp de 12 minute, a enumerat proiectele în desfășurare, realizările echipei și a făcut mai multe declarații politice și acuzații către guvernare. Deoarece nu s-au referit la administrarea orașului, acestea nu au fost rezumate.
Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu