CÂINI MAIDANEZI, COLECTĂRI DE BANI ȘI MUSTRĂRI
Problema câinilor maidanezi revine pe agenda Primăriei. Pentru rezolvarea acesteia au fost propuse un șir de măsuri, de la modernizarea Centrului de sterilizare până la motivarea financiară a hingherilor. În căutarea bunelor practici, autoritățile cooperează cu specialiști de peste hotare și îndeamnă reprezentanții societății civile să vină cu propuneri pentru regulamentul de funcționare a Centrului de sterilizare a câinilor fără stăpân.
Un alt subiect major pe agenda discuțiilor de luni a fost transparența în instituțiile de învățământ. În acest sens, directorii acestora vor trebui să inventarieze bunurile fiecărei instituții, să facă public bugetul alocat de municipalitate și să afișeze rapoarte privind cheltuielile lunare. Mai mult decât atât, primarul interimar a cerut să fie concediate cadrele didactice care vor colecta bani de la părinți.
CADRELE DIDACTICE CARE VOR COLECTA BANI RISCĂ SĂ FIE CONCEDIATE
Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a anunțat măsurile propuse pentru sporirea transparenței în instituțiile de învățământ din capitală. Până la 1 mai, managerii acestora vor trebui să efectueze o inventariere a bunurilor materiale și să le treacă în evidență contabilă. Listele complete ale bunurilor fiecărei instituții vor fi afișate pe panourile informative, pentru a le aduce la cunoștință părinților. Tot acolo, până pe 1 aprilie, va fi afișat și bugetul alocat de municipalitate în 2019 pentru instituția respectivă de învățământ, necesitățile care nu au putut fi acoperite și raportul privind cheltuielile lunare per instituție, inclusiv pentru produse de igienă.
În același timp, Codreanu a declarat că „Orice fel de colectare de bani de către cadrele didactice va fi sancționată conform Codului Muncii, până la măsura de eliberare din serviciu".
În 2019, peste 100 de milioane de lei au fost alocate din bugetul local pentru învățământ.
„VOI CHIAR VREȚI SĂ INTRĂM ÎN ISTORIE!”
Ruslan Codreanu s-a declarat nemulțumit de lucrul angajaților Spațiilor Verzi, care au blocat cinci străzi în ora de vârf pentru a evacua crengi uscate. Acesta s-a referit și la angajații altor servicii municipale (Regia Transport Electric și serviciile de intervenție de urgență), care creează obstacole pe benzile de circulație. Codreanu le-a amintit acestora că „sunt în serviciul oamenilor” și i-a îndemnat să evite astfel de situații pe viitor, intervenind în orele în care circulația nu este aglomerată.
Au fost luați la socoteală și șoferii autobuzelor din capitală. Edilul i-a mustrat pentru mâncatul semințelor la volan și legarea funiilor pentru a limita accesul pasagerilor la parbriz.
FACTORUL UMAN RĂMÂNE A FI UN OBSTACOL ÎN SOLUȚIONAREA PROBLEMEI CÂINILOR MAIDANEZI
Deși au fost întreprinse mai multe măsuri pentru soluționarea problemei câinilor fără stăpân, inclusiv modernizarea și schimbarea conducerii Centrul de sterilizare municipal, factorul uman rămâne a fi o problemă majoră. O declarație în acest sens a fost făcută de către primarul general interimar, care a cerut eliberarea din funcție a hingherilor care au lovit anterior o locuitoare a capitalei. Pentru a asigura o bună funcționare a Centrului de sterilizare, edilul a îndemnat reprezentanții societății civile să vină cu sugestii și propuneri în elaborarea unui regulament de funcționare a acestuia.
Una din măsurile propuse de Codreanu pentru reducerea numărului de maidanezi a fost inspectarea șantierelor de construcție, pentru a preveni creșterea câinilor pe perimetrul acestora de către agenții economici. Mai mult decât atât, acesta a cerut să nu mai fie utilizate clești pentru prinderea câinilor pe străzi. Angajații care vor respecta condițiile de prindere a câinilor și-i vor aduce la centru vor primi câte un premiu pentru fiecare patruped, astfel încât salariul lor lunar de aproximativ 4000 de lei ar putea crește la 8000.
Începând cu 6 martie, o misiune de veterinari din România va instrui angajații Centrului de Sterilizare din capitală și-i vor ajuta să sterilizeze 150 de câini maidanezi în 3 zile. O altă misiune, mai mare, va vizita Chișinăul în mai 2019.
DENIVELĂRI ARTIFICIALE ȘI ILUMINAREA STRĂZILOR - MĂSURI PROPUSE DE POLIȚIA CAPITALEI PENTRU REDUCEREA NUMĂRULUI DE ACCIDENTE
De la începutul anului, în capitală au avut loc 160 accidente rutiere, în urma cărora 183 persoane au rămas traumatizate, iar opt persoane au decedat. Au fost accidentați 90 pietoni, dintre care 53 – pe trecerile pentru pietoni. În 16 din cele 160 de accidente rutiere au fost implicați minori. Cele mai multe accidente rutiere au fost înregistrate în sectorul Botanica - 42. Tot aici au avut loc cele mai multe accidente rutiere cu implicarea pietonilor - 23. Cele mai multe accidente rutiere pe trecerile pentru pietoni au avut loc în sectorul Rîșcani - 19. Cea mai periculoasă zi a săptămânii a fost joi, pe care s-au produs 35 de accidente, iar cea mei periculoasă stradă a fost Alba-Iulia, unde au avut loc nouă accidente rutiere.
Săptămâna trecută, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 21 accidente rutiere, în urma cărora 22 de persoane au rămas traumatizate. Au fost accidentați zece pietoni, dintre care șapte - pe trecerile pentru pietoni.
În aceeași perioadă, au fost înregistrate 180 de infracțiuni, dintre care 137 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 21 de infracțiuni săvârșite anterior.
Dispeceratul 112 a recepționat în total 1327 de apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 1238 informații. În flagrant au fost reținute 14 persoane, iar 25 de persoane au fost documentate contravențional.
117 AUDIERI ÎN JUDECATĂ PRIVIND COPIII ÎN SITUAȚII DE RISC
În perioada 25 februarie - 3 martie, de către angajații Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului au fost depistați doi copii fără supraveghere părintească pe străzile capitalei. În același timp, au fost înregistrate șapte cazuri de abuz fizic al copiilor, cinci cazuri de abuz sexual, două cazuri de exploatare și 17 cazuri de neglijare. Angajații Direcției au participat la 117 audieri în judecată pentru identificarea soluțiilor optime pentru copiii depistați în situații de risc.
PRIMĂRIA VA ACTUALIZA PLANUL DE COMBATERE A HIV/SIDA
Un anunț în acest sens a fost făcut de către Primarul interimar, Ruslan Codreanu. În urma mai multor întâlniri cu ONG-uri și specialiști în domeniu din Ucraina, acesta a dispus revizuirea Planului municipal pentru combaterea HIV/SIDA, pentru a propune Consiliului adoptarea noilor măsuri și alocarea resurselor financiare pentru implementarea acestora. Inițiativa îi aparține Asociației Obștești “Inițiativa Pozitivă”.
Săptămâna trecută, Centrul de Sănătate Publică a înregistrat 3981 de cazuri noi de îmbolnăvire cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Acest număr este în descreștere cu 8,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai afectați rămân a fi copiii cu vârsta până la patru ani. Totodată, au fost înregistrate 127 de cazuri noi de îmbolnăvire cu gripă.
ALTE NOUTĂȚI
- Pe șoseaua Muncești (porțiunea Botanica - Stăuceni) va fi restabilit iluminatul public.
- Pentru 11 martie a fost anunțată licitația pentru procurarea vopselei pentru marcajele rutiere din capitală.
- Comercianții din târgul de mărțișoare din centrul capitalei au fost îndemnați să păstreze curățenia spațiilor adiacente.
- Un nou regulament privind activitatea preturilor va fi propus spre adoptare Consiliului municipal.
- Preturile vor trebui să elaboreze un plan de salubrizare a fiecărui sector pentru luna martie.
Ședința integrală poate fi urmărită aici:
Responsabilă: Taisia Haritonova