PrimariaMea
Bugetul municipiului pentru 2023 a fost aprobat într-o zi, opoziția din CMC semnalează mai multe nereguli Image
27 dec. 2022

Bugetul municipiului pentru 2023 a fost aprobat într-o zi, opoziția din CMC semnalează mai multe nereguli

Durata ședinței: 8 ore

Pauză: 2 ore

Întârziere: o oră și 10 minute

Buget azi prezentat, buget azi votat! Consilierii au aprobat bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2023. Dintr-un foc, acesta a fost votat în două lecturi, în opt ore de ședință. Conform estimărilor, veniturile au crescut cu 25%, comparativ cu anul 2022. În timp ce veniturile proprii s-au majorat cu doar 4,7%. Consilierii PAS au declarat că bugetul ar fi unul electoral, menit să-i facă PR primarului Ion Ceban. Liberalii au menționat faptul că nu au fost respectați termenii de realizare și prezentare a bugetului, așa cum presupune Legea privind finanțele publice locale nr. 397

Ședința a început mai târziu, cu o oră și zece minute. Aceasta a fost moderată din start de edilul Ion Ceban. Ulterior, consilierii au aprobat numirea Alionei Mandatii (neafiliată) în calitate de președintă a ședinței. 

Completarea ordinii de zi:

  • Informații cu privire la situația de la  „Direcţia Construcţii Capitale” a Primăriei mun. Chișinău;
  • Informații cu privire la acțiunile întreprinse în scopul stopării virozelor în mun. Chișinău;
  • Informații despre implementarea deciziei privind instalarea și înnoirea pavilioanelor pentru copii din grădinițele din Chișinău;
  • Informații din partea Direcției locativ-comunale cu privire la materiale folosite în procesul de exploatare a spațiului locativ gestionat de direcție;
  • Explicații de la responsabilii Direcției generale economie cu privire instalarea sezonieră a gheretelor, fără licitație publică.

DECLARAȚII

Iana Verber, reprezentanta A.O. ,,Societatea Umană”, a vorbit despre necesitatea organizării regulate a campaniilor de sterilizare așa încât să se diminueze numărul animalelor fără stăpân. De acest lucru se ocupă Secția control și protecția animalelor de mai bine de doi ani. Însă, pentru anul 2023, secția ar urma să primească un milion și jumătate de lei, în loc de cele șase declarate inițial. Verber a cerut creșterea bugetului pentru secția respectivă. 

Irina Iacovenco, angajată în cadrul Direcției locativ-comunale, a comunicat despre insuficiența banilor alocați pentru Secția control și protecția animalelor, din cadrul Direcției, în anul bugetar 2023. Iacovenco a considerat că diminuarea de la 6 milioane la un milion și jumătate, va duce la frânzarea procesului de diminuare a numărului de maidanezi. 

Ala Revenco, reprezentanta A.O ,,Părinți solidari”, a vorbit despre starea deplorabilă a unor terenuri de joacă din incinta grădinițelor. Revenco a menționat că aceste spații nu ar fi prioritare pentru municipalitate, în contextul în care se alocă bani pentru terenurile de joacă din curți, havuzuri sau alte activități. Ala Revenco a îndemnat consilierii să propună un amendament la proiectul de decizie pentru bugetul 2023, prin care să introducă o primă tranșă de 40 de milioane de lei pentru renovarea terenurilor de joacă din instituțiile de învățământ preșcolar din mun. Chișinău. Aceasta a mai cerut formarea unui grup de lucru, din care să facă parte reprezentanți ai primăriei, ai CMC și părinți. Aceștia ar avea ca obiectiv evaluarea terenurilor de joacă, stabilirea costurilor și a unui grafic de renovare a acestora. 

Ion Cebanu (PL) a avut un discurs referitor la aprobarea bugetului pentru 2023, proiect inclus în ordinea de zi: ,,O să vedeți cât de rapid va fi votat bugetul în două lecturi, pentru că așa vrea Ceban. În mare parte, pentru că are un consiliu de buzunar. Prin acest buget, primarul lui Plahotniuc, pune în gaj toată primăria și tot orașul. Bugetul conține datorii la instituții financiare de peste un miliard de lei. Ceban le-a luat ca să facă PR trei ani de zile. Un miliard de lei care înseamnă datorii la băncile din Moldova, care vor fi plătite cu dobândă de 17%. Doar dobânda va fi de 170 de milioane. Cum s-a format partidul lui Ceban, așa este și bugetul, nimic clar. Vor aduce lucruri grave pe termen lung. Orașul se va afla în impas datorită acestei politici neghioabe.” 

Roman Cojuhari (PAS) a declarat despre faptul că bugetul și tabelul de divergență nu a fost expediate înainte de ședință consilierilor din fracțiunea PAS. Cojuhari a criticat faptul că a fost organizată doar o dezbatere publică în care s-a discutat despre buget. Tot atunci însă, consilierii CMC erau în ședință și nu au putut participa. 

Durata ședinței:  8 ore

Pauză: 2 ore


Ordinea de zi


 

1. Aprobarea bugetului municipal Chișinău pentru anul 2023 în prima lectură

Proiect de decizie

Proiectul pentru prima lectură cuprinde cei mai importanți indicatori bugetari pentru 2023:

Venituri – 6.812.374,9 mii de lei 

Cheltuieli – 7.359.420,5 mii de lei

Soldul bugetar – -547.045,6 mii de lei

 

Ion Cebanu (PL) a menționat că potrivit Legii 397, art. 21, autoritatea executivă trebuie să prezinte autorității reprezentative și deliberative (Consiliul), cel târziu la data de 20 noiembrie, proiectul deciziei bugetului anual spre examinare și aprobare. Totuși, în cazul de față, bugetul a fost supus consultărilor publice abia în data de 16 decembrie. Olesea Pșenițchi, șefa Direcției generale finanțe, a explicat că în luna noiembrie au fost modificați o serie de indicatori, respectiv bugetul a suferit modificări suplimentare. 

Serghei Burgudji (P.P. ,,Șor”) a criticat organizarea procesului de consultări publice a bugetului municipal. Acesta a menționat că: ,,mimând consultările publice, discreditați din start proiectul bugetului pentru 2023”. 

Mariana Lungu (PL) a declarat că potrivit calculelor, deficitul bugetar în 2023 va constitui circa două miliarde de lei, lucru inadmisibil. Lungu a cerut ca proiectul să nu fie votat nici în prima lectură. 

Andrei Năstase (Platforma DA) a susținut de la tribună că, din punct de vedere al legalității, până la 20 noiembrie trebuia prezentat bugetul pentru 2023 în CMC. Astfel, se înregistrează o mare întârziere. Năstase a susținut că în tot acest timp, cei din fracțiunea Platforma DA au venit cu propuneri de modificare a bugetului, iar o parte dintre acestea se regăsesc în proiectul adus în CMC.

 

Bugetul pentru 2023 a fost votat în prima lectură cu 39 de voturi ,,pentru”. Cei din PL, dar și Aliona Doroș și Cristina Jitari, consiliere neafiliate din Partidul Platforma DA, nu au participat la vot.

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN
Pro 15 9 2 1 1 1
Contra 5
Abțineri

 

Voturi Neafiliat Nedelea Neafiliat Jitari Neafiliat Bunescu Neafiliat Mandatii Neafiliat Afanasenco Neafiliat Cebotari Neafiliat Doroș Neafiliat Tîșcul Neafiliat Ceban Neafiliat Polodiuc Neafiliat Bejenaru Neafiliat Șerepitco Neafiliat Aghenie
Pro 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Contra
Abțineri 1

 

Decizia finală

 

 

Consilierii au mers la pauza de prânz și au revenit în ședință după două ore. 

 

Reveniți în ședință,  în timp majoritatea considera că a votat deja Bugetul pentru 2023 în prima lectură, Valerii Klimenco (P.P. ,,Șor”) susținea că are amendamente pentru prima lectură. 

 


2. Aprobarea bugetului municipal Chișinău pentru anul 2023 în lectura a doua

Proiect de decizie

 

Venituri – 6.812.374,9 mii de lei 

Transferuri de la bugetul de stat – 3.777.560,3 mii de lei (incluse în venituri)

Cheltuieli – 7.359.420,5 mii de lei

Soldul bugetar – -547.045,6 mii de lei

Cuantumul fondului de rezervă – 10.000,0 mii de lei.

 

Comparativ cu anul 2022, veniturile au crescut cu 25,5%:

  • din contul transferurilor de la bugetul de stat cu 30%
  • din contul veniturilor colectate cu 27,2%
  • din contul defalcărilor de la impozitul pe venit cu 24,7%.

 

Veniturile proprii au crescut cu 4,7%:

  • impozite pe proprietate 1,4%
  • taxe locale 9,3%
  • alte venituri 2,3%.

 

Întrucât în sală era gălăgie mare, iar consilierii nu reacționa la cererea președintei ședinței de a face liniște, prezentarea informației s-a încheiat. Aleșii au trecut la runda de întrebări.

Serghei Burgudji (P.P. ,,Șor”) a vorbit despre o serie de proiecte pentru care s-au alocat bani, cum ar fi „Revenirea acasă”, ,,Biroul de diasporă Chișinău”. Burgudji: ,,Sunt proiecte potrivite la nivel de țară, pe care să le demareze ministerele, nu la nivel de municipiu. În buget sunt proiecte politice, în contextul în care la anul avem alegeri locale.”

Corneliu Pântea (PUN) a susținut că dacă bugetul nu va fi votat, va constitui un dezavantaj pentru locuitori, nu pentru anumiți actori politici. ,,Sunt în buget cheltuieli de ordin social, 5 miliarde de lei, trebuie să alocăm mai mulți bani pentru proiecte investiționale, care la rândul lor vor genera surse financiare.”

Dumitru Ivanov (PAS) a menționat că se propune un proiect cu încălcarea termenilor stipulate de lege, iar proiectul final a fost prezentat consilierilor abia în ziua votării. Ivanov: ,,Este un proiect pur electoral. Dacă votăm proiectul în această redacție va fi și mai rău. Îndemnul meu este să citiți atent bugetul și să vă gândiți de două ori înainte de a vota.”

Alexandr Odințov (PSRM): ,,Anul trecut bugetul a fost discutat în fiecare pretură, cu fiecare fracțiune. În acest an situația este alta. Fracțiunea PSRM are propuneri pentru buget (amendamente), nu suntem de acord cu multe prevederi din buget, însă nu putem bloca funcționalitatea orașului.”

Ion Cebanu (PL) a părăsit sala în semn de protest. Acestuia nu i s-a oferit dreptul la declarații, deși ar fi solicitat. Cebanu a plecat din sala CMC alături de colegii din fracțiune. 

Amendamente:

  • Anexa nr. 4, Proiecte investiționale pentru dezvoltarea infrastructurii din suburbii, suma alocată să crească cu 40 de milioane de lei. (Propus de A. Năstase);
  • Anexa nr.13 Creșterea bugetului cu 30 de milioane de lei a Alocațiilor bugetare pentru întreținerea și reparația fondului de locuințe, amenajare și întreținerea obiectivelor comunale. (Propus de A. Comarov);
  • Construcția terenului de joacă pentru copii, specializat în studierea regulilor circulației rutiere – două milioane de lei; teren special amenajat pentru plimbarea animalelor de companie – un milion de lei; instalarea monumentului cu stema mun. Chișinău – un milion; Aleea Scuar str. Grenoble, în perimetrul T. Strișcă și str. Costiujeni – cinci milioane de lei. (Propus de V. Poleacov);
  • Amenajarea râului Țiganca din str. A. Doga 43/2 – 1,5 milioane de lei; reparația complexă a mini cartierului din str. N. Dimo 13/1 până la 17/4, cu amenajarea locurilor de parcare și a căilor de acces – cinci milioane de lei; reparația trotuarului în perimetrul gardului care aparține liceului Kiril și Metodii – 1,5 milioane de lei. (Propus de V. Poleacov);
  • Reparația fațadei școlii de arte plastic Alexei Sciusev – două milioane de lei; reparația școlii de arte Valeriu Poleacov – două milioane de lei. (Propus de V. Poleacov);
  • Reconstrucția Scuarului din bl. Dacia 44/5 și str. Valea Crucii 4/2 – trei milioane de lei; recostrucția Scuarului Zelinskii 30/3 și 30/4 – două milioane de lei; amenajarea unui mini Scuar și a locurilor de parcare, str. Muncești 792/2 – un milion de lei; reconstrucția acoperișului și fațadelor la grădinița nr. 99 – un milion de lei; reconstrucția fațadei la liceul ,,Dimitrie Cantemir’’ – un milion de lei. (Propus de V. Poleacov);
  • Supraetajarea și extinderea construcției existente în liceul ,,Sibirskii” cu spații suplimentare – șapte milioane de lei. (Propus de V. Mucan);
  • Instalarea sistemului de transmitere a datelor la distanță – trei milioane de lei, destinați Î.M. ,,INFOCOM”. (Propus de V. Mucan);
  • Completarea Anexei nr. 3 cu lucrări de reparații capitale în liceul  ,,I.S.Neciui-Leviţchi’’ – cinci milioane de lei. (Propus de A. Bondarenco);
  • Completarea în Anexa nr. 3 cu lucrări de reparație a gardului la instituțiile de educație timpurie nr. 26, 87, 113, 119, 145, 186, 20, 52 – patru milioane de lei. (Propus de A. Bondarenco);
  • Anexa nr. 23, pct. 3, amenajarea și reabilitarea parcului Dumitru Râșcanu, de la 10 până la 40 de milioane de lei. (Propus de L. Polodiuc); 
  • De ziua oamenilor în etate, alocarea a câte o sută de lei pentru toate categoriile de pensionari. (Propus de S. Popa); 
  • Anexa nr. 4, pct. nr. 18, înlocuirea sintagmei ,,școala sportivă nr. 6” în ,,școala sportivă nr. 8”;
  • În textul deciziei, includerea unui punct cu textul ,,Se modifică indicatorii bugetari în bugetul municipal Chișinău pentru anul 2023, în prima lectură, conform indicatorilor aprobați în lectura a doua.” (propus de Direcția generală finanțe);
  • Anexa nr. 13, Programul municipal de reparație a blocurilor de locuințe și amenajare a teritoriului de uz comun, completarea în compartimentul Notă cu ,,distribuirea alocațiilor vor fi aprobate cu avizul pozitiv al Comisie funciare”. (Propus de A. Bondarenco).

 

Veaceslav Nedelea (neafiliat) a întrebat socialiștii, în urma mai multor amendamente propuse de aceștia, care sunt cheltuielile totale pentru implementarea acestor. Astfel, ar fi necesar de încă 50 de milioane de lei. Nedelea: ,,Înseamnă că bugetul va fi cu un deficit bugetar de 600 de milioane. Real însă va fi trei miliarde. Haideți băieți, propuneți, poporul vă iubește. Lucruri care nu vor fi valorificate.” 

 

Deși consilierii fracțiunii PAS au repetat de mai multe ori că au și ei amendamente, președinta ședinței, Aliona Mandii, fără a le acorda permisiunea să se expună la microfon, a supus votului proiectul în întregime.

 

Eugenia Ceban (neafiliată): ,,În întregime! Nu le dați voie. Lasă-i să meargă la Guvern.”

Roman Cojuhari (PAS): ,,Cum puteți să supuneți votului dacă mai sunt amendamente?” 

Dumitru Ivanov (PAS): ,,Dl. secretar, de ce nu-i faceți observație? Iarăși încalcă regulamentul CMC. Închideți gura opoziției.”

 

Astfel, bugetul pentru anul 2023 a fost votat în lectură finală cu 35 de opțiuni ,,pentru”. 

PAS, dar și Veaceslav Nedelea (neafiliat),  nu au participat la vot.

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN
Pro 15 8 2 1 1 1
Contra
Abțineri

 

Voturi Neafiliat Nedelea Neafiliat Jitari Neafiliat Bunescu Neafiliat Mandatii Neafiliat Afanasenco Neafiliat Cebotari Neafiliat Doroș Neafiliat Tîșcul Neafiliat Ceban Neafiliat Polodiuc Neafiliat Bejenaru Neafiliat Șerepitco Neafiliat Aghenie
Pro   1 1 1 1 1 1 1
Contra
Abțineri

 

Decizia finală 12

 

A fost luată pauză până miercuri, 28 decembrie, ora 10:00. 

 

VIDEO NR. 1 DE LA ȘEDINȚĂ

VIDEO NR. 2 DE LA ȘEDINȚĂ   

VIDEO NR. 3 DE LA ȘEDINȚĂ   


Publicat de:

Distribuie

Putem să îți recomandăm și aceste materiale

Suburbiile Chișinăului – haotice și autonome Image
07 mar. 2024 de minute
Suburbiile Chișinăului – haotice și ...
Consiliul Municipal Chișinău 2019-2023, radiografia ultimului an de mandat Image
28 feb. 2024 de minute
Consiliul Municipal Chișinău 2019-2023, ...
Ce facem cu „pristroicile” și garajele din curțile blocurilor locative? Image
08 feb. 2024 de minute
Ce facem cu „pristroicile” și garajele ...
De la spații publice la locuri publice: cum ne pot ajuta procesele participative să creăm spații publice vibrante? Image
05 ian. 2024 de minute
De la spații publice la locuri publice: cum ...
Final de 2023: podul de la Mihai Viteazul, parcări și hărți interactive Image
28 dec. 2023 de minute
Final de 2023: podul de la Mihai Viteazul, ...