PrimariaMea
Apă-Canal dă din umeri la apariția mirosului neplăcut și gunoiștea de la Țînțăreni se modernizează  Image
05 sept. 2020

Apă-Canal dă din umeri la apariția mirosului neplăcut și gunoiștea de la Țînțăreni se modernizează 

Pragul de 15 000 de îmbolnăviri de coronavirus a fost depășit în Chișinău timp de 6 luni. Între timp, administrația Apă-Canal nu știe care este cauza apariției mirosului neplăcut din capitală, iar responsabilii de reparația străzii Albișoara nu dau garanții că nu vor mai fi inundații. Totuși, sunt și vești bune. Stația de tratare a levigatului a fost instalată la gunoiștea de la Țînțăreni. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 2 septembrie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

COVID-19 în capitală

Apă-Canal Chișinău nu știe ce-i cu mirosul neplăcut 

Levigatul va fi tratat la Țînțăreni 

Se caută agenți constatatori să dea amenzi pentru gunoi

Analiza situației parcărilor - și pentru public?

Fără inundații pe Albișoara - fără garanții 

 

Din presă: 

Panouri publicitare cu favoruri din partea administrației primăriei?


COVID-19 în capitală

Pandemia de coronavirus nu arată semne de retragere. În ultima săptămână a lunii august, în perioada 24-30 august (inclusiv), au fost înregistrate încă 1 617 cazuri de îmbolnăvire în Chișinău. Astfel, capitala rămâne cu cea mai mare concentrație de cazuri din țară, iar în jumătate de an de la începutul epidemiei de coronavirus peste 15 000 de chișinăueni s-au infectat. 

În total 700 de lucrători medicali din spitalele municipale s-au îmbolnăvit de Covid-19, a raportat șeful-adjunct al Direcției Sănătate, Boris Gâlcă. În spitale au rămas paturi libere pentru încă 159 de pacienți suspecți sau confirmați, din 927 pregătite până acum. În același timp, toate paturile destinate copiilor bolnavi de Covid-19 sunt ocupate, a mai raportat funcționarul. Acesta a atenționat repetat că este în creștere numărul cazurilor asimptomatice în rândul copiilor. 


Apă-Canal Chișinău nu știe ce-i cu mirosul neplăcut 

Discuția despre mirosul neplăcut din capitală a revenit pe agenda primăriei cu un raport din partea șefului-adjunct al Apă-Canal, Anatolii Lichii, care a lipsit de la ședința precedentă. 

Acesta a raportat că au fost colectate 47 de probe de la agenți economici între 27-29 august 2020 pentru a verifica dacă aceștia deversează ape uzate cu normele de poluanți depășite în rețeaua publică. Rezultatele urmau să fie gata până la finalul zilei de 2 septembrie și publicate pe pagina web a Apă-Canal o zi mai târziu. Rezultatele promise nu sunt pe pagina web nici la momentul publicării acestei sinteze.

În timp ce primarul general a reamintit la ședință că există suspiciuni precum că unii agenți economici deversează ape uzate în rețeaua publică cu normele de poluanți depășite, iar Apă-Canal în loc să-i debranșeze, ar fi perceput doar niște taxe mărite, șeful-adjunct al întreprinderii nu a comentat în vreun fel concluziile grupului de lucru format săptămâna trecută și afirmă că nu știe care este sursa mirosului neplăcut

„Vrem să depistăm și noi acele focare de miros neplăcut care au apărut în mun. Chișinău așa, din senin, putem să spunem”, a declarat șeful-adjunct al Apă-Canal. 


Levigatul va fi tratat la Țînțăreni 

Primăria avansează cu modernizarea gunoiștii de la Țînțăreni. Stația de tratare a levigatului a fost instalată, a anunțat viceprimarul Ilie Ceban. Instalația va filtra lichidul fermentat contaminat care se scurge de la deșeurile menajere solide depozitate pe poligon, informează primăria. În urma procesului de filtrare, levigatul va fi transformat în apă tehnică, care nu mai prezintă pericol pentru mediu.

Circa jumătate din lucrările necesare pentru a pune în funcțiune stația de tratare a levigatului au fost realizate până în prezent. Termenul limită este de 31 noiembrie 2020, conform contractului semnat la începutul anului cu primăria Țînțăreni pentru arendarea poligonului.   

Sursa: chisinau.md


Se caută agenți constatatori să dea amenzi pentru gunoi 

Regulament care să prevadă amenzi pentru aruncarea gunoiului la întâmplare - este, dar cine să-l aplice - nu prea. 

Viceprimarul Ilie Ceban a declarat în cadrul ședinței săptămânale că va solicita pretorilor să mărească numărul de agenți constatatori care vor face raiduri prin oraș și vor aplica amenzi celor care nu aruncă gunoiul în locuri autorizate. În prezent, agenții constatatori sunt câte 2-3 funcționari ai fiecărei preturi. 

Conform noului Regulament privind salubrizarea și asigurarea curățeniei în orașul Chișinău, aprobat pe 23 iulie 2020, amenzile sunt de 900-1800 lei pentru persoanele fizice sau 20-60 ore de muncă neremunerată în folosul comunitățiide și de 3000-9000 lei pentru persoanele juridice.


Analiza situației parcărilor - și pentru public?

Situația existentă a parcărilor a fost analizată de un grup de experți ai UNDP și din Cehia, iar un document de analiză ar fi gata, a anunțat viceprimarul responsabil de mobilitate urbană, Victor Chironda. 

Acesta a menționat că va transmite documentul primarului general, dar nu și dacă va fi făcut public. Pe pagina web a primăriei Chișinău nu este plasat niciun document de analiză a parcărilor din capitală, până la momentul publicării acestei sinteze. 

Menționăm că primăria a elaborat în mai 2020 un Concept pentru amenajarea parcărilor din Chișinău. La scurt timp, însă, au apărut acuzații de plagiere a documentului dintr-o cercetare realizată de un expert român în cadrul unui proiect european. Autoritățile municipale s-au limitat să comenteze că au fost preluate buni practici. 


Fără inundații pe Albișoara - fără garanții 

Autoritățile municipale lucrează de o lună la reparația străzii Albișoara. Se pune strat nou de asfalt, se schimbă grilajele pluviale, se curăță țevile de canalizare și se curăță și albia râului Bâc - totul ca strada să nu mai fie inundată la fiecare ploaie puternică. 

Cu toate acestea, consilierul primarului general responsabil de amenajare, Tudor Gârbu, care monitorizează lucrările, a declarat că nu sunt garanții că nu vor mai fi inundații. 

Acesta a mai declarat că cea mai mare problemă este în zona podului de la Circ, unde s-au betonat porțiuni de albie a râului Bâc la construcție, fapt ce nu este în controlul actualei administrații a primăriei. 


DIN PRESĂ


Panouri publicitare cu favoruri din partea administrației primăriei? 

La începutul verii, primarul general Ion Ceban promitea că bd. Grigore Vieru, la fel ca tot centrul istoric al Chișinăului, va fi eliberat integral de panouri publicitare. La câteva luni distanță, mai multe dispozitive metalice au fost evacuate de pe bd. Grigore Vieru, doar că în loc au apărut altele noi, scrie Newsmaker.md. 

Agenții economici care dețin noile panouri au precizat că nu au primit un răspuns pentru cererea de a le fi prelungită autorizatia, așa că au considerat-o ca o aprobare tacită din partea primăriei și au instalat dispozitive metalice noi, sperând că, în acest fel, nu vor fi luați la ochi de administrația municipală. Concurenții agentului economic spun, însă, că firma ar fi privilegiată în raport cu noua administrație. 

Subiectul nu a fost comentat la ședința primăriei din această săptămână. 

Sursa: newsmaker.md

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie