PrimariaMea
21 feb. 2019

AMENAJAREA RÂULUI BÂC, SPAȚII PUBLICE ȘI DRUMURI REABILITATE

Râul Bâc va fi în sfârșit reabilitat. Datorită unui grant de 10 milioane de euro oferit de Guvernul României, municipalitatea va curăța râul și va amenaja albia acestuia. În total, se propune reabilitarea unei porțiuni de aproximativ 44 de km. Tot în anul 2019, dar deja din bani municipali, Primăria va amenaja spații publice în toate cele cinci sectoare ale capitalei. În acest sens, au fost alocate câte 5 milioane de lei pentru fiecare sector. Vești bune sunt și pentru locuitorii din Dumbrava:  începând cu 21 februarie, aproximativ 48 de microbuze își vor prelungi itinerarul până în localitate.


10 MILIOANE DE EURO PENTRU RÂUL BÂC

 

Guvernul României va acorda un grant de 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bâc. Proiectul își propune să implementeze acțiuni ce vor îmbunătăți situația critică a râul Bâc și prezintă în mod prioritar, măsuri de diminuare a impactului inundațiilor și a secetelor asupra zonelor vulnerabile din albia r. Bâc.

Prioritar va fi segmentul de la satul Bucovăț până la strada Grădina Botanică din orașul Chișinău. Zonele țintă sunt:

- Poțiunea or. Vatra – or. Chișinău până la str. Grădina Botanică, cu o lungime totală de 24,56 km în municipiul Chișinău

- Porțiunea aferentă satelor Bucovăț (1320 m), Vorniceni (4240 m), Căpriana (3120 m), Pănășești (4950 m) și Strășeni (7750 m), cu o lungime totală de 21,38 km în raionul Srășeni.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

-  Reducerea riscului de inundații în albia r. Bâc;

-  Eficientizarea utilizării resurselor acvatice în bazinul r. Bâc și

-  Creșterea gradului de conştientizare de către populație a importanței protecției râului Bâc și a consecințelor poluării excesive a acestuia.

Cele 10 milioane de euro acordate de Guvernul României vor fi cheltuite în felul următor:

- 270 000 euro pentru elaborarea unui studiu privind evaluarea impactului asupra mediului, a documentației tehnică de proiect și a unui plan de măsuri pentru soluționarea problemelor legate de pericolul inundațiilor și al secetelor;

- 8 800 910 euro pentru curățarea a cca 43,90 km de râu și construcția a trei stații hidrotehnice de retenție/ control al debitului apei;

- 20 000 euro pentru comunicarea privind realizarea proiectului;

- 909 090 euro pentru managementul proiectului.

O descriere mai detaliată a activităților poate fi accesată aici.

Proiectul a fost depus de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare la Ministerul Mediului al României, în cadrul Protocolului adițional la Acordul semnat între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova, semnat la București, la 27 aprilie 2010.


5 MILIOANE DE LEI PENTRU AMENAJAREA SPAȚIILOR PUBLICE ÎN FIECARE SECTOR

 

Municipalitatea își propune să aloce câte 5 milioane de lei fiecărui sector din capitală pentru amenajarea spațiilor publice. În sectorul Ciocana, locuitorii au propus trei obiective pentru amenajare: scuarul „Maria Drăgan", scuarul din bd. Mircea cel Bătrân, 29 și aleea din bd. Mircea cel Bătrân. Cu toate acestea, bugetul alocat sectorului nu este suficient pentru reabilitarea tuturor celor trei obiective. Prin urmare, locuitorii sectorului sunt încurajați să aleagă 2 din cele 3 variante propuse de municipalitate, accesând acest sondaj. În sectorul Rășcani, se propune amenajarea Parcului Mezon.


DRUMURILE DIN CAPITALĂ ÎN PROCES DE REABILITARE

 

Săptămâna trecută, angajații EXDRUPO au lichidat situațiile de avariere pe mai multe străzi din toate sectoarele capitalei:

- în sectorul Centru: pe str. Vîrna, Malina Mică, Korolenco, M. Lomonosov, Timiș, Crihan, Ismail, Cosmescu, V. Alecsandri, Universității, Drumul Viilor, Pietrarilor și Costiujeni;

- în sectorul Buiucani: pe str. Calea Ieșilor, M. Dosoftei, Toma Ciorbă, 31 august 1989, M. Kogălniceanu și Albișoara;

- în sectorul Botanica: pe str. Sarmizegetusa, Trandafirilor, Zelinski, Minsk, PAndurilor, Cernăuți, Dacia, Burebista;

- în sectorul Rîșcani: pe str. Avram Iancu, Sf. Gheorghe, A. Hașdeu, G. Ureche, T. Vladimirescu, Petricani, A. Rădăuțeanu și Râșcanu;

- în sectorul Ciocana: pe str. Uzinelor și Varnița.

De asemenea, au fost evacuate 65 de rute de deșeuri și au fost instalate 45 de indicatoare rutiere.


PRETORII RAPORTEAZĂ

 

Pretorii sectoarelor municipiului Chișinău au raportat rezultatele inventarierii garajelor metalice abandonate pe teritoriul fiecărui sector. Astfel, au fost depistate:

În sectorul Ciocana:

- 106 garaje metalice amplasate în curțile blocurilor locative. La moment, se colaborează cu Inspectoratul General de Poliție din sectorul Ciocana pentru identificarea proprietarilor. Aceștia vor fi obligați să le evacueze.;

În sectorul Botanica:

- aproximativ 450 de garaje, instalate începând cu anul 1975. Circa 150 din ele au fost inspectate de la începutul anului, iar cele care s-au dovedit a fi instalate fără autorizații au fost evacuate;

În sectorul Centru:

- 229 de garaje, a căror inventariere încă mai continuă;

În sectorul Buiucani:

- 437 de garaje, dintre care 124 unt metalice.

Pentru evacuarea garajelor neautorizate din sectoare, Direcția de Poliție a capitalei va constitui o comisie.


ȘASE PERSOANE ACCIDENTATE PE TRECERILE DE PIETONI

 

Săptămâna trecută, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 23 accidente rutiere, în urma cărora 23 de persoane au rămas traumatizate.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 190 de infracțiuni, dintre care 131 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 27 de infracțiuni săvârșite anterior.

Dispeceratul 112 a recepționat în total 1565 de apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 1311 informații. În flagrant au fost reținute 15 persoane, iar 47 de persoane au fost documentate contravențional.


A FOST LANSAT SERVICIUL DE ASISTENȚĂ STRADALĂ

 

Noua structură va activa în subordinea Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului și va avea o capacitate de 15 locuri. Astfel, copii supuși violenței, neglijați, cei care practică vagabondajului și cerșitul, copiii care fug de acasă sau cei care trăiesc în stradă vor beneficia de asistența specialiștilor și de spații de recreere amenajate: sală de sport, bucătărie, duș etc.

În perioada 11-17 februarie, de către angajații Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului nu a fost depistat niciun copil fără supraveghere părintească pe străzile capitalei. Cei șase copii depistați anterior încă nu au putut fi întorși acasă. Angajații Direcției îi aprovizionează zilnic cu mâncare caldă. În aceeași perioadă, au fost înregistrate 14 cazuri de neglijare a copiilor.


ÎNCĂ O PERSOANĂ DECEDATĂ ÎN URMA GRIPEI

 

Săptămâna trecută, Centrul de Sănătate Publică a înregistrat 5387 de cazuri noi de îmbolnăvire cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Acest număr este în creștere comparativ cu săptămâna anterioară. Cei mai afectați rămân a fi copiii cu vârsta până la patru ani. Totodată, au fost înregistrate 205 de cazuri noi de îmbolnăvire cu gripă.


ALTE NOUTĂȚI

 

- Ruslan  Codreanu a cerut salubrizarea orașului de nisip în mod prioritar pe parcursul săptămânii curente.

- Începând cu 21 februarie, aproximativ 48 de microbuze își vor prelungi itinerarul până în localitatea Dumbrava.

- Vitalie Butucel, șeful Direcției generale transport și căi de comunicație, a anunțat că prelungirea rutei de autobuz de la strada Petricani până la Piața Centrală este inutilă, iar schema de circulație a transportului public nu ar trebui să fie modificată la fiecare solicitare parvenită.

- Pretura sectorului Buiucani este în proces de elaborare a documentației necesare pentru reabilitarea Parcului Alunelul.

- 18 studenți s-au înregistrat în concursul de elaborare a designului spațiului adiacent celor doi arbori solari care vor fi instalați în Chișinău.

- Locatarii blocului de pe str. Alexandru cel Bun 62 s-au plâns pe o mașină abandonată de șapte ani în curtea lor. Direcția de Poliție a mun. Chișinău va investiga situația.


Ședința integrală poate fi urmărită aici:


Responsabilă: Taisia Haritonova


Publicat de:

Distribuie