PrimariaMea
Ajustarea tarifelor la apă și canalizare retrasă din ordinea de zi, ședința CMC de nici două ore, pauze lungi, întârzieri și amânări Image
14 nov. 2022

Ajustarea tarifelor la apă și canalizare retrasă din ordinea de zi, ședința CMC de nici două ore, pauze lungi, întârzieri și amânări

 

Deși aveau pe ordinea de zi un subiect declarat urgent încă de la ședința precedentă – ,,Aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, furnizat/prestat de către S.A. „Apă-Canal Chişinău”, secretarul CMC a anunțat retragerea acestuia. Motivul? Aflarea șefei de la Apă-Canal în deplasare. Argumentul a stârnit nemulțumirea consilierilor PAS, care au declarat că prezentarea proiectului putea fi făcută și de un alt responsabil. Cei din urmă au dat de înțeles că de fapt ar fi și alte cauze. Consilierii au fost în ședință nici două ore, după care, din motive tehnice, munca a fost amânată pentru o altă zi.

 

Ședința a început și de data aceasta cu întârziere de 45 de minute.

Consilierii au votat candidatura lui Victor Poleacov (PSRM) în calitate de președinte al ședinței. 

 

Inițial, ordinea de zi a fost aprobată ca bază. Mai apoi, secretarul CMC a anunțat despre retragerea unor proiecte (nr. 1, 5 și 9), inclusiv aprobarea tarifelor pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare furnizate și prestate de ,,Apă-Canal Chișinău”. Propuneri de excludere a unor proiecte de decizie au avut și consilierii, în urma votului a fost scos doar subiectul cu nr.  14.

 

Proiecte excluse din ordinea de zi:

1. Aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, furnizat/prestat de către S.A. „Apă-Canal Chişinău”;

5. Prelungirea relațiilor contractuale de locațiune pentru încăperile din bl. Dacia 37/1 A, Societății invalizilor din mun. Chișinău;

9. Construcția sistemului de degazare activă la depozitul Gunoiștii municipale din com. Țînțăreni prin contractarea lucrărilor în baza procedurii de licitație;

14. Transmiterea în proprietate privată prin vânzare cumpărare a terenurilor suplimentare celor private din str. Varnița 8, S.R.L. „Olmosdon”.

 

Completarea ordinii de zi:

  • Informații privind raporturile dintre S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” și ANRE la aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare;
  • Informații cu privire la campania „Copiii LGBT în școala ta”, măsuri întreprinse pentru interzicerea propagandei LGBT;
  • Informații privind comerțul ambulant stradal din Calea Basarabiei;
  • Informații privind scoaterea din circulație a microbuzelor, implementarea Standardelor de calitate și a tichetării electronice în transportul public municipal;
  • Informații privind impedimentele privind eliberarea actelor permisive în construcții pentru Zona Economică Liberă, șos. Muncești 801; 
  • Informații privind executarea bugetului municipal pentru primele nouă luni ale anului 2022, veniturile pentru următoarele luni și pregătirea pentru elaborarea și aprobarea bugetului municipal pentru anul 2023.

 

DECLARAȚII

 

Anatolie Umaneț (PAS) s-a referit la procesul de convocare a ședințelor CMC. Consilierul a declarat că timp de trei ani nu a fost convocată nicio ședință ordinară, fapt care contravine regulamentului (art. 103). Mai mult, din cele 58 de ședințe extraordinare, 27 au fost convocate cu încălcarea art. 114 ,,Înștiințarea despre convocarea ședinței CMC se remite consilierilor în corespundere cu specificul ședinței în cazul unei ședințe extraordinare cu cel puțin trei zile.” 

 

Serghei Burgudji (P.P. ,,Șor”) a relatat despre situația locuitorilor din orășelul Cricova. Potrivit acestuia, oamenii nu au suficiente autobuze pe ruta nr. 2. În aceste condiții, sunt nevoiți fie să aștepte timp îndelungat transportul, fie să se îmbulzească în vehicul. Consilierul a cerut suplinirea numărului de vehicule cu cel puțin două.

 

Grigore Bejenaru (PSRM) a vorbit despre situația din țară și a acuzat actuala guvernare de incompetență. Consilierul s-a arătat nemulțumit de ridicarea tarifelor la gaz și energie electrică, invocând că responsabilii din Guvern nu ar întreprinde măsuri de sprijinire a populației. 

 

Valentin Cebotari (neafiliat) a menționat că se manipulează la subiectul alimentației copiilor din școli și grădinițe. Acesta a făcut referire la un comunicat ANSA în care se anunță despre depistarea unui lot neconform de pește într-o grădiniță, deși tot autoritatea este cea care a permis ca produsul să intre pe piață. Consilierul a mai spus că dosarele, pornite la CNA în baza unor nereguli similare, s-ar prăfui pe mesele responsabililor. 

 

Ruslan Verbițchi (Platforma DA) a declarat că răspunsurile de la unele direcții (în speță Direcția audit intern), parvenite în urma interpelărilor din cadrul ședinței, ar fi incomplete sau s-ar tăinui intenționat unele informații. 

 

Andrei Năstase (Platforma DA) a afirmat că de pe ordinea de zi a fost retras un subiect vital, legat de aprovizionarea cu apă. Mai apoi, timp de peste 15 minute, Năstase a vorbit despre nemulțumirile personale: ,,Mă adresez lui Mark Zuckerberg, un băiat realizat, cu multe miliarde, care are pe teritoriul pământului mulți parteneri. În Republica Moldova nu Zuckerberg se ocupă de facebook, da partenerii care au grijă să intervină și să influențeze procesele. Îl atenționează pe Mark Zuckerberg (...) să ia atitudine de ce se întâmplă în Republica Moldova. (...) Într-o conferință am declarat că sunt cel mai mare opozant al actualei guvernări. Știți ce s-a întâmplat cu acea conferință? A fost bruiată pentru încălcarea drepturilor de autor, da nu orice, dar muzică. Aseară am fost la emisiunea lui Gheorghe Gonța. Peste noapte emisiunea a fost ștearsă de pe Facebook.”

 

Valerii Klimenco (P.P. ,,Șor”) s-a referit la banii sub formă de granturi/credite pe care urmează țara noastră să-i primească în următoarea perioadă. Klimenco a declarat că statul nu are bani suficienți pentru a încheia anul economic, respectiv cei primiți din exterior nu ar merge pentru dezvoltare. 

 

DECLARAȚII DE LA CETĂȚENI

 

Nina Carauș, administratoarea APL nr. 54255, a venit în fața consilierilor ca să-și manifeste poziția ,,pro” față de majorarea tarifului la serviciile de apă și canalizare. Aceasta a declarat că tehnica prin care actualmente clădirea acesteia este aprovizionat cu apă caldă este costisitoare și deloc rentabilă. 

 

Durata ședinței:  4 ore 50 minute

Pauză: 3 ore


Ordinea de zi 


 

1. Preluarea în proprietate publică locală a rețelelor electrice publice de iluminat stradal din orașul Durlești și transmiterea acestora Î.M. Rețelele electrice de iluminat ,,Lumteh”

Proiect de decizie

 

Proiectul prevede preluarea cu titlu gratuit a rețelelor electrice publice de iluminat stradal, în valoare de peste două milioane de lei, din proprietatea publică a Consiliului orășelului Durlești, în proprietatea publică a autorităților mun. Chișinău (Lumteh). 

Proiectul vine în urma solicitării depuse de către autoritățile de la Durlești. 

 

Vitalie Mucan (PSRM): ,,Nu putem prelua ca administrație publică locală, în proprietate, proprietatea administrată de la autoritățile de nivelul doi. Suntem de diferite nivele. Pe lângă asta, dacă preluăm, cine plătește energia electrică și gestionarea acelor rețele? Propun trimiterea la reexaminare.”

 

Statut: Trimis la reexaminare

Voturi PSRM DA PAS PL PP

 Șor

PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Jitari

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Doroș

Pro 18 8 - - - - 1 - 1 - - - 1 - -
Contra - - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - 4 2 2 1 - 1 - 1 - - - - 1

 


2. Darea în folosință, prin contract de comodat, a unor încăperi din str. Matei Basarab 14, Direcției generale educație tineret și sport a Consiliul Municipal Chișinău

Proiect de decizie

 

Conform proiectului de decizie, încăperile nelocative cu suprafața totală de 110,6 mp, din str. Matei Basarab 14, se dau în folosință prin contract de comodat, pe un termen de trei ani, Direcției generale educație, tineret și sport. Clădirile vor fi utilizate pentru amplasarea Școlii sportive pentru copii și juniori nr. 13. Încăperile vizate sunt amplasate în incinta L.T. ,,Matei Basarab”. 

 

Proiectul de decizie a fost susținut de 41 de consilieri.

 

Statut: Aprobat

 

Voturi PSRM DA PAS PL PP

 Șor

PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Jitari

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Doroș

Pro 18 8 4 2 2 1 1 1 1 1 - - 1 - 1
Contra - - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - - - -

 

Decizia finală lipsea în momentul publicării sintezei


3. Prelungirea relațiilor contractuale de locațiune pentru încăperile din str. Grenoble 145/147 lit. B, Societății comerciale „RITUS-AV" S.R.L

Proiect de decizie

 

Printr-un demers, conducerea Societății Comerciale ,,RITUS-AV” a cerut prelungirea relațiilor contractuale de locațiune, pe un termen de cinci ani, pentru încăperile nelocative  din incinta IMSP Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie din str. Grenoble 145/147 B, cu o suprafață de 80,7 mp. Suprafața respectivă este preconizată pentru amplasarea unui atelier de tâmplărie (deja existent) și pentru spații comerciale.

 

Proiectul nu a obținut avizul pozitiv al Comisiei pentru buget. 

 

Alexandr Bondarenco (PSRM) a declarat că respectiva companie prestează servicii din domeniul funerar, pe când în imediata apropiere este un spital, iar consiliul a aprobat asemenea activități doar în preajma cimitirelor. Roman Vitiuc, șef al Direcției generale economie, comerț și turism, a explicat că în zonă deocamdată este doar tâmplărie, însă pentru activitatea de comerț urmează a fi depusă o solicitare. 

 

Valentin Cebotari (neafiliat) s-a arătat împotriva amplasării unui atelier și a unei zone care să comercializeze sicrie, pe teritoriul spitalului. Vitiuc a precizat că atelierul este amplasat acolo din 2009, acum se vrea prelungirea relațiilor contractuale. 

 

Eugenia Ceban (PSRM): ,,Vă dați seama ce facem noi, o să iasa copii cu mamele la plimbare să vadă sicrie și coroane. Decizia trebuie abrogată, să nu ne jucăm cu sicrie tot orașul. Nu trebuia să veniți cu așa proiect.” 

 

Statut: Respins

Voturi PSRM DA PAS PL PP

 Șor

PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Jitari

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Doroș

Pro 1 - - - - - - - - - - - - - -
Contra - - - - - - - - - - - 1 1 - -
Abțineri 17 9 4 2 1 1 1 1 1 1 - - - 1 1

 

Consilierii au anunțat pauză de prânz pentru o oră. Totuși, în loc să revină la muncă la ora 14:00, Victor Poleacov, președintele ședinței, a anunțat la microfon abia la 15:15, când în sală erau câțiva consilieri, că ședința se amână din motive tehnice. Poleacov nu a oferit alte detalii despre ce condiții tehnice este vorba. Astfel, ședința a fost amânată pentru marți, 15 noiembrie, ora 10:00. 

 

Responsabilă de monitorizare: Loreta Lisnic

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ


Publicat de:

Distribuie