PrimariaMea
Aflat în proprietatea statului, municipalitatea vrea să reabiliteze râul Bîc din împrumuturi de milioane de euro Image
02 mai 2023

Aflat în proprietatea statului, municipalitatea vrea să reabiliteze râul Bîc din împrumuturi de milioane de euro

Durata ședinței: 6 ore

Pauză: 2 ore 20 minute

Întârziere: 50 minute

Municipalitatea vrea să reabiliteze râul Bîc. Întrucât nu are bani, și-a propus să ia împrumuturi. Unul, de 8 milioane de euro, ar putea veni de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Totuși, proiectul a trezit consilierilor mai multe semne de întrebare. Una dintre acestea este legată de cadrul legal: cum vor avea loc lucrările în condițiile în care zona inclusă în perimetrul mun. Chișinău aparține statului, și nu municipalității? Aleșii nu au ajuns la un consens, astfel că proiectul urmează a fi examinat și la următoarea ședință. 

Nici de această dată ora de începere a ședinței CMC nu a fost respectată, fiind înregistrată o întârziere de 50 de minute. 

Ședința a continuat cu examinarea punctului nr. 4 din ordinea de zi, pe marginea căruia au fost purtate discuții și la ședința anterioară.

Aleșii din consiliu au reușit să discute în baza la patru proiecte, iar pentru trei dintre ele au și votat: Aprobate – 2, la Reexaminare – 1. 

Astfel, după două ședințe desfășurate în baza aceleiași agende, din totalul de 74 de puncte, consilierii au examinat circa șapte.

 

Durata ședinței: 6 ore 

Pauză: 3 ore 10 minute 


Ordinea de zi 


 

4. Acceptarea donației din partea UNHCR pentru asistența rapidă a copiilor refugiați și a copiilor aflați în situații de risc

Proiect de decizie 

Proiectul prevede acordarea unei donații din partea UNHCR, sub forma unui automobil Toyota Hiace. Donația este destinată asistenței rapide a copiilor refugiați și a celor aflați în situații de risc. 

Automobilul va fi înregistrat în gestiunea Direcției Generale pentru Protecția Copilului. 

Amendament:

– pct. 1, excluderea sintagmei ,,în sumă totală de 2 mil. 245 mii 410 lei, echivalentul a 19.429 USD” și înlocuirea cu ,,în sumă totală de 26.047 USD, echivalent a 499.333 de lei”.

!! Numărul de voturi nu corespunde cu cel notat de noi, în condițiile în care unii consilieri independenți nu și-au spus opțiunea de vot la microfon. 

 

Statut: Aprobat

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

PSDEM

PCRM

PUN

Pro

13

7

4

-

-

1

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Voturi

Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Jitari

Neafiliat

Mandatii

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Doroș

Neafiliat

Tîșcul

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

 

Pro

1

1

-

-

1

-

-

1

1

1

-

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Decizia finală 


 


5. Modificarea deciziilor nr. 21/10 din 14.12.2022 și nr. 23/2 din 27.12.2022

Proiect de decizie

Olesea Pșenițchi, șefa interimară al Direcției Generale Finanțe, raportoare pe acest subiect, a cerut retragerea proiectului din ordinea de zi. 

Consilierii au propus trimiterea proiectului la reexaminare, deși consiliera Eugenia Ceban s-a arătat împotriva procedurii, numind-o ilegală. 

 

Statut: Trimis la reexaminare

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

PSDEM

PCRM

PUN

Pro

14

-

-

-

2

1

1

1

Contra

-

-

-

?

-

-

-

-

Abțineri

-

7

4

-

-

-

-

-

 

Voturi

Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Jitari

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Doroș

Neafiliat

Tîșcul

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

 

Pro

1

-

-

 

1

-

 

-

     

-

Contra

-

-

-

 

-

-

 

-

     

1

Abțineri

-

1

1

 

-

1

 

1

     

-

 

Zinaida Popa (PAS) a ieșit cu drapelul UE la tribună, și l-a afișat acolo pe durata discursului: ,,M-am întors din România. Am participat la Forumul Internațional cu privire la protejarea patrimoniului cultural. Am vorbit cu mai mulți specialiști acolo. Vă rugăm să nu murdăriți drapelul UE, să pretindeți că sunteți europeni, dar de fapt nu aduceți Europa acasă.” Chiar de la începutul discursului acesteia, consilierii PSRM, precum și cei recent plecați din fracțiuni, afiliați partidului MAN, au părăsit sala.
 


6. Acceptarea finanțării activităților de proiect din partea AO ,,DVV Internațional Moldova” 

 

Proiectul constă în acceptarea finanțării activităților Centrului Municipal de Tineret, deschis recent în sectorul Botanica, de către A.O. ,,DVV International Moldova”.

Mai exact, este vorba de o finanțare în sumă de 37.600 de euro.

Potrivit lui Andrei Pavaloi, șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, banii vor merge pentru finanțarea cursurilor, prelegerilor și pentru achiziționarea de consumabile.

Activitatea are loc în baza memorandumului semnat în luna iulie a anului trecut, între A.O. ,,DVV International Moldova” și Primăria mun. Chișinău. 

Proiectul de decizie a trezit mai multe polemici în rândul consilierilor municipali. 

Victor Poleacov (PSRM) s-a arătat nemulțumit de faptul că cei din CMC nu sunt informați despre evenimentele de inaugurare a unor proiecte în mun. Chișinău, un exemplu fiind Centrul Municipal de Tineret, deschiderea căruia era planificată în următoarea zi.

Dinari Cojocaru (PSRM) a menționat că nu-i este clară cerea din partea locuitorilor (statistica) care a stat la baza elaborării unui asemenea proiect, dar și din ce bani va fi finanțat după epuizarea donației.

După lungi discuții, Dinari Cojocaru (PSRM) a solicitat o oră de pauză, pentru consultarea colegilor din cadrul fracțiunii.

În consecință, cumulând pauza de masă, ședința a fost reluată după două ore și 20 de minute de pauză. 

 

După pauză, în urma votului, proiectul a fost declarat ca RESPINS, cu 33 de voturi ,,pentru” și o ,,abținere”.

Deși au trecut la următorul subiect de pe ordinea de zi, președintele ședinței și secretarul CMC au revenit la numărarea voturilor pentru proiectul precedent. Adrian Talmaci, secretarul CMC: ,,Este o greșeală tehnică nu l-am calculat pe dl. Grigore Bejenaru.” Într-un final, proiectul nr. 6 a fost declarat ca fiind APROBAT. În timpul monitorizării, Primăria Mea a numărat 33 de voturi ,,pentru” și o ,,abținere”, așa cum președintele ședinței a anunțat inițial.

Statut: Aprobat

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PP

 Șor

PSDEM

PCRM

PUN

Pro

12

8

3

2

-

1

-

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

1

-

-

-

 

Voturi

Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Jitari

Neafiliat

Mandatii

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Doroș

Neafiliat

Tîșcul

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

 

Pro

-

-

-

-

1

-

1

-

1

1

1

1

Contra

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Abțineri

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 


7. Aprobarea Acordului de împrumut și Acordului de Grant între Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Municipiul Chișinău, pentru implementarea Proiectului de reabilitare a râului Bîc și protecție împotriva inundațiilor

Proiect de decizie 

Municipalitatea și-a propus reabilitarea râului Bîc. Pentru lucrări are nevoie de bani și, implicit, de împrumuturi. Proiectul de decizie precizează despre acordarea unui împrumut de către BERD.

Conform proiectului de decizie, sunt precizate următoarele informații cu privire la acordul de împrumut:

Suma împrumutului - 8 milioane de euro. 

Rata dobânzii - egală cu suma marjei de 4,75%. 

Perioada de rambursare - 12 ani. 

Comision de angajament - 0,5% pe an la suma nerambursată. 

Comision unic de debursare - 80 de mii de euro. 

 

Proiectul are prevăzute următoarele activități:

1. Reabilitarea sistemului urban de drenaj pentru a reduce frecvența inundațiilor și a îmbunătăți calitatea apei. 

2. Reprofilarea a 7,6 km de râului limitele urbane. Costul total al proiectului este de 21,1 milioane de euro, cu finanțare din partea: BERD, BEI, Fondul Verde pentru Climă, Fonduri TC.

 

Ala Mîrza, consiliera primarului general, a explicat că reabilitarea râului Bîc va aduce beneficii considerabile. Zona va deveni o sursă recreativă, de sport, precum și o acțiune benefică pentru ecologie. „Obiectivele generale vizează nu doar adâncirea canalului și curățarea lui, dar și reducerea riscului de inundații. Proiectul nu oferă doar răspuns problemelor existente, dar și soluții. Acesta își propune să intervină timp de doi ani, în două faze.”, a punctat Mîrza. Responsabila a mai precizat că a fost efectuat un studiu de fezabilitate, de către o companie internațională, care validează investiția. Acesta a costat circa 280 de mii de euro și a fost finanțat de BERD. Mîrza a explicat că în cazul în care proiectul nu adună numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat, municipalitatea oricum va fi obligată să ramburseze cheltuielile pentru studiu, precum și alte cheltuieli juridice. 

Dinari Cojocaru (PSRM) a argumentat că terenul adiacent râului Bîc este al statului, nu al Chișinăului, iar în cazul unui vot pozitiv din partea CMC, ar însemna și o răspundere juridică asumată. În replică, Valeriu Bogdan, șeful Direcției Juridice a mun. Chișinău, a menționat: ,,Acest fapt va putea fi de analizat din moment ce vor apărea impedimente în implementarea proiectului. (...) Putem pune un amendament, care să prevadă că, executarea decizie va fi efectuat după controlul de legalitatea din partea Cancelariei de Stat. ”

Valerii Klimenco (P.P. ,,Șor”) a fost de părerea că există riscul de a se comite o ilegalitate. „La periferia Chișinăului au fost construite poduri pe drumuri care sunt proprietatea statului. De ce primăria Chișinău nu a finanțat aceste lucrări? Deoarece nu avem dreptul, nu este proprietatea municipiului. (...) Nu putem să investim banii Chișinăului acolo unde terenul nu ne aparține.”

Corneliu Pântea (PUN) s-a declarat pentru implementarea proiectului, în condițiile în care consideră că este unul important pentru orașul Chișinău. „Echipele implicate au lucrat și au depus mult efort. Toate calculele făcute, de cinci milioane de euro, sunt făcute de specialiștii băncii. Nu este simplu să obții un credit și un grant de la BERD. Dacă suma vă trezește dubii, banca care oferă creditul a calculat aceasta sumă și are garanția corectitudinii calculului.”, a susținut Pântea.

Alexandr Odințov (PSRM) a menționat că cele cinci milioane de euro, destinate pentru consultarea, proiectarea și expertiza proiectului, ar fi o suma dubios de mare. „PSRM este gata să voteze proiectul, însă deocamdată propunem trimiterea la reexaminare. Avem câteva solicitări: executivul să ceară celor de la guvernare ca terenul din apropierea r. Bîc să aparțină primăriei Chișinău; inclusiv Agenția de Dezvoltare Regională să aloce finanțe pentru lucrări; să expediem proiectul pentru o expertiză a prețului.” – a precizat Odințov de la tribună.

Zinaida Popa (PAS): „Avem experiența de la Apă-Canal, acolo unde cu un credit de la BERD/BEI, în că nu au fost date în exploatare lucrărilor. De ce municipalitatea nu a apelat către APC să obțină această delimitare? Dacă este un proiect important pentru municipalitate, de ce am fost ignorați aproape două luni de către autoritatea primăriei? De ce trebuie să susținem anume această propunere, de ce nu ni s-au propus alternative? Sunt întrebări la care nu avem răspuns. Trebuie să ne dezvoltăm, să luăm credite doar în avantajul cetățenilor.”

 

Cei din PSRM au propus trimiterea proiectului la examinare de către PSRM. Propunerea, în urma votului, nu a acumulat numărul necesar de voturi. 

 

Președintele ședinței a anunțat pauză până joi, 27 aprilie.

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ 


Publicat de:

Distribuie