Activitatea asistenților personali din capitală și soluția Primăriei pentru grupele cu program prelungit
După o perioadă de incertitudine și pasare a responsabilității privind sistarea serviciului de funcționare a grupelor cu program prelungit, Primăria Chișinău a anunțat că a găsit o formulă de organizare a serviciilor cu plată a claselor/grupelor cu program prelungit în instituțiile de învățământ primar și secundar (ciclul I și II). Mai exact, soluția propusă de primărie este ca părinții, care vor dori să își înscrie copiii la ore suplimentare, să achite sume unice.
Reamintim că, activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din Chișinău, finanțată de Primărie, a fost sistată din 1 ianuarie 2023. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun a criticat decizia autorităților municipale și l-a acuzat pe Ion Ceban de gestionarea defectuoasă a resurselor publice – împrumuturile înainte de alegeri și întârzierea în aprobarea bugetului ar fi cauza sistării serviciului oferit anterior de către municipalitate.
Săptămâna Memoriei Holocaustului în capitală
În contextul marcării pe 27 ianuarie 2024 a Zilei Internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, pe parcursul săptămânii curente au fost organizate o serie activități privind promovarea memoriei Holocaustului în rândul tinerilor.
Poziția Primăriei Chișinău cu privire la activitatea asistenților personali
Pentru context, amintim că la începutul acestui an, consilierii municipali (PAS) au acuzat Primăria Chișinău precum că a semnat un ordin prin care a fost instituit un moratoriu pentru ocuparea funcțiilor vacante ale serviciului social de asistență personală, actul fiind valabil până în data de 31 decembrie 2024. Tot atunci, în fața Primăriei a fost organizat un protest de consilierii municipali PAS, la care au participat mai mulți chișinăuieni care îngrijesc persoanele cu dizabilități. Ordinul la care aceștia au făcut referință nu a fost găsit în spațiul public, însă potrivit lor, asistenții personali vor fi plătiți de acum încolo doar pentru jumătate de normă. În cadrul ședinței operative din această săptămână, șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan a venit cu propunerea ca asistenții personali să fie angajați în asistența socială deoarece sunt locuri vacante în cadrul Direcției. Acesta a declarat: „La momentul elaborării bugetului public național, nu au fost alocați bani pentru finanțarea asistenților personali din mun. Chișinău. Reieșind din asta, a fost nevoie de întreprins măsuri urgente, deoarece Primăria Chișinău a prestat serviciul de asistență socială prin cofinanțare.” În acest sens, responsabilul a îndemnat deputații să susțină amendamentul în Legislativ depus de deputatul Gaik Vartanean, prin care va cere ca sumele să fie acoperite din bugetul de stat.
Pe de altă parte, Ministerul Muncii și Protecției Sociale susține că municipiul Chișinău și Găgăuzia „pot finanța salariile asistenților personali din veniturile proprii și transferurile cu destinație specială de la bugetul de stat pentru prestațiile de asistență socială”.
Ministrul Muncii, Alexei Buzu a declarat că nu este clar de ce municipalitatea nu poate găsi resursele financiare necesare. „Tot ceea ce face municipiul Chișinău în relație cu asistenții personali este o încălcare gravă a Legislației Muncii. Noi am primit petiții în acest sens. Inspecția Muncii va demara controale la municipalitate pentru a-i documenta în practică. Faptul că municipalitatea invocă „forță majoră”, nu înțelegem care este forța majoră cu care se confruntă municipalitatea”, a declarat . De asemenea, Ministerul Finanțelor menționează că în 2024 transferurile de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău s-a majorat cu 81,5 mil. lei față de anul trecut.
Părinții vor grupe cu program prelungit, ei să le achite - autoritățile municipale
Ca urmare a flashmob-ului organizat de consilierii municipali (PAS) și părinți pe 4 ianuarie, în fața Primăriei municipiului Chișinău prin care s-a cerut primarului, Ion Ceban, „să asigure finanțarea necesară pentru a proteja educația și viitorul a circa 40 000 de copii”, săptămâna aceasta municipalitatea a făcut publică soluția care ar asigura existența grupelor. Autoritățile susțin că au elaborat o formulă pentru ca părinții din capitală să poată achita oficial pentru grupele cu program prelungit. Mai exact, soluția oferită de primărie este ca părinții, care vor dori să își înscrie copiii la ore suplimentare, să achite sume unice. Suma achitată va varia în funcție de numărul de ore cu care va fi prelungit programul, astfel, trei ore de program prelungit vor costa 360 de lei lunar, iar șase ore – 690 de lei. Potrivit lor, soluția ar permite legalizarea anumitor plăți non-formale despre care primăria a oferit mai multe detalii, dar pe care nu le-a putut demonstra. Anterior, părinții care doreau să prelungească cele trei ore, ar fi achitat suplimentar „pentru grupă”.
Șeful Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi a explicat că din cele 1040 de grupe care au activat până pe 31 decembrie 2023, circa 93% erau cu program prelungit de trei ore, serviciu achitat integral de municipalitate, iar pentru celelalte ore părinții achitau neoficial sume care variau între 300 – 1200 lei/lunar.
„Ca să acționezi cumva, nu ai probe. De cele mai multe ori noi nu avem dovada faptului că aceste plăți erau colectate într-o instituție X sau Y într-o anumită sumă. Din ce ne-au transmis colegii de prin instituții și părinții, sumele erau diferite”, a menționat Pavaloi.
„Cu noua formulă totul va fi legal și contabilizat. Părinții vor primi bon de casă, după același model utilizat în grădinițe”, a declarat Ion Ceban.
Totodată, Primăria își va asuma cheltuielile pentru grupă și alimentație a celor 6 mii de copii care provin din familiile social-vulnerabile.
Reamintim că, activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din Chișinău, finanțată de Primărie, a fost sistată din 1 ianuarie 2023. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun a criticat decizia autorităților municipale și l-a acuzat pe Ion Ceban de gestionarea defectuoasă a resurselor publice, împrumuturile înainte de alegeri și întârzierea în aprobarea bugetului ar fi cauza sistării serviciului oferit anterior de către municipalitate.
„Fără un buget aprobat pe 2024 şi având de achitat peste 400 de milioane de lei anul ăsta pe creditele electorale luate – primarul n-a găsit 60 de milioane pentru finanțarea în continuare a grupelor cu regim prelungit. Acestea au fost dintotdeauna achitate din bugetul municipal, fiind unele dintre puținele cheltuieli pentru educație pe care și le asuma municipiul. Cu excepția grupelor prelungite și o mică contribuție pe alimentație – primăria nu cheltuie mai nimic din veniturile proprii pentru educație. Toți banii vin de la bugetul de stat și pentru școli și pentru grădinițe.” a scris Dan Perciun pe rețelele de socializare.
Mai multe detalii găsești AICI.
Întreținerea gospodăriei drumurilor în sezonul rece 2023-2024
Șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache a raportat că pe parcursul săptămânii trecute au fost inițiate lucrările de lichidare a situațiilor de avariere. Însă, din cauza precipitațiilor a fost sistată aplicarea asfaltului rece. Pentru săptămâna curentă în prezența condițiilor meteo favorabile, raportorul a declarat că lichidarea neconformităților de pe arterele principale, inclusiv de pe drumurile secundare a capitalei, va fi o prioritate pentru EXDRUPO.
Săptămâna precedentă a fost plombată o suprafață de 180 m² din drumurile publice și asigurată mentenanța indicatoarelor rutiere, fiind instalate 80 de indicatoare noi, iar alte 32 de unități au fost supuse reparației, a informat responsabilul.